Vargen i skogen

eller var det räv...
 
 

Dragtur

Selade på Izor och drog på mig midjebältet och drog ut i finvädret med Izor för en cykeltur. 
Eftersom han inte har fått dra någonting på bra länge så körde vi en kort sträcka. Till skogen fram och tillbaka. När vi kom fram till skogen passade jag på att släppa honom så att han fick springa omkribng, hoppa upp på stenar, leta saker och springa i sin egen takt. När jag var nöjd så selade jag på honom och vi cyklade hem. 
 
Vi har varit hemma en liten stund nu och Izor ligger platt på golvet. Han drog på jättefint och höll ett högt och jämt tempo hela vägen. Jag behövde i princip inte trampa alls.
 
Han får en grisfot när den har tinat upp lite och sen blir det soffhäng. Ska se om vi har någonting gott hemma för oss 2 benta!
 
 

Handlar lite smått

Har köpt julklappar via nätet som borde komma på posten när som helst!
 
Jag har storstädat här hemma och Izor blir bara tryggare och tryggare med dammsugaren. Idag kom han frivilligt och la sig bredvid den när jag dammsög för fullt. Tror verkligen att adaptilen inte bara hjälper mot ensamhet utan han blir verkligen lugn av dem och inte ett dugg orolig. Men han är inte seg/borta för 5 öre. Vaken som en hök dvs. 
 
Nu är solen framme och jag har passat på att låna pappas cykel så Iz och jag ska ta en kort runda till skogen och där får han springa av sig innan vi cyklar hem igen. Han är uppvärmd och klar så nu är det bara att tuta och köra, och hoppas att man håller sig kvar på cykeln. 
 
 

Vad har vi gjort idag?

Tja, ingenting förutom att Wictoria kom över och vi tog Izor och åkte till Länsmuseet där jag skulle lämna in en skulptur. Det var klart ganska direkt så vi drog vidare mot Asian food där jag köpte 2 burkar med inlagd ingerfära. Därefter blev det en snabb tur till djuraffären och Izor skulle som vanligt smaka godis när han kom in. 
 
Wictoria var så snäll och köpte en "ölkorv" till honom med kycklingsmak. Han åt upp den direkt när vi kom hem igen. Innan vi gick hemifrån la jag sushiris i vatten så att det skulle hinna svälla lite och när vi kom hem igen var det bara att börja koka riset. Det blev helt perfekt! 
 
W som aldrig har gjort sushi förut var grym på att rulla ihop rullarna. De blev riktigt fina. 
 
Iz har fått gilla läget idag, imorgon ska jag göra någonting kul med honom, vad vet jag inte förutom att det ska vara roligt! Har ni några tips? 
 

Sushi

 

Pluggar

Har tagit paus från pluggandet idag och fortsätter igen imorgon. L och K kommer över ikväll eller nu i eftermiddag på lite fika innan de far vidare. Nästa vecka har jag planerat att besöka Söderala. Det var bra länge sen nu. Izor kommer att bli såååå lycklig för att få springa omkring ute på landet.
 
Det blåser fortfarande riktigt mycket idag, var en mindre storm tidigare idag men det har lugnat sig en hel del. 
Vi har varit ute på en kort runda innan vi (eller jag) valde att vända hemåt igen. 
 
Ska snart plocka fram klicker och lite hundgodis för en träningsstund. Efter det intar jag soffläge!
 
 

kyla

Det börjar bli rikrigt kallt ute nu här i gävle. Och med tanke på blåsten känns det ännu kallare. Usch!!
.
Jag gillar inte vintern speciellt mycket men ska det vara såhär kallt tycker jag att vi även kunde ha haft lite anö.
 
Förhoppningsvis hinner jag bygga på mer muskler på Izor innan snön är här, sen blir det aktiviteter på annat håll. Ex springa i djupsnö, dra lättare vikter och myckrt budföring (om vi är 2). Har ni några roliga tips på vinteraktiviteter?  Izor och jag ska prova på skidåkning hos uppfödaren. Undrar verkligen hur det kommer att sluta. Jag har inte stått på ett par skidor sen lågstadiet och nu ska jag bara inte stå på skidorna, jag ska ha Izor kopplad i ett  midjebälte.  Hjäälp!!..
 
vad brukar ni pyssla med under vintern?

Tuff dag

Det har varit en rätt så tuff dag för mig idag och det är andledningen till att jag inte har bloggat förrän nu.
Iz följde med och det känns som att Adaptilen redan har börjat ge effekt. (Eller så skötte han sig bara riktigt bra idag). lämnade honom ensam i grupprummet när jag skulle fixa med min dator på våningen under oss och fick reda på av min hudlärare att han varit tyst under hela tiden jag var borta.
 
Utöver det sov han under de 2,5 timmar vi var i skolan och reste bara på sig när någon kom in i grupprummet. 
Bästa terapihunden som fick mig att klara av att sitta där så länge trots att paniken tog över.
 
Någon längre promenad har han inte fått idag, däremot har han sprungit som en tok. Han kom in full med sånadära frön i pälsen så det var bara att plocka fram en kam och börja borsta bort fröna.
 
 
 


morgonmys

 

Rödluvan

 

Bussåkning

Idag har jag varit igång hela dagen. Varit på 2 möten, varv Izor följde med på det andra. Älskade terapihund!
Efter möterna som tagit hela dagen gick jag och Izor till Gävleborgs zoo och jag köpte Adaptil.
 
Vi har tragglat med ensamhetsträningen sen i början av oktober och nu fick jag faktiskt ge med mig och testa om Adaptil kan hjälpa Izor att vara själv i lägenheten utan att skälla. Jag är otroligt rädd att våra grannar ska klaga till hyresvärden och det är e sista jag vill. Så jag köpte en doftavgivare för 500 kr och förhoppningsvis får den Izor att känna sig lugn och trygg i lägenheten när vi lämnar honom ensam. 
 
När vi bodde hos pappa var det inga problem, Iz kunde vara själv i timmar men i den här lägenheten klarar han inte det, ÄN. Så nu håller vi alla tummar att Adaptil kan hjälpa oss lite med ensamhetsträningen. 
 
När vi kom hem var Ylva här på besök och hon hade bakat mina favoritkakor till mig. En hel låda, snälla älskade Ylva. Så himla go.
 
Och som vanligt tyckte Izor att hon var en läskig äldre dam men då sa jag faktiskt åt honom och det slutade med att han sov vid hennes stol när vi fikade.
 
Nu ska jag äta dagens första mål! Herregud, har inte haft tid att äta idag. Imorgon blir det en tur till skolan och sen vet jag inte hur resten av morgondagen kommer att se ut. 
 
 
 

kycklingfötter

igår köpte jag hem ett kg kycklingfötter till izor som "snacks" det var väldigt populärt kam jag säga. däremot var det min mamma som fick ge honom en fot för det var sjukt äckligt tycker jag.

jag kan hantera kött och inälvor men fötter går inte!





reflexer

nu när det är så mörkt ute är det extra viktigt med reflexer! izor har alltid reflexväst på kvällarna och brukar ha sin julius-k9 sele ned reflexer på.
på kvällarna kan jag ta på honom ett reflexhalsband också, antingen julius-k9 eller hurtta. bara för att synas extra mycket.



självklart går jag inte heller utan reflexer. jag har på mig en reflexväst ovanpå min jacka.

hur viktigt är det med reflexer för er?






Terv vård

Har pysslat om terven lite idag och vi har fortsatt att träna på att ligga lugnt i mattes famn medan jag borstar tänderna på honom. (ha har aldrig behövt tandborstning men förr eller senare kommer det att behövas så det är lika bra att han är van). Med en vanlig tandborste är det inga problem men nu har han fått en såndär supertandborste som är elektisk. Den har ju enorma fördelar om hunden vill vara still och idag var Izor still!
Hade på lite tandkräm som smakade lever bara för att han inte skulle tycka det var allt för tråkigt. 
 
Efter det pysslade jag om öronen lite, ryckte lite päls som vuxit och tvättat rent ena örat som var lite grisigt. 
En genomgång med furminatior blev det också, han ser ut att ha lika mycket päls nu fast jag fick bort en hel del. Nu får han sluta fälla!
 
Efter det köre jag en "daglig" genomborstning av byxor, fanor och mage på honom och det gick som på räls.
Som avslut fick han ett plastben jag köpte på Dollarstore med chokladsmak och tänk att han tyckte om det! Det trodde jag aldrig! men där ser man. Tur att jag köpte två ben, ett med chokladsmak och ett med vanilj. 
 
Vi har tränar lite linförighet och det ser faktiskt riktigt fint ut. Snart ska jag plocka fram aktiveringsspelet och låta honom köra lite innan vi går ut en snabbis.
 
 

 
 

Söndagsstädning

Då var det söndag igen, det betyder storstädning av lägenheten. 
jag dammsuger några gånger i veckan men en dag i veckan är det verkligen storstädning och det behövs nu när terven fäller. Det är hundhår överallt, ska ta ut honom på balkongenn sen och dra igenom honom med furmination.
 
Nu är det iallafall rent här, ska dricka min smoothie som egntligen skulle varit min frukost. Jaja, sen frukost får man ta ibland. 
 
