Bad och lek vid vattnet

 

laxisglass

Idag är det riktigt varmt ute. Går inte att gå miste om det. Var ute med hundarna en liten stund och båda var slöa när vi kom in igen så då fick dom en varsinn isglass. Var superenkelt att göra det. Bara lite kattmat (mjukmat) och vatten. Sen låta det stå i frysen så har vovven någonting svalkande. Perfekt för hudar som Izor, som inte dricker tilltäckligt när det är varmt.
 
 

9 veckor

 
 
Igår blev Ayah hela 9 veckor. Tiden går fort. Hon har blivit stor och tung. Benen har vuxit med raketfart på henne. Även svart päls har kommit längst ryggen. Spännande att se hur hon kommer se ut när hon blir äldre. Hon var nougatfärgad ungefär när jag fick hem henne men nu blir hon bara mörkare och mörkare.
 
Izor är helt återställd från olyckan vilket är otroligt skönt och en enorm lättnad för mig. Har varit så orolig för honom att jag nästan tuppat av. Så igår kväll fick han göra det han älskar mest, att springa! Han har haft koppeltvång i över en vecka men igår tyckte jag att han var så pass bra att han förtjänade att springa av sig och han visade inga tecken på hälta eller smärta.
 
Idag är det på tok för varmt igen, har isglass till hundarna i frysen som dom ska få snart. Sen ska jag lägga mig och läsa lite.
 
 

promenad

 

Gårdagen

Igår var det inte extremt varmt ute så jag kopplade hundarna och gick med dom till naturreservatet i valptakt. Promenaden som vanligtvis tar 20 minuter för mig och Izor tog närmare 3,5 timme med Aryah. Men man ska inte stressa på så små valpar att gå långt.
 
Båda gick lösa och strosade omkring i sin egen takt. Vi stannade till vid en brygga där Izor fick simma lite efter några dagars vila pga getingsticket han fick. Men nu är han tillbaka igen, tack och lov. Var väldigt orolig för honom ett tag.
 
Lilla pirayan Aryah växer så det knakar. Hon är tung att bära omkring på numera och stark som sjutton för att vara en knappt 9 veckors valp. När vovvarna har vaknat ska vi gå ut på gården igen så jag kan träna lite med dom. Det tror jag uppskattas. Tränade lite smått med Izor tidigare idag och det gick riktigt bra.

Vi håller oss inomhus

Värmen fortsätter över landet och det är för varmt för att vistas ute i längre stunder. Så jag och hundarna håller oss inne i våran svala lägenhet. Båda två ligger och sover efter lite bus utomhus. Senare ikväll ska jag ta dom båda på ett varsitt träningspass. Det blir väldigt enkla övningar för Aryah och Izor och jag ska finslipa på lydnaden.
 
Mår otroligt mycket bättre nu efter att ha varit sjuk i över en vecka, har inte ens kunnat gå utanför dörren utan att ha blivit illamående och yr. Men nu är jag äntligen tillbaka igen.
 
 

Pigg terv

Hundarna är lagom understimulerade, i den här värmen går det inte att vara ute och träna med dom. Aryah orkar knappt gå och Izor blir helt slut efter några minuter. Jag själv orkar inte heller vara ute särskilt länge. Men igår hade vi tur med vädret, det var svalt och skönt ute så jag tog med båda hundarna och gick till T-udden med dom så Izor fick bada. Efter flera dagars vila förtjänade han verkligen ett badpass. Aryah doppade tassarna men åt hellre hästskit än att plaska omkring i vattnet.
 
Aryah växer så det knakar, hon börjar bli tung att bära på och tänderna växer fram. Hon är som en liten piraya. Izor och hon går jättebra ihop och de sover ibland tillsammans och gör det mesta ihop.
 
Idag känna det som att det kommer bli riktigt varmt ute så ska hålla hundarna inne så mycket som möjligt. Får hitta på någonting med dom senare på kvälllssidan då det är lite svalare.
 
 

Bus med Aryah

 

Mallevalpen sover

Idag har vi inte gjort speciellt mycket, pga en olycka så har Izor strikt vila i några dagar för att se om han blir bättre, han kommer inte få springa lös eller vara fysiskt aktiv. Vilket är väldigt tråkigt för både mig och honom. Jag hade tänkt ta mig ner till ån med båda hundarna så Izor fått simma och Aryah bada och simma om hon vela det. Men det får vänta. Förhoppningsvis ger vilan resultat.
 
Lilla Aryah har fått tänder som kliar, hon bits som jag vet inte vad. Hon går ut i hallen och hämtar alla skor hon kan hitta och lägger dem bredvid varandra. Haha, hon är inte riktigt klok. Hon växer så det knakar och börjar bli lite tung att bära omkring på.
 
Om två veckor ska vi till Furuvik med familjen. Det ska bli jätteroligt! Spännande att se hur Aryah reagerar på djuren där.  