Iz har varit ute och snart blir det lite pyssel med aktiveringsspel och lite olika övningar. 
En stor sak för Oss är att Izor blir alt mer van med dammsugaren. Han springer inte undan/smyger undan från den utan kan sitta bredvid mig medan jag dammsuger och tittar på. Det är jag jätte glad för. ♥ Det kanske är en skitsak för er men inte för mig. 
 
Hundmötesproblemen blir allt bättre, jag håller lugnet så gott jag kan och Izor gör inte längre utfall! Eller visst händer det om en hund dyker upp från ingenstans och börjar tokskälla på honom. Nu går han en bit ifrån mig och "harklar" sig, jag säger åt honom att vara tyst och faktum så är han tyst då. 
 
Sen har vi såklart dagar då han är i sin egen värld på promenaderna och skiter i matte, beter sig dåligt och är riktigt dryg. Men alla dagar kan inte vara perfekta. 
 
 
 


Tervueren fnatt


Sol och en galen tervueren

Oosko sov över här igår och jag vaknade för några timmar sen, blev upp för drygt en timme sen och borstade igenom Izor Oosko vaknade då också och Iz blev skogstokig. 
 
när jag borstade igenom honom låg och han flinade och hade tassarnna i kors irätt upp i vädret och han ålade sin på rygg och inte kunde jag hålla mig för skratt. Han är bara för rolig.
 
Nu har han rally i lägenheten med en floss, undrar vad han åt till frukost...
 
Eftersom solen är framme trots att jag kan känna kylan utifrån enda in i lägenheten så ska gå till skogen med Izor. Tar med lite fika så stannar vi där en stund. Mamma följer också med ut. Det blir nog trevligt! 
 
 

Flexi - ökat i populariet

Är det bara jag som har märkt att allt fler har flexi på sina hundar.
Jag personligen har ingenting speciellt emot flexi då jag tycker att det är en bra lösning om man inte kan ha sin hund lös i ex skogen. Eller om man har en hund som sköter sig i koppel men som kanske inte får vistas lös i ett visst område.
 
Men sen har vi dem som låter hunden springa ut mot cyklister, ut på bilvägar och mot andra hundar/folk där ägarna har noll kontroll över sina hundar och kämpar med att veva in hunden.
 
För 2 dagar sen när Izor och jag satt och väntade på bussen cyklade en man med en stor bullhundsmix i flexi och det fick syn på en annan hund och gjorde ett rejält utfall så husse åkte efter hunden på mage efter att ha ramlat av cykeln. 
 
Idag såg jag en kvinna med en stor blandras som promt skulle leka med en mindre hund och vägrade gå och kvinnan hade inte ens tanke på att veva in hunden.
 
Jag förstår att folk använder flexi för att låta sin hund få mer "frihet" under promenaderna men använd det rätt då!
Jag ser ingen andledning att ha hunden i flexi mitt i stan och hunden får springa 5 meter före matte/husse eller ha flexi på hundar som faktiskt inte kan sköta sig. Ett flexi går lätt sönder om hunden skulle få för sig att göra ett ordentligt ryck.
 
Sen finns det hundar som sköter sig ypperligt i flexi, kommer när man ropar på den och drar inte. 
Tycker att det är obehagligt att se allt fler som använder flexi pga lathet. Har många gånger hört "Hunden få springa av sig" Jo tjena, dra med hunden ut i skogen eller cykla med den. 
 
Sen har jag även sett att allt fler har flexi på hunden när de cyklar, hunden stannar till vid en kissfläck och hunden har flygit efter cykeln pga att den tvärnitat. Det kan ge enorma skador.
 

En söt en

 

Svar

Svar till Anonym
 
"Jag ska dit imorgon, va kostar djursakerna där på ett ungefär? :) Tänkte mest på leksaker / aktiveringsleksaker samt kläder."
 
Svar:
Djursakerna kostar allt från 10 kr till 150 kr. 
Leksakerna brukar ligga på 30 till 60 kr. 
Godis och ben ligger på på 10 till 100 kr.

God natt från oss






Hjärngymnastik och klicker

Tränade lite med klickern i en timme drygt innan vi tog en längre paus och sen plockade jag fram aktiveringsspelet från Ninni Ottson och han fick köra det 2 gånger innan jag plockade undan det.
 
Han har just ätit och ska snart ut på kvällsrundan. Imorgon har jag möten att gå på så Iz blir hemma på eftermiddagen, sen vet jag inte om vi åker till Söderhamn eller om vi stannar kvar i Gävle under helgen. 
 
 
 
 
 


Dollarstore

Gick till Dollarstore med mamma, en vän till henne och med Izor. Mammas kompis höll Iz medan vi gick in och självklart kunde jag inte stå emot att kika in på djuravdelningen och självklart hittade jag lite som fick följa med hem. Bl.a 2 stycken tuggben i hårdplast i olika smaker, än så länge visar han inget intresse för benet men har man just ätit en grisfot tror jag inte att ett plastben är någonting att hänga i granen.Köpte även 2 Grawles ben och lite träningsgodis.
 
Sen köpte jag det jag skulle köpa också, dvs fotoramar och ljus. Både doftljus och vanliga, det går åt så mycket ljus här hemma så jag laddade på med en del.
 
Köpte även badand/badskum, tandkräm och lite godis till mig och mamma. Iz ligger och sover på golvet och efter att jag käkat någonting ska jag fortsätta träna lite med honom.
 

Bakdelskontroll

Körde lite bakdelskontroll med Izor och det ser bättre ut för varje dag som går. Vi har även tränat mer med apportbocken då han tycker det är himla roligt. Efter det blev det lite läggande under march och sist lite nostarget.
 
Efter en tund ringde Wictoria och kom över en stund. Vi var ute en snabbis med Iz i skitvädret och strax därefter åkte hon till skolan.
 
jag har sporterat Izors hylla där allt mellan himmel och jord finns. Det blev riktigt bra till slut och jag fyllde på godislådan som började bli tom på godis. 
 
Ska snart köra lite till med honom och kanske tar vi en liten cykeltur idag. Vi får se hur pigg jag är om ett tag, är fortfarande lite småseg och illamående.
 
 
 


Hemmaträning

Valde att stanna hemma från skolan idag eftersom jag inte mådde så bra när jag vaknade (ilamåene och magknip) men jag börjar bli lite piggare nu och tänkte träna lite med Izor. Bla ensamhetsträning (går ut och sätter mig i porten) och lite klickerträning.
 
Sen blir det kanske en sväng till skogen trots att det är blött och halt. Ska checka med pappa om han har en cykel att låna ut till mig. Det märks att han behöver springa av sig lite energi! 
 
Något annat på schemat har jag inte, ska städa lite här och pyssla om mig sötnos!

onsdag

 

Illamående och fryser

Vaknade för sisdär en 30 minuter sen och fryser extrem mycket. Är slö i kroppen och mår sjukt illa. Jag måste verkligen äta någonting nu, kroppen klarar sig i några dagar utan mat men hur mycket fungerar den då!
 
Nä, ska se om jag kan äta lite frukt till en början. Frukost har alltid varit mitt värsta mål.
 
--
 
Sen vet jag inte hur det blir med skolan idag, om jag ska dit och täna eller inte. Det är ingen ide att åka dit när jag går på knäna här hemma pga magsmärtor. En ipen ska jag ta i hopp om att bli lite bättre

Tisdagsträning 19/11-13


Red Goblin's Xa "Häxa"

Gjorde ett kollage på fina Häxa. Mitt hjärta slår lite extra för den här hunden, hon har någonting extra.
Ägare är åsa nordström som har kennel Red Goblin's.
 
 


Finbesök <3

Det blev ingen tripp till sandbalkarna då ingen av oss hittade dit så vi gick hem till mig och Hana skrev ett CV och sen pratade vi i några timmar innan de begav sig hemåt. 
 
Innan vi skiljdes åt släppte vi Walle och Izor så att de fick leka av sig. Blev inte så mycket lek utan Izor retade upp Walle mest genom att finta honom/springa ifrån honom i en jäkla fart.
 
Iz och jag är hemma själv och jag fick ett aktiveringsspel av bästa Hana. Tusen tack! Ska inviga spelet snart då vi inte har annat för oss och jag är nyfiken på spelet. 
 
Sen vet jag inte vad vi hittar på faktiskt!
 

Lek

Ska packa ihop väskan och pallra mig mot bussen med Izor för att möta upp Cornelia och Walle.
Ska lämna över 2 presenter till en person och sen träffa Hana. vi ska dra till ett sandtag i Hille och släppa hundarna. kameran följer med, hoppas på att få några bilder på dem. 
 
 

Vill dom förgifta hunden

Igår blev det inte mycket bloggande från min sida, dels pga att jag hade hemsk mensvärk som är värre idag och dels för att jag har vakat över Izor.
 
I förrigår kväll när pappa var ute med Izor på sista kvällsrundan hade han på något sätt lyckats äta upp en halv lök eller mer. Jag har pratat med pappa och sagt att ha måste hålla ett öga på Izor när han är ute med honom då han kan göra djävulskap när andra inte är med. 
 
Detta var absolut inte pappas fel utan någon idiot hade kastat ut en rå lök som Izor hade ätit upp. Vi märkte ingentin förrän igår morse. Trodde först att det låg råa pommes i hans bädd och pratade med mamma. Efter en noggrannare koll åg jag klart och tydligt att det var lök. Jag vet inte hur mycket lök han har fått i sig men han hade i allafall kräkts upp mer än en halv finhackad lök.
 
Jag skrev till Fia och åsa direkt och Fia lugnade mig med att Aztro, izors pappa hade ätit en hel paradis ask med choklad utan att bli sjuk men jag skulle ha koll på honom i vilket fall.
 
Varför jag blev så rädd är just för att det är galningar ute som förgiftar hundar och sen för att Izor har en känslig mage! När han kom till mig kunde han inte äta kött, och lök är väldigt starkt.
 
Jag kollade noggrant på hans avföring och han gjorde ifrån sig mer än vad han brukar men var pigg som vanligt, lekte med sina leksaker, var väldigt fokuserad när vi testade på lite med apporten så jag kunde pusta ut.
 
Det här är inte första gången någonting sånt här händer. Ni som har följt bloggen ett tag vet att i somras hade någon placerat ut en stor skål med hundmat där de flesta rastar sina hundar. När jag märkte att Izor nosade extra mycket i kopplet slet jag honom därifrån och plockade upp alla andra matbitar som låg på marken och hällde allt i soporna. Om det var förgiftat eller ej vet jag inte men jag tar inga risker.
 
Dagen efter stod skålen på samma ställe med ännu mer torrfoder. Slängde det u soporna och efter det såg jag ingen synlig skål längre iallafall
 
Varför gör hundhatare så här är min fråga. Är det bara för att hundar finns, är det psykopater, är det sjuka människor. Är det någon rågon arg person.
Vad det än är så VARFÖR. Varför utsätta helt oskyldiga djur för ett hemskt lidande till döds. Varför förstöra en hundägares liv som förlorat sin bästa vän. VARFÖR
 
 

Måndag

 
 
 


mobilblogg

eftersom min dator strejkar skriver jag lite kort här via mobilen. idag har vi inte gjort någonting förutom kortare kiss och bsjs rundor. imorgon får vi se om jag tar mig ut till valbo för att klpa en ny dator. har i 2 dagar försökt redigera ett par bilder. startar om datorn ännu en gång nu, sen ger jag upp.

har kollat på föräldrsrfällan med mamma och syrran och izor har fått en oxstrupe.

mer än så har jag inte att säga! förhopp ingsvis kommer det några bilder på bloggen idag

Tycka om andra

Jag är inget fan av alla hundraser som finns, jag tror inte att många är det.
 
Det finns raser som jag inte tycker om för 5 öre men som jag kan tycka är fina.
jag kometerade en bild på facebook och det blev ett jäkla ståhej. Bara för att jag inte tycker om en viss ras eller skulle skaffa en sådan så har jag väl rätt att tycka att de är fina, inte sant.
 
Ex, jag tycker inte om muskelhundar/bullhundar för 5 öre. Men vissa individer tycker jag är fina. Är det fel, har jag inte rätt att tycka att den individen är fin. 
 
Jag vet att många tycker att min ras Tervueren inte är ett dugg fin men ingen har tvingat dem att tycka det. Sen har jag stött på folk som inte alls tycker om min ras utsendesmännisgt men som gillar min hund som individ. 
 
Jag kan tycka att enskilda individer är jätte härliga och trevliga av raser jag faktiskt inte tycker om. Man måste inte älska alla raser. 
 
För mig är det så iallafall, tycker jag om en viss individ så ser jag ofta skönheten i den. För att inte jämföra med andra hundar då det blivit ett jäkla ståhej om det.
 
Min vän Sabina har flera gånger sagt nu i efterhand att hon inte tyckte att Izor var speciellt fin när han var yngre men att han nu har utecklats till en snygg hund. Hon har trots att hon inte tyckt att han är fin älskat honom som sin egen hund. Sabina och Izor har ett jätte fint band och Izor blir mer glad över att träffa Sabina än hennes hundar. 
 
Tycker att folk är så jäkla jobbiga som faktiskt inte har bättre för sig än att lägga ner energi och skriva lång kommentarer om att jag borde ändra uppfattning om blandraser/bullhundar för att jag tycker att En individ är fin. 
 
Och slutligen nej, jag kommer inte ändra min uppfattning eller bild av dessa hundar hur fina dem än är.

redigerar bilder

Sitter med mobilen och har just upptäckt ett redigeringsprogram som medföljde telefonen. så jag har tillbringat några timmar med att redigera lite bilder.













mitt i natten

det är tyst i lägenheten och alla sover förutom jag som sitter och skriver på facebook med mina goa vän Hana.

idag ska vi försöka ta oss ut i skogen en sväng och sen eventuellt åka till valbo för att köpa en ny dator, min dator kämpar verkligen att hålla igång men det funkar inte. jag försökte skriva ett prov med hjälp av min syster igår och det tog 3 timmar att komma ut på fronter.

min snälla syster hjälpte mig att installera min skrivare igår och jag har framkalla en bild på mig och Izor. jag ska bara köpa hem lite ramar så att jag kan pryda lägenheten med fotografier.


MH-brådska

Igår hade jag och Sabina många bra diskussioner där vi pratade om allt som rör hundvärlden. Ett ämne vi ramlade in i var mentalbeskrivning.
 
Varför är det så stor hysteri kring att man ska genomföra ett MH på sin hund när den just fyllt 18 månader. Är det en statusgrej att ens hund genomfört testet eller vad är meningen. Jag är väl medveten om att många gör MH just för att få veta hur hunden beter sig i olika situationer samt hur den agerar. Men varför ska man slänga sig framför dataskärmen och klicka in ett MH så fort hunden fyllt 18 månader. (har glömt om det är 12 månader ellr 18 haha)
 
När folk får höra att min brukshund inte har genomfört ett MH än och han snart ska fylla 3 år blir de chockade. Frågorna kommer "varför" "det är för sent nu" "man måste göra mh med brukshundar"
 
Nej det måste man absolut inte. jag har hört skräckexemplar där folk inte lyssnat på mina eller andras ord när man sagt till personen "hej, du kanske skulle vänta lit med ett mh" men sen är vi där igen. Hunden har fyllt "mh-myndig" och personen bokar ett MH utan att ens kunna läsa av sin hund i olika situationer (eller kanske inte acceptera att hunden är som den är) ett exemplar är när domaren efter 3 momentet själv avbryter testet och hunden blev jätte osäker efter testet. 
 
Då undrar jag, hur tänker personer som inte ens kan läsa av sin egen hund anmäla den till ett test där hunden inte får ta hjälp av sin ägare. Att ägaren själv inte ser att hunden håller på att kollapsa av stress/oro. 
 
Finns hundar som alltid varit trygga i sig själv men som blir välidg otrygga efter testet.
jag menar självklart inte att man ska skippa MH. Jag tänker låta min hund genomföra ett MH prov, men hur viktigt är det för oss egentligen.
 
Ja, jag vill tävla i brukset men vi är långt ifrån startklara. Min hund är krypt så han kan inte gå i avel dessutom är han kastrerad. 
 
Det första året som Izor bodde hemma hos mig var jag ute och kollade efter MH varje dag. Men idag har jag tänkt om. Mycet tack vare min uppfödare. Ett MH är såklart bra att ha på sin hund men i mitt fall är det viktigare med en stark och säker relation. Hundmötesproblematiken är prio nr 1. Sen kommer hantering av främmanede människor. Han accepterar de flesta som vill klappa honom men jag ska kunna ed handen på hjärtat kunna säga att min hund kan hälsa på främmande folk utan att han blir otrygg. Rasen jag har är reserverad mot främlingar men pga en incident som hände för 2 år sedan har han svårt att nya människor klänger på honom.
 
 

Nya rökelser

Köpte en ny doft rökelser i förrigår. Köpte äntligen hem Lavendel. Har varit utan den så länge!
 
 

Grawles

fredag idag och då ska självklart Izor ha extra gott. ett grawlesben i strl L fick han med baconsmak.
 
 

regnig promenad

Träffade Sabina halv 2 och vi gick till skolan och jag höll hundarna medan hon sprang upp i skolan för att hämta några böcker och sen gick jag upp för att lämna in min skoldator som jag hellst av allt skulle vilja kasta i väggen. förhoppningsvis fungerar den bättre när jag får tillbaka den igen.
 
Sen gick vi till bollan och pratade om lite allt möjligt och gick slutligen mot Nynäs och sen rundade vi av vid Nordost och gick tillbaka till stan där vi skiljde oss åt. 
 
Hemma nu med en nöjd vovve, vi ska köra lite bakdelskontroll efter att jag fått i mig lite mat och bocka av lite från kravlistan!

Promenad med Sabina

Ska ta en promenad i bollan med Sabina och hundarna vid halv 2 tiden. en har jag inga planer för resten av kvällen. 
Ska nog träna mer på bakdelskontroll samt ställane under baklängesmarch och sättande under baklängesmarsch. Hur det ska gå har jag ingen aning om än. Haha. 
 
Men det går nog bra. Hoppas verkligen att Izor kan sköta sig nu på promenaden, har fruktansvärt ont i ryggen efter tiden hos sjukgymnasten. 
 