Aryah


getingstucken

Igår när jag gick en promenad med hundarna och släppte dom på samma gamla vanliga ställe som Izor är van vid. Allt var frid och fröjd, de sprang i höggräset. Eller tja, Izor sprang och apporterade pinnar medan Aryah försökte springa ifatt honom utan större resultat. Helt plötsligt flyger Izor ca 1,5 meter rätt upp i luften och springer sen ifrån platsen. Jag tänkte bara, shit nu blev hab ormbiten. Kallade in honom och han kom en aning förvirrad. Märkte efter några sekunder hur det surrade runt mig. Sen var det svart i luften. Han hade nosat på ett jordgetingsbo och blivit stucken. Jag tog Aryah under armen och kopplade Izor för att komma därifrån så fort som möjligt. Stannade till ute för att kolla igenom honom och märkte att han inte stödde på ena bakbenet. Dock reagerade han inte när jag kände pch klämde på tassen. Väl hemma var han någorlunda lugn. Efter en liten stund märkte jag att hans nos svällt upp lite och ringde genast mamma som kom över och kontaktade sedan Åsa för råd. Kylde ner nosen med is lindat i en handduk och försökte få tag i en veterinär utan resultat. Efter en liten stund gick svullnaden ner och Izor somnade. Efter det var han bra igen. Han fick äta en isglass som kylde halsen lite grann. 
 
Jättetrist att jordgetingar flyttat till det stället. Men numera går vi inte dit. Är så glad att Izor klarade sig så bra som han gjorde. 
 

Bus på fotbollsplanen

 
 
 
de
 
 
 

Aryah ♡


Bergsprekkens Aryah 18/7-14


hemma med trötta hundar

I skrivande stund är det inte bara Aryah som är trött och sover utan även Izor. Vi tog bussen 1 och bytte buss i stan. Aryah låg i mitt knä och tittade lite fundersamt runt omkring sig. På stan charmade hon folk. Folk stannade till och hälsade på henne innan vi tog nästa buss. Under den resan låg hon och sov på golvet. Totalt obrydd. Jag tror även att Izor spelade stor roll där då han höll lugnet och vilade under resan. När vi kom fram mötte vi mamma och tog det lugnt i solen.  Aryah somnade och sov tills mitt möte var slut.
 
Efter det gick vi till Sybilla och mamma käkade, hundarna vilade och fick vatten innan vi tog bussen hem igen. Aryah sov i min famn under hela resan och nu ligger båda helt slut. Izor på soffan pch Aryah på golvet. Det har varit riktigt varmt ute idag. Hettan har hindrat mig och Izor för att träna ute så vi kör nog ett pass inne sen.
 
 

protest

 
Vaknade halv 5 imorse av att Aryah gnällde i hagen. Lät henne komma ut och klädde på mig för att ta ut henne på morgonrundan. Inga olyckor inne inatt heller! Ute gjorde hon både nr 1 och 2 innan vi gick in igen och mös på madrassen på golvet som jag lagt ut för att ligga så nära henne som möjligt.
 
Izor accepterar valpen mer och mer och han börjar förstå att hon är här för att stanna. Stackars izor som måste stå ut med lilla mallevalpen som vill klättra på honom och slicka honom i ansiktet. Han är smart terven som hoppar upp i sängen eller soffan där Aryah inte kommer upp. 
 
Idag ska Aryah åka buss för första gången. Vi kommer att byta buss nere på stan då jag har ett möte jag måste gå på och eftersom jag inte har valpvakt får hundarna följa med så står mamma ute med dom.
 
Andra planer för dagen har jag inte. Igår gjorde vi så mycket så idag ska vi mest ta det lugnt. Izor sla få sig ett träningspass medan Aryah sover. Han har inte fått göra speciellt mycket sen hon flyttade hit. 
 
 
 
 

Aryah

 

två trötta hundar

idag gick vi på en liten upptäcksfärd för lilla Aryah.vi promenerade ner till fotbollsplanen där hon fick springa lös (eller tja, i långlina) det blev inte mycket springande för hennes del då hon snabbt blev trött av värmen och promenaden dit. så hon låg mest i min famn i solen medan Izor strosade omkring.

nu ligger båda hundarna på golvet och sover, izor börjar acceptera Aryah mer och mer för tiden som går. och Aryah börjar äntligen lära sig att man sover i valphagen och inte lever rövare. får hoppas att hon är lika duktig ikväll när detr sovdags.

Mallevalp på uppptäcktsfärd

 
 

Välkommen Aryah


 
Klockan 02.00 fick jag ett meddelande av J att de anlänt till Gävle med min lilla Aryah. Mor och jag gick ner för att ta emot henne och vi hade Izor med oss. Höll på att smälla av när jag fick kopplet. Hon är bland det sötaste jag har sett i hundväg. Izor gruffade och dummade sig 1 gång men efter en tillsägelse på skarpen så skärpte han till sig och accepterade att Aryah gick runt honom osv.
 