 

Storhandlat till mig själv

Var till hälsocentralen och träffade min sjukgymnast idag, efter det gick mamma och jag till nian och jag shoppade los för 1400 kr drygt. Men köpte bara nödvändiga saker.
 
Och äntligen har jag köpt en skrivare/scanner och riktiga fotopapper så jag slipper beställa bilder utan jag kan skriva ut dem hemma!
 
Sen köpte jag en badrumspall så att Iz och jag kan träna bakdelskontroll hemma. Använde mig tidigare av en bok men han halkade bara omkring på den 
 
Köpte även batterier samt en reflexväst som tyvärr var för liten. Den passar perfekt när jag bara har munktröjan på mig men den går inte att knäppa när jag har vinterjackan på. Så jag ska gå och lämna tillbaka den och få en större storlek.
 
Var även inne på en asiatisk butik och handlade allt som behövdes till att göra sushi. åh, längtar jätte mycket tills imorgon då vi äntligen ska göra det!
 
 
 

 
 

Izor, Arach och Smilla

 

Izor i skolan

Glömde ladda upp bilderna i det förra inlägget så jag gör det nu istället. 
 
Izor i klassrummet
I hundstallet
Izor och frallan Max i korridoren
Izor tar det lugnt på bussen

Boxträning och Cesar Millan

Dagen började med att Iz och jag klev på bussen efter att jag rastat honom på morgonen. Bussen var fullproppad med pensionärer samt ungdommar som skulle till skolan. Självklart va det folk som skulle hälsa på Izor och när jag sa åt dem att de inte fick hälsa bytte de metod och började gulligull prata med honom. 
 
Jag sa åt Izor att lägga sig ner och berömde honom när han inte visade intresse för människorna som lockade på honom. När vi kom till skolan så pratade och disskuterade vi, Izor la sig till rätta under bordet och sov. Sedan var det dags för hundträning.
 
Jag valde att träna Izor att sitta i hundstallet då det är en självklarhet för mig att han ska kunna sitta där när jag inte kan ha honom runt mig i skolan. Passet var ca 30 min och vi kom så långt att jag kunde stå i boxen och han höll sig lugn. Vi har en lång väg kvar men någonstans måste man börja!
 
Efter passet blev det Cesar Millan som var på schemat. Vi tittade på 3 youtubeklipp och disskuterade hur Vi skulle kunnat göra istället för att använda oss av de metoder han anväde sig av. Vi kollade noggrant på klippen och såg saker som man annars inte ser i vanliga fall om man slår på honom på tv:n. Det gjorde ont i magen när jag såg klippen och frös då jag tyckte att det var otäckt.
 
Jag säger inte att Cesar är en dålig hundtränare men jag kan inte tycka att han är någon vidare bra heller. Metoderna han ofta använder sig av är inget jag tycker om. Men vi får faktiskt inte glömma att serien utspelar sig i USA. Och i Usa är stackel, elhalsband m.m tillåtet. Felet jag tycker är att programmet visas i svensk tv  då det inte är tillåtet med sådanna redskap. 
 
Han gör mycket fel Ja, men skulle stackel och elhalsband varit tillåtet i Sverige tvekar jag inte att folk skulle använda det. Folk pratar om att el och stackel är så hemskt, jo det kan jag hålla med om.
Men att ha en strypkedja och strypa hunden med är inte heller speciellt skonsamt eller snällt mot hunden. Eller att gå och göra hårda små ryck i strypkedjan hela, hela tiden. Finns även dem som sätter halsbandet precis bakom öronen på hunden och det är minst lika hemskt som stackel. Det är ett förj*vlig obehag och smärta man utsätter sin hund för men det är okej enigt folk i Sverige. 
Snälla tänk till. Jag är inget fan av någon känd hundtränare, jag plockar dom delar som jag tycker passar mig och min hund och jag kan med handen på hjärtat säga att varken jag eller min hund är perfekta. och jag vill inte försöka få oss att framstå som det heller.
 
Izor har hundmötesproblematik som har blivit så mycket bättre, det värmer i mattehjärtat att vi äntligen börjar komma ifrån det. Sen drar han något förj*vligt i koppel. Han kan INTE gå fint i koppel. Men jag lägger ingen stor energi på det nu då jag tycker att hundmötesproblematiken är nummer 1. Jag kan fortfarande hålla i min hund och kontrollera honom fast han drar. Det vore en sak om jag flög efter honom som en vante men så är inte fallet. 
 
Nä nu har jag babblat på för mycket. Dags att äta lunch! *oops*

Ensamhetsträningen

nu har vi börjat med ensamhetsträning inomhus. jag har pratat med min uppfödare och vi har kommit överrens om att vi ska begränsa lägenheten för Izor när vi är hemma.

just nu sitter han i mitt rum (som eg är ett vardagsrum) och småsuckar. jag totalignorerar honom och förhoppningsvis kommer det att gå bra med träningen. vid varje måltid vi ska äta kommer jag att stänga in honom i rummet så att han känner sig trygg där. kommer även att lämna honom i mitt rum när vi går ut utan izor. allt från att gå till tvättstugan till att gå till affären. destå oftare vi tränar destå fortare kommer vi att fixs det här!

Jag och Izor

 

Sabina, Arach & Smilla

Arach: Belgisk vallhund - Tervueren | Smilla - Australian Shepherd
 

Klickerträning

Tränade inför examinationsdagen idag. Blev klossträning, läggade under baklängesmarch, hopp över hinder och trampa på en musmatta, sedan avslutade vi allt med lite Sitt, Ligg, Stå övningar samt 2 platliggningar. Iz skötte sig som en dröm på platsliggningen Reste sig inte inte och låg kvar trots störning av en studsande TENNISBOLL (wow) sen av att våran hundlärare kom in i klassrummet vi var i.
 
Jag är helnöjd med dagen och efter skolan gick Sabina och jag till djuraffären för att väga hundarna. 22,6 kg väger fluffet numera! Är jätte nöjd över hans vikt. Han är kanonfin i hullet och börjar bygga på sig muskler som an har tappat efter våran längre vila. 
 
Allt avslutades med lite hundlek i rastgården innan vi kom hem. Ska kanske ta en kortare cykeltur med Iz så att han är ordentligt trött ikväll.
 
 
 


Klossträning 13/11-13


Glädje!

Jag fick ett meddelande påt forum idag av en kvinna som numera äger Pandoras bror Paleo. Hon har skrivit en del och jag svarade på det första mailet idag. Ni kan inte arna hur mycket jag tänkt på Paleo under alla dessa år. Jag har velat veta vart han befinner sig och nu vet jag det. 
 
Svaret hon fick var kanske inte det roligaste då hon vela höra hur "Leo" och syskonen haft som valpar. Förhoppningsvis kan det hjälpa henne att få veta hur det legat till. Hon har fått mitt mobilnummer samt min facebook om hon vill ha fortsatt kontakt. 
 
Självklart dök tankarna om min fina Pandora upp. Hon är så saknad, men vi ala vet att beslutet vi tog var bäst för henne. Hon var på tok för förstörd. Och som jag sagt tidigare, en död hund lider inte. 
 
När man har gjort allt och ingenting blir bättre då måste man tänka utanför sina egoistiska ramar och göra det bästa för individen när man ser och vet att den inte mår bra. 
 
---
 
Jag hoppas att jag kan få träffa Paleo i framtiden, jag har kontakt med brorsan Pampas också så det vore jätte roligt med en liten syskonträff. 
 
Mitt fina älskade hjärta. Jag saknar dig. <3

laddar inför hundträning

ska strax kliva upp ur söngen och göra iordning hundgodis eller om jag hittar en påse liggandes. blir hundträning i skolan och det varvett tag sen vi var i skokan och tränade nu.

men det kommer nogvatt gå bra, bara så jäkla tråkigt att agilityhindrerna på klubben blivit intagna för jsg hade ibte haft någonting emot att träna på klubben.

för hoppningsvis får vi åka till en inpmhushall i vinter och träna. ska kolla lite med hundläraren


rena öron

efter lunchpronenaden tog jag ich rensadr öronen på Izor och jag kan säga att det behövdes.

när jag ploclade fram flaskan med öronrens och pads förstod han att någonting skulle göras.

ham var riktigr duktig som vanligt och låg lugnt på golvet medan jag rengjorde öronen.

brukar du rengörq din hunds öron?


Liten har blivit stor

Sitter och tittar på bilder på Izor när han ca 11 månader gammal. Jäklar vad han har utvecklats, han har vuxit i sina paraboler och strutnäsan. Han har blivit en riktigt vacker hun från attt ha varit en söt liten unghund. och pälsen har det blivit skillnad på, han är numera inte gul/röd utan röd! Han har blivit så fin Izor. Ska bli roligt att se honom efter nästa pälsbyte hur han ser ut då. Har har en hel del svart som gömmer sig bakom den röda pälsen så det ska bli spännande!
 
Ser ni någon skillnad?
 
 
Izor, dagen jag hämtade honom.
 
Izor 1 mars - 12
 
1 maj -12
 
29 Maj - 12
 
3 oktober - 12
 
29 dec - 12
 
24 jan - 13
 
8 feb - 13
 
12 mars -13
 
10 april - 13
 
20 maj - 13
 
30 juni - 13
 
9 juli - 13
 
18 augusti - 13
 
30 september - 13
 
10 oktober - 13
 
11 november - 13
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

ruggigt väder

Himla typiskt att klubben tagit in sina agilityhinder för den här säsongen. Jag hade mer än gärna åkt dit och tränat en sväng men får helt enkelt vänta till våren.
 
Tänkte ev gå en sväng till skogen och släppa Iz innan jag ska vidare på ett nytt möte. Suck, att od aldrig tar slut!
Sen vid 4 tiden kommer ev Denise över.
Har borstat bort frön som fastnat i Izors päls och dannsugit golvet i rummet, nu är det fräscht igen och iz ligger nöjd och tuggar på ett märgben nu när den hemska dammsugaren försvunnit. 
 
Kan inte riktigt fatta vad som är så läskigt med dammsugaren, om det är ljudet, suget eller självaste dammsugarens form. Får ta och inspektera Izor lite nästa gång dammsugaren kommer fram så får jag se vad han tycker är så obehagligt.
 
 

Kvällsro

Izor och jag har kört lite med klossen och börjar komma en bit på vägen men det är långt ifrån bra! Men vad är det man säger, övning ger färdighet!
 
Vi har även varit ute på en kvällsrunda i kvarteret och nu ska vi ta det lugnt resten av kvällen. Ska sätta på te vatten och plocka fram ett märgben till Izor. Trevlig kväll allihop!

fina du




Tandborsning

Izor fick följa med till mitt möte idag och stannade utanför med mamma medan jag var inne och pratade. På bussresan dit satte sig en man bredvid mig som fått en hjärnblödning som gjort att han glömmer saker väldigt lätt. Mannen sa redan i kön på att få komma på bussen hur fin Izor var och på något sätt så blev Izor jätte intresserad av mannen, Han tittade efter honom hela tiden och när vi satte oss på våran plats i bussen kom mannen. 
 
Han berättade att han hade en Malinois hemma och att han tidigare hade haft tervar. Vi disskuterade belgare hit och dit och efter en liten stund märkte jag att Izor hade satt sig upp och lutat sig mot mannen från att ha legat i gången. Han var jättelugn och snäll mot mannen. (i vanliga fall brukar Izor hoppa upp i famnen på folk han hälsar på) men inte nu. Han satt bara helt neutralt vid mannens sida och det glädje mig otroligt mycket. Jag tänkte fråga om jag fick ta en bild på dem två men precis innan jag skulle fråga så skulle vi kliva av.
 Efter mötet gick vi mot HC och mamma avbokade en tid åt mig som skulle krocka med skolan.
 
När Iz och jag väntade utanför HC kom en kvinna fram och sa "En Tervueren" och Izor var fram och skulle lukta. Kvinnan verkade så gla men fick sig en rejäl utskällning av Izor. Sa åt honom att man inte beteer sig så och sen fick han hälsa igen och då minsann skulle det hoppas och pussas i massor. 
 
Det visade sig att jag har kvinnans vän på facebook och dem delar en tervtik ihop. Hon kände igen Izor ganska direkt men jag fick ta mig en funderare innan jag kom på vilken person det var hon menade. Vi pratade en stund och hon skulle lägga till mig på facebook så vi skulle kunna hålla kontakten och promenera ihop med hundarna.
 
När mamma kom ut från HC gick vi tll djuraffären och mamma köpte ett tandborst's kit till Izor och en oxhals.
Tog och borstade tänderna på honom och det var inte poppis. Speciellt inte med en eltandborste! Efter ca 15 min var vi klara och nu avnjuter han en oxhals som belöning. Vet inte om tandborstningen kommer att göra någon nytta, men mamma som är väldigt känslig för lukt pga sin migrän har fått för sig att tandborsning kommer att ta bort Izors "dåliga" andedräkt. Jag själv tycker inte att han luktar illa i munnen men jag är inte heller speciellt känslig för lukt.
 
 
 


Red Goblin's Izor

 

Mamma och Izor

iz

Frost

Nu är det kallt ute, brr. Det är frost på gräsmattorna och riktigt kyligt i luften. Det märks att vintern är på gång nu. 
 
 

Storstädat

Ringde till gavlegårdarna angående våran lägenhet. Det ska komma någon och fixa sakerna som inte fungerar och ännu en gång kika på badrummet varför det blir en swimmingpool när man tappar ur vattnet ur badkaret. Om det är något rör som måste bytas eller så. De har kikat på badrummet en gång förr men nu tänker jag vara hårdare och kräva att det fungerar felfritt.
 
Mamma och jag har storstädat lägenheten, golven har dammsugits och våttorkats, hyllor har dammats av osv. 
Izor blir mer och mer van vid dammsugaren och sitter numera bredvid mig när jag dammsugar. Tiigare har han tyckt att den är lite obehaglig men han har vant sig. 
 
Ska snart kila iväg en snabbis med honom innan jag ska på mina möten med mor. Jag tror att Izor får ta det lugnt idag, det beror helt på hur pass mörkt det är ute när jag är klar med möterna. Lite klickerträning inomhus ska vi absolut köra. 

Saker säljes

Gör en annons här på bloggen också på lite av saker som jag tänkt sälja då de inte gör någon nytta här.
Hus till kanin/marsvin (till inomhusbur) Pris kan disskuteras
Pris kan disskuteras
Nästan oanvänd
25 kr
Läcker ej
 
Koppel passar även katt/liten hund med pistolhale
15 kr
25 kr
45 kr (passar även katt/liten hund)
Passar kanin/katt/liten hund. ex, chihuahua
Koppel, lite tuggat på. 15 kr
15 kr
Oanvänt
15 kr
25 kr
3oo kr
2o kr
45 kr
35 kr 

Suck säger jag bara

Har fått ännu en kränkande kommentar på bloggen men jag tar det med en nypa salt. 
Jag ska göra klart en gång för alla. Den här bloggen handlar om min hund Izor och våran utveckling. 
Varför jag inte slutar blogga är just för att det blivit en slags hobby samt som en dagbok för mig. 
 
Ibland händer det att jag går tillbaka och kikar på hur våran träning var för ca 1 år sedan eller kollar på bilder och vad vad pysslade med då. 
 
Bloggen tänker jag inte ta bort och under tiden jag bloggat har några läsare hängt med och det är jätte roligt. Men att jag skulle göra allt för att få besökare på bloggen är bullshit. 
 
---
 
Nåja, struntsamma. Igår kom iallafall pappa och min lillebrorsa över och vi fikade, äppelpajen jag och Wictoria gjorde blev jättegod. Iz fick lite extra god mat på kvällssidan och var mätt och belåten efteråt.
 
Just nu tittar solen förbi och jag hoppas på att det blir en fin dag. Ska ev träffa Denise och Herkules på eftermiddagen. Har två möten som jag ska gå på idag. Jag kommer säkert att vara helt slut efter dem!
 
 

Gotta

Idag byter jag ut Izors kvälsmål som i vanliga fall består av Vom og Hundmat nr.25 till ett halvt oxhjärta, en grissvans och ett stort kyckinglår. Har även tagit fram ett märgben så det får tina lite. 
Han ska få lite b-vitamin tillsammans med lite yoghurt eller pyttelite VoH nu när han fäller så hysteriskt. 
 
 
Brukar du byta ut ett mål mat för din hund och vad brukar du ge då?
 
 
 

Tavlor på väggarna

Igår pysslade jag lite med lite bilder och satte upp 4, 3 tavlor i mitt rum och en större tavla i hallen. Lägenheten ser mycket trevligare ut med lite tavlor. Men fler bilder ska det bli!
 
 
 

Fina, fina Izor

Tog med mig kameran på promenaden som vi gick nyss och här kommer lite bilder.
 

Det är inte roligt!

Den här bloggen startades för att jag först och främst för att Izors fd matte/husse skulle kunna följa honom till en början iallafall efter flytten. Sen har det rullat på och bloggen har fått lite besökare varje dag. Numera är det många som läser bloggen och jag bestämde mig för att fortsätta blogga då det var riktigt kul.
 
Men när man får kommentarer på bloggen där folk klackar ur vad som helst är det inte roligt att blogga mer. 
Jag fick just en kommentar av någon som skrev att jag skriver bullshit här. Och jag kan göra klart för er att jag inte skulle ljuga här i bloggen.
 
Vad vinner jag på att ljuga är min fråga. 
 
Som mina vänner vet är jag väldigt dålig på att formulera mig eller få ner mina tankar och åsikter på datorn/papper. Jag har skitsvårt med det och igår när jag verkligen satt och kämpade ihop ett inlägg så känns det som att man får en kniv i ryggen från folk som säger att man ljuger
 
Jag säger det här och nu, jag kan min ras, men jag kan inte skriva ner info om den då det tar stopp i huvudet på mig. Jag har AD/HD som ställer till med en hel del. I huvudet sitter all information men att få det på papper är nästintill omöjligt. Jag la ner min själ igår på att skriva ett inlägg å 3 eller 4 läsare vela höra mina erfarenheter och åsikter om de 4 varianterna.
 
Jag funderar starkt på att sluta med bloggandet dp jag tar väldigt lätt illa upp och blir riktigt ledsen av sådanna kommentarer. 

Malinois

Utifrån egna erfarenheter så skiljer sig mallen otroligt mycket från de resterande 3 varianterna. 
Det har betydigt mer ka
 
mplust, skärpa, bättre gripande och är mycket mer orädd.
 
Att de har en större kamplust tycker jag personligen är jätte bra. Det är en gratis belöningsegenskap! Sen är det såklart individuellt, alla mallar har ingen stor kamplust och tycker inte att kamp är speciellt roligt. Men rent generellt tycker mallen det. 
 
Bilden jag fått av mallen är att den är väldigt självsäker. Deras skärpa bygger inte på rädsla (som det kan förekomma hos de andra varianterna) utan på dominans. 
 
Med mallen måste man som med de andra varianterna lära sig att koppla av, speciellt när de är unga. De kan vara överallt och ingenstans och inte ta det lugnt. Jag tycker att det är något man ska prioritera från valpstadiet för att få en så pass stabil individ. 
 
Skillnaden mellan en malletik och hane är väldigt stor. Tikarna är generellt mer föriga än hanarna. Medan hanhundarna är tuffare mot sin förare.
 
 På bild Gaby from Mike's place "Holley"


En helt vanlig morgon

När mamma kommer in och smygfotar mig och Izor vid 6 på morgonen. haha.
Fråga inte vad en toffla gör i sängen för det vet jag inte! Bilden är tagen innan tapetseringen 

Fars dag

I eftermiddag ska jag ringa pappa och be honom komma över, vi har ordnat fika och tänkte bjuda på det. Igår kväll kom min lillebror som sagt och vi gjorde chokladbollar som ligger i frysen och väntar på att bli uppätna. 
 
Prinsen tar jag kanske till skogen en sväng så att han är nöjd för dagen. Ska även fortsätta lite på grundfärdighetsträningen. Vi har bockat av en hel del på listan men det är fortfarande mycket kvar som ska tränas på. 
 
 


Riktig kass kväll

Kvällen blev inte som planerad, ska sätta på en film och ta mina sömntabletter, har ingen lust att sitta uppe. 
Har iallafall gjort lite nytta här hemma, satt in foton i en stor ram, spikat upp tavlor osv. Imorgon ska jag nog göra en beställning på fotografier som jag tagit. 
 
En bild på mig och min fina vän som mamma tog när jag somnade till. 
 

Wilma

 

Kakor

 

Lite kort om belgaren

Det många inte vet är att belgaren består av 4 varianten. Malinois, Laekenois, Groenendal och Tervueren.
Rasen härstammar från Belgien där den användes till en början som vallhund, idag är det en brukshund som håller i de flesta grenar och även i tjänst. 
 
Det som skiljer de 4 varianterna åt är rätt självklara, mallen är korthårig och avlas inte lika hårt på utseende utan mer på hållbara bra hundar som ska hålla i tjänst/bruks, men även inom malleaveln avlas det på utställningsvarianter. 
 
Lakken är strävhårig och jag personligen ser ingen koppling mellan den varianten och de övriga. Varianten är inte lika stor i Sverige som den är i andra länder. Avelsbasen är liten och många har fått uppfattningen att lakken är "kass". 
 
Groenendalen är belgarnas svarta skönhet. Den är inte lika vanlig som den röda varianten, Tervueren. men de finns och de individer jag har träffat på har varit jätte härliga hundar. Många får intrycket att grönisen är dålig mentalt men att dra alla över en kant är att gå till överdrift. Jag har träffat på väldigt fina grönisar, trevliga och sociala hundar. 
 
Sist men inte minst har vi Tervueren, den näst vanligaste av de 4 varianterna. Terven ska vara långhårig och finns i färgen Red fawn och Grey fawn. Dvs, röd och grå. Varianten har vuxit enormt under de senaste åren och det har inte bara bidragit med gott utan det har föds fler och fler instabila individer. Det är såklart jätte tråkigt och därför tycker jag att det är extremt viktigt att vara noggran med uppfödare. 
 
Det alla varanterna har gemensamt är att det är väldigt vaksamma, framåt, har stor vaktinstinkt och är reservera mot främlingar. Många drar slutsatsen att belgare är rädda men det är helt fel, de har inget större intresse av främmande människor. Men de människor som fått bekanta sig med en belgare kommer att bli älskad till 1oo%. De har otroligt mycket att ge, de är väldigt glada, roliga, knäppa.
 
Man kan beskriva belgaren som clowner. Man har alltid roligt med en belgare.
Det är svårt att förklara med ord men jag skulle inte rekomendera en belgare till en nybörjare eller till någon som inte vet vad den ger sig in på. Har man en stökig belgare är det inte roligt! Men däremot om man kan fostra och jobba med sin hund får man en vän som aldrig lämnar ens sida. Det är svårt att säga vem som passar att äga en belgare. Det är så speciella hundar. 
 
De kräven en hel del fysisk och psykisk motion, men sen blir även hunden vad man gör den till. Om vi tar min Izor som ett exempel, jag är både fysiskt och psykiskt sjuk och jag vet att det kan dyka upp dagar då jag absolut inte kan aktivera honom mer än att erbjuda korta promenader. Så han har anpassat sig väldigt bra och jag har gjort mitt bästa för att anpassa mig efter honom. Jag vill inte ha en hund som äter upp lägenheten när jag gått ut eller en hund som klättrar på väggarna för att den inte blir aktiverad.
 
Det som är så bra med Izor är att han har en tydlig av och på knapp, ibland måste man lära hundarna att ta det lugnt. Jag minns när Izor var yngre var han omöjlig att ha still. Idag kan han ta det lugnt i 3 dagar utan problem. 
Visst blir han uttråkad men han står ut. För han vet att han kommer att få göra saker.
 
Nå, vad mer kan jag säga? jag är lite småseg nu. Ni får gärna komentera om jag har missat någonting!
 
På bild: Min terv Red goblin's Izor. 
 

Handlat

Var på stan och köpte en väggklocka till köket med mor min och min bror. Brorsan kommer hit senare och vi ska göra chokladbollar, ska ev på bio med Oosko och Victor men vi får se. 
 
Efter det gick mamma och jag till Rusta och jag shoppade loss. Filtar/plädar, ljus, lampor m.m tänkte inte skriva så mycket nu utan ni får se bilder på dagens inköp.
 
 
 


Pipleksak

Jag har varit emot pipleksaker i flera år men har faktiskt låtit Izor har 2 stycken. 
Varför jag varit så emot dem är för att många hundar nästan blivit besatta av självaste pipljudet och stressat upp sig av det. Izor fick en pipleksak i Augusti, första pipleksaken som fick ligga i våran lägenhet utan att jag slängt den.
 
Tack och lov missbrukar han inte leksaken utan har lekt lite med den när jag varit med, samt att det varit en jätterolig belöning för honom när vi tränat. Så igår köpte jag faktiskt en till pipleksak som han både kan kampa lite smått med och leka med. 
 
Skulle det bli så att han satt med leksaken hela tiden eller började ljuda med den på nattetid så skulle jag ta bort den direkt. På kvällen sover vi! vi leker inte med leksaker då. 
 
Sen låter jag inte honom leka med pipleksaker om jag inte har koll på honom utifall att han skulle få ut pipen och råka sätta den i halsen. 
 
Vad tycker ni om pipleksaker, är det någonting som era hundar får leka med?

bakning

w och jag har bakat i flera timmar. hon hoppade på bussen precis och jag har tagit ut sista plåten ur ugnen och släckt ner i köket. vi har bakat cookies, kolakakor, choklad kakor, kladdkaka och äppelpaj. nu ska jag bara se till att ha någon att bjuda allt på!

var in en snabbis på dollarstore och köpte en leksak till iz. den är ful som sjutton men jag tror att han kommer att uppskatta den. nu ska jag släcka ner i lägenheten och göra som min trogna vän, sova.












Mörker

Det är himla tråkigt att det blir mörkt så fort numera. Jag vill kunna spendera många timmar utomhus och träna hund men blir så begränsad då det är himla mörkt!
 
Nåja, jag får träna i lägenheten eller nere i källaren när det blir för mörkt för att vara ute. Vill inte heller ha honom helt lös heller om han inte bär reflexer på sig! 
 
Ska ut och pinka av Izor nu och sen väntar vi in Wictoria och Wilma. Det ska bakas för hela slanten. 
Iz kommer nog att uppskatta Wilmas besök då han alltid blir glad när det kommer hit andra hundar. Längtar jätte mycket tills jag kan skaffa valp, vet att Izor skulle bli så mycket gladare då han trivs bättre med en kompis än att han är helt ensam. 
 
Rensar datorn nu också medan jag väntar in W. Hittade den här bilden på Izor och en gyllene kvicken.
 
 
 
 

Nya koppel

Idag kom Izors nya reteriverkoppel från Hurtta. En blått och ett brunt med invävda reflexer.
Jag är ingen märkesnörd men tycker att Hurttas koppel verkar vara väldigt hållbara. Ja har även några reteriverkoppel i annat material men de används inte å mycket då hans päls lätt fastnar i kopplet.
 
Jag slog till med två koppel eftersom jag fick dem till ett bra pris av en tjej som sålde dem. Är jättenöjd med dem.
Ska ta och rensa upp här hemma se och se vad jag kan sälja. Kan lägga upp lite bilder på saker som ska säljas här på bloggen om det är till något intresse. 
 
Det är allt från hundsaker, kanin/kattsaker till kläder/skor för människor.
 
 


Klickerträning med Izor 8/11-13


Fler videoklipp

Vad skulle ni tycka om det dök upp fler videoklipp på bloggen?

Backar 8/11-13


Hundträning

Håller på med lite träning med Izor nu, vi har kört lite target, både handtarget och med "musmatta", plockat upp en apportbock, sättande under baklängesmarch och backa inst 3 steg. Kan säga att det går riktigt bra. 
 
Har filmat några snuttar som jag tänkte visa här på bloggen sen, just nu har vi tagit en liten paus från tränandet så att vi kan ladda om med ny energi.
 
Klippen kommer att dyka upp lite då och då. Hoppas ni vill ta eran tid till att kolla på dem. Ni får hemskt gärna komentera klippen också!

Target


Terapihund

Izor fick vara med på mötet idag som jag hade med skolan. Han att hela tiden bredvid mig och lämnade mig inte för 5 öre. Han märkte när det blev för mycket för mig och hoppade upp med framtassarna i min famn.
 
Nu är vi hemma igen och jag är jätte mosig i huvudet, förhoppningsvis blir jag lite piggare snart.
Wictoria kommer hit med sin blandis Wilma. Tanken är att vi ska baka och det ser jag fram emot. Kanske fotograferar hundarna lite också.
 
 


Ännu ett möte!

Ska iväg till skolan strax för ett möte ang hur min skolsituation. Det komer vara många på mötet och Izor ska följa med, inte som stöd för mig då han kommer att sitta i hundstallet utan för att de sk renovera klart lägenheten och risken finns att Iz inte släpper in arbetarna om han är ensam hemma. Så vi löste det, skickade ett sms till min lärare och berättade situationen. Nu håller jag tummarna för att han är lugn i boxen!

en Izor






Tervlek

Gick ut och tränade Izor lite i väntan på att vi skulle träffa Monah. Han fick springa lite lös först för att få bort överskottsenergin, därefter tränade vi läggande under baklängesmarch, snabba läggande under gång, springa runt föremål samt stå på olika föremål.
 
Hela promenaden (förutom sista biten hem) gick Izor med slakt koppel. För varje gång han började dra i kopplet gjorde jag ett enkelt ryck och gick några steg bakåt. När han kom till mig så klickade jag och han fick en godis. 
Det fungerade jätte bra på Izor och vi ska fortsätta träna så och förhoppningsvis ger det även lite resultat!
 
När vi träffade Monah bytte jag ett nytt lila reteriverkoppel mot ett svart Hurtta halvstryp till Izor. Efter det fick Izor träffa Ghost och Crohn, Monah's två tervhanar och de lekte och trasslade in sig i kopplerna. 1 andledning till varför Izor inte får träffa andra hundar i koppel. En annan andledning till varför han inte får hälsa i koppel är för att det lätt kan bli konflikter. Men eftersom Monah har så bra koll på sina hundar så kändes det inte jobbigt för 5 öre. Snarare roligt!
 
Låter du din hund få hälsa på andra hundar i koppel
 

Att kunna byta

Izor med sitt Julius-k9 halsband som jag fått utav Hana
 
Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker att det är fruktansvärt roligt när man som hundägare kan byta saker man inte använder till sin hund till en annan hundägare som kanske har någonting hemma som h*n inte behöver/använder. 
 
Istället för att ha lådan full av 3595 koppel och halsband som aldrig kommer till användning så tycker jag personligen att det är mycket roligare att se de sakerna hos någon annan där de verkligen kommer till nytta. 
 
Vad tycker du?

Vad roligt

Såg precis att bloggen ligger på plats 11 på Topbloggare. Vad roligt att det är så många som följer och läser min blogg trots att jag ibland inte har någonting att skriva. ♥
 
Om drygt en timme ska jag möta upp Monah som har kennel Hexen house (Izors farmor kommer därifrån) för att jag ska köpa ett halsband av henne som jag skulle göra i Augusti. Tiden rinner bara iväg!
 
Efter det ska vi fortsätta att träna lite grundfärdigheter eller kanske någonting helt annat. Izor är bra i tassen igen men jag ska ta det lite lugnt med honom i någon dag till så att jag inte sabbar allt för honom igen.
 
 


Skola

Har varit i skolan hela dagen och har inte kunnit blogga förrän nu. 
I skolan fick vi i uppdrag att träna en av lärarens hund. 
 
Vi skulle lära henne att inte äta tuggummi som hon hemsk gärna gör. Tänkte visa ett videoklipp på när Sabina tränar mellanpudeln Seina. 
 
Efter skolan mötte jag upp Hana och gav henne sakerna och jag fick mina 2 halsband. Tyävrr är hurtta halsbandet för stort så jag ska kolla på någon sida om någon är intresserad av att byta. 
 
Vi gick runt lite på stan, jag fick med mig ett par skor hem och jag mättade magen med lite sushi. 
Izor är jätte kelsjuk så jag ska utnyttja det. Bloggar senare!

Träning med seina


Affärer

Sålde en sele för en stund sen till en tjej och har satt ut fler annonser på diversse facebooksidor. Hoppas att någon nappar. Är fruktansvärt sugen på att shoppa loss lite åt prinsen men kan inte göra det förrän jag har mindre halsband och koppel. 
 
Imorgon har vi inte hundar med oss till skolan så lär kolla med pappa om han kan ta sig hem på lunchen och rasta honom åt mig. Annars vet jag inte hur jag ska ordna det på bästa sätt.
 
Nåja, nu ska jag titta vad som händer på facebook innan jag slår på en film!
 

Låt honom vara!

Rubriken är inte riktad mot någon person utan till en växt! Förbannade små fröer som fastnar i Izors päls under varje promenad. Och det är ingen idé att sitta och plocka dem för hand utan jag får kamma bort fröerna flera gånger om dagen vilket är rätt frustrerande. 
 
 
Hältan är som bortblåst och nu springer Izor omkring med sin aktiveringskub och roar sig. Jag ska träffa Hana imorgon efter skolan och hon ska få en reflexväst, en sele och ett halsband utav mig. Jag ska få två halsband av henne och så ska jag få låna ett aktiveringsspel. Ska bli spännande att testa spelet då Izor aldrig kört något sånt spel tidigare.
 

Tassvård

Har pysslat om tervens tassar. Klippte bort päls som vuxit mellan trampdynorna, klippt och filat klor och sist smörjt in tassarna med tass salva. 
 
Var ute med Izor nylign och han visade inget täcket på hälta *håller tummarna att han snart blir helt återställd*. När vi kom in igen blev han småstel i tassen men jag gjorde ingen stor grej utav det och nu är det bättre. Han hoppar upp och ner från möbler utan några problem och är som vanligt nästan.
 
Utöver tass dilemmat så är jag extremt träningssugen, men det går inte med en haltande hund. Så vi har ägnat dagen med target och kontaktövningar. 
 

Fotografering

Är man sjuk så får man ställa upp som modell. Jag försöker att hitta ett rum där det är bra att fota på i lägenheten. 
Än så länge är min mors sovrum det bästa. 
 
Linslusen hade ingenting emot att bli fotad, som vanligt då alltså.
 
 
 


Target 6/11-13


Priser

Jag vann som sagt en tävling för inte så länge sen. Här är Izor med vinnarpriset. 
En säck hundmat och träningsgodis. 
 

Skippar klubben

Pratade nyss med min hundlärare i telefon och vi kom övverens att jag stannar hemma idag så att Izor får vila upp sig. Han är inte lika halt som han var igår men han markerar på höger fram. Blir han inte bättre imorgon får jag boka en tid hos vetten. 
 
Så vad ska vi hitta på idag
Jag  måste städa och fixa lite i lägenheten och Izor ska ta det lugnt. Nu blir det bara koppelpromenader och inget lösspring tills tassen är bra. 
 
Ska köra lite hjärngymnastik med fluff så att han blir psykiskt trött. Sen ska jag fixa bland alla koppel och tillbehör då det är en enda stor röra där. Då har jag lite att pyssla med. 

At home

Kom hem just nu, hann med 12:ans buss så jag kunde åka hela vägen hem. Föreläsningen var bra men eftersom jag inte var insatt i själva ämnet eller hade något större intresse av det så tröttnade jag efter en stund tyvärr. Det höll på i ca 3 timmar och det enda som jag hade i tankarna var Izor. 
 
Pratade med min hundlärare och berättade att Izor blivit halt, vi båda tyckte att det vore bra om jag stannade hemma imorgon om han inte blir bättre. Troligtvis stannar vi hemma i vilket fall då jag inte vill riskera att hältan kommer tillbaka. Han måste ha skadat sig i skogen men han visade inga som helst täcken på hälta under hemvägen. Det är inte förrän efter han har vilat som hältan dykt upp. Förhoppningsvis är det bara en sträckning.
 
Nu ska jag inte skriva mer utan ska gosa ner mig hos min lilla sjukling. 
 
Alla tips på aktiviteter som man kan göra med en halt hund är välkomna. De ska såklart inte vara speciellt fysiskt krävande!

ute i skogen

Var ute i skogen i några timmar och terven fick verkligen springa av sig. Nu ligger han helt utmattad på golvet. Dessvärre har han dragit på sig en hälta, troligtvis är det bara en sträckning men han får ta det lugnt resten av kvällen. 
 
Imorgon ska vi till klubben och träna, tror att agilityhindrerna blivit inplockade så vi får träna på någonting annat.
 
 
 


Paket

 
 
Paketet jag beställde här om dagen kom idag och var från Engelsons och bestod av 2 par termobyxor, ett par till mamma och ett par till mig. Ett par strumpor och ett par hundförarbyxor i färgen grå/svart.
Nu kan vi vara ute längre i vinter, skönt. Så slipper man frysa nå förbannat. 
 
 


Föreläsning ikväll

Ikväll ska vi i hundklassen på en föreläsning som hålls av Eva Bertilsson på Silvanum. Ska bli intressant att gå på föreläsning, som vanligt då! 
 
Ska om en liten stund dra på mig regnkläder och gå ut i skogen och träna lite fys med Izor. Tror att han kommer att uppskatta det rejält. Tror inte att jag tar med mig systemkameran eftersom det regnar/har regnat en hel del, men vi får helt enkelt se.
 
Har ni varit på någon föreläsning iår

mognad

innan jag skaffade izor visste jag att att det tar lpng tid för belgare att mogna. nen när jag väl fick honom tr8dde jag aldrig att han skulle mogna på sig.

izor är inte alls samna hund som han var för drygt ett halvår sen. det är inte bara instruktörer och utomstående som märkt det utan även jag. han ör ingen "dryg tonåring" långre.

det går inte att beskriva mrd ord hur glad jag är att jag inte gav upp. jag kunde komma hem efter en promenad och storböla och att träna honom var inte det roligaste då han lätt blev frustrerad och började skrika.

idag är han en lugn hund inomhus, han vaktar inte ytterdörren om npgon går i trapphuset. han LYSSNAR när man säger till honom och han har blivit så myckrt gosigare. mycket ligger även hos mig. jag mår bättre psykiskt och har blivit lugnare som person jag också. promenaderna kanske inte alltid är så roliga men jag kan le på läpparna när vi kommet hem.

han kan vistas bland andra hundar oxh ha full fokus på mig och det har varit ett jätte problem tidigare då jag faktiskt inte har litat på honon. idag litar jag till 95 % på honom.

blev ett litet blandat inlägg nu på morgonen.

hoppas ni får en trevlig dag!

Klövjeväskan på

tog på Izor sin klövjeväska och gick en runda i området och upp mot Dollarstore och sedan hem. När vi nästan var hemma släppte jag honom på en öppen plan där han fick springa av sig. Var jätte länge sen han fick bära väskan nu, ska absolut använda den mer ofta. Så onödigt när den bara ligger på hatthyllan.
 
 
 


Koppelkrok

 
Har inte visat er den nya koppelkroken som jag fick av Lisa för ett tag sedan. Tycker att kroken är jättefin! Kopplerna som används mest hänger på den, vissa hänger på hatthyllan och resten ligger i en stor kasse i en garderob.
 
Hur förvarar ni era koppel och tillbehör?
 
 

Ett stycke Izor

 

Bollkastning

Kom nyss hem med Izor efter en skön promenad, han gick otroligt nog väldigt fint i kopplet och drog bara några enstaka gånger. På hemvägen stannade vi till vid den lilla ängen eller vad man ska kalla det och där fick han springa efter en tennisboll som jag hade med mig. När han var nöjd så gick vi hem. 
 
Det märks tydligt att hans kondition har försämrats så nu ska vi ligga i med träningen för att bygga upp konditionen igen. Det kommer att bli mycket spring i skogen och cykelturer innan snön kommer. Måste säga till min far att jag behöver en cykel med ordentliga bromsar så att jag kan sätta mig på cykeln igen. Jag kommer aldrig mer att använda cykeln som jag ramlade med. Det hände just för att jag inte kunde bromsa in när jag behövde det och tja, då krashade vi. 
 
Tror inte att jag hinner iväg till skogen idag, det hinner nog bli mörkt innan vi kommer hem men imorgon så blir det skogen! 
 
En bild från augusti som jag visat förr, tycker om bilden så jag publicerar den igen!
 


promenad






Möten

Har ännu ett möte idag, suck! Så jag ska ut med prinsen och trötta ut honom lite och sen börja röra mig mot stan för att möta upp mamma. Måste till apoteket och sen blir det en tur till djuraffären, Iz har lyckas förstöra sin pipleksak som han tycker så mycket om så en ny ska inhandlas. 
 
Vi är väl inte hemma förrän vid 4-5 tiden så jag ska ringa pappa och be honom ta ut Izor vid 4 tiden om vi kommer hem sent. 
 
Idag vet jag inte vad vi ska hitta på. Det har regnat tokmycket under natten så vi kanske håller oss borta från skogen. Fast man vet aldrig med mig!
 

Internetshoppat

Har shoppat lite via nätet nu till mig och mamma. Vad jag köpt får ni se när varorna kommit. För en gångs skull har jag inte köpt någonting till Izor! 

Trixar och fixar

 
Har sedan några timmar tillbaka fixat rummet. Äntligen kan jag säga att det liknar ett rum igen.
 Har packat upp två flyttkartonger med saker som tagit sin plats, tänt ljus och rökelser, dammsugit, borrat fast en hylla osv. Izor har varit jätte duktig och inte alls i vägen som jag trodde.
 
Nu pysslar han med en aktiveringsboll och så fort mamma kommer hem ska jag fixa resten i rummet, ex tavlor sa upp på väggarna. Prinsen och jag har tränat lite med targetsticka, det går sådär, han vill helst ta stickan i munnen. Så han får en paus till ikväll då vi gör ett nytt försök med stickan. 
 
vi har iallafall tränat kontakt med avståndsbelöning och med godis framför ögonen på honom som frestat honom. Han är jätteduktig och fattade direkt vad han skulle göra, kanske kommer en video senare, vi får se om jag orkar filma kvällens pass. Nu ska vi ut!
 
Nu ska jag 

Morgonmys

Prinsen har varit supermysig nu på morgonsidan och vi har legat och myst ett bra tag. 
Efter ett tag sa han att det var nog med gos och hämtade en leksak och började leka. 
Vi tränade lite på sitt, ligg och stå och han fixar det utmärkt och snart ska jag plocka fram lite godis och träna avståndsbelöning. 
 
Min "å" knapp på datorn fungerar inte mer, har kopierat bokstaven och det är långt ifrån roligt att skriva på den numera. Har min skoldator som jag kan använda men den är fruktansvärt långsam. Jag ska troligtvis få en ny dator till jul, nu hoppas jag på att tiden bara rinner iväg så att jag kan blogga från nya datorn. 
 
Vi ska troligtvis träffa Denise och Herkules idag, vad vi hittar på vet jag inte. Kanske blir en skogspromenad!
Får se om jag drar med mig systemkameran.
 
 

Kvällsmat

Då var kvällsmaten serverad och terven åt med god aptit. Han fick en bit grishjärta, 1/3 kyckling och grissvans till mat ink blod och b-vitamin för pälsens skull. 
 
Nu ligger han mätt och belåten på golvet efter att ha torkat av sig på min säng. Urk! 
Resten av kvällen kommer att spenderas i soffan med cola och lite tilltugg. 
 
Vad har era hundar fått för kvällsmat.
 
 

Paket

Vann en tävling på facebook för ett par dagar sen och hämtade idag ut priset. Har ännu inte öppnat lådan men jag vet att den består av hundmat. Jäklar vad det var att bära hela vägen från Coop. När jag kom hem gjorde jag pizza  och därefter kaosade min dator ur så nu har en tangent lossnat på den och jag får inte tillbaka den hur jag än försöker. Hm... 
 
Izor ska iallafall få extra god mat idag, köpte en hel färsk kyckling på Coop som jag delat på mitten. Det ska han få tillsammans med en bit hjärta, grissvans och färskfoder.
 
Just nu ligger han på golvet och sover, och jag ska fortsätta att se på film. Vi är ensamma ikväll så får se vad vi hittar på. Jag är sjukt trött så det blir nog en tidig kväll här hemma.

Izor och Charlie

 

tacokväll

halv elva mötte jag upp Helena och charlie vid måsberget. hundarna kände direkt igen varandra och började tokbusa så fort de fick klartecken från oss.

helena och jag pratade om allt som rör hund och vi båda fotade de fyrbenta.

när vi skiljdes åt träffade jag pappa som erbjöd sig att vara med izor under de timmarna som jag skulle vara på möten.

efter det sidta mötet tog jag bussen hem och hoppade in i duschen och sen kopplade jag izor och åkte hem till Wictoria där det bjöds på tacos och jätte god fika. några timmar senare tog vi bussen hem och nu ska vi7 sova. bilderna på izor 8ch charlie kommer!


RSS 2.0