När hon var rastad gick vi upp i lägenheten så fick hon mat att äta och sedan blev det lek med nya leksaker och när hon började bli trött satte jag henne i valphagen och det var inte uppskattat. Hon skrek, bet i gallret och vela inte vara där. Efter en stunds protest somnade hon tillslut och vaknade vid 6 pigg och glad. Hon hade sovit hela natten och varken gjort nr 1 eller 2 inne.
 
När vi klev upp fick hon frukost och sen var det bara att gå ut med henne, hon kissade och vi gick in igen. Hon har skällt på Izor för att få honom att leka, studsat och hoppat mot honom men han vet reglerna, ingen lek inomhus. Och han får inte leka med henne än då hon är på tok för liten. Så medan Izor höll sig borta från Aryah levde hon rövare tills hon somnade för en timme sen och sover än. Härliga lilla valp, så efterlängtad!
 
 
 
 
 

Valpförberedelse med A

A och jag har pratat hela morgonen. Som vanligt slutade det med att vi pratade valpar och det var förrän då jag faktiskt insåg att min Aryah flyttar hit imorgon. 
Vi har pratat förberedelser, vad som bör göras den första tiden och allt därtill. Har lärt mig en hel del nytt, fått nytt sätt att tänka på, oxg nya erfarenheter. Vilket känns jätteroligt. 
 
Ute börjar vädret lugna sig, det har regnat hela morgonen så Izor och jag ska köra lite inomhusträning. Jag ska plocka fram lite rallyskyltar på nätet och träna på dom. Någon sysselsättning måste vi ha idag. Blir tokig om jag bara ska sitta. 
 
Milla löper för fullt och försöker förföra sig på Izor, han fattar inte riktigt vad hon håller på med men är intresserad. Får påminna honom att inte försöka rida på henne eller va i baken på henne. 
 
 

Åska

Idag har det inte blivit någon större utevistelse, altandörren har stått öppen men hundarna har föredragit att vara inne med oss. Det har spöregnat och nu åskar det för fullt. Vilken tur att hundarna fortfarande är lite trötta från gårddagens simtur. 
 
Milla löper och är väldigt förtjust i Izor, han har försökt rida på henne några gånger men då har vi rytit i och han har slutat direkt. Tänka sig, att han känner doften av löptik trots att han är kastrerad. Nåja, inga valpar blir det här inte tack och lov. 
 

Bad

Vi tog bilen till Ljusne och lät hundarna bada på en jätte fin badstrand. Vi stannade inte där speciellt länge men Izor hann simma en del. Milla blev pigg och simmade som en tok hon också. Hundarna var nöjda när vi kom hem och fick ett varsitt märgben att gnaga på. 
 
Izor och jag har tränat en del och det såg fint ut enligt mig. Däremot har jag märkt att han slarvar mycket mer nu, men det är inte konstigt med tanke på uppehållet vi har haft. Nu kommer jag vara mer krävande vid träningen och inte belöna när han slarvar utan det ska vara korrekt. 
 
Izor ska även få benmanchetter eftersom han går i passgång. Vi har varit till en veterinär som kände igenom honom utan att hitta någon öm punkt eller någonstans där han markerade. Han började gå i passgång efter att han gick på löpband. Förhoppningsvis hjälper benmanchetterna honom att ta ut stegen mer. 
 
Imorgon åker vi hem till Gävle igen och på torsdag kommer Aryah. Hon var hos veterinären igår med syskonen och allt såg bra ut. Skönt! Nu vill jag bara ha hem min lilla sessa. 
 
 

Badbilder

 

Snart, snart

Om 3 dagar flyttar Aryah hem till mig. Ser fram emot hennes hemkomst så mycket. Jag hann förbereda det mesta hemma innan jag åkte så på onsdagkväll ska jag fixa resten.
 
 
Izor och jag är ute på landet och vi har det bra. Ute regnar det så vi kommer att träna lite inomhus idag. Sen har jag lite saker på gång som ska göras.
 
Igår tränade vi en hel del ute i finvädret, Izor presterade bra trots störning från Milla som också vela bara med. Avslutade allt med godisregn på gräsmattan. Det höll hundarna sysselsatta en stund. 
 
 
 

Kortare paus

Eftersom dagarna i stort sätt ser likadana ut nu när det är så varmt känns det lite trist att blogga om samma saker varje dag. Därför kommer jag att ta en kortare paus från bloggen. Det kommer säkert dyka upp ett inlägg eller två då och då. Bloggen blir aktiv igen när Aryah flyttat hit, kommer även att byta namn på bloggen om jag inte skapar en ny blogg och låter den här vara som den är. Vad tycker ni?
 
Kram till er alla!
 

Till er alla!

 
Lämna aldrig er hund i bilen, låt hunden istället få vara ensam hemma där det är svalt. Det är på tok för lätt att hunden blir överhettad och kanske till och med avlider på grund av värmen.
 

Kepler och Izor

Har duschat, varit ute med Iz och för en liten stund sen kom Kepler hit som ska spendera eftermiddagen med oss då matte och husse jobbar. just nu ligger hundarna på golvet och äter ben och jag har kommit ur duschen. Det är ingen ide att gå ut med hundarna nu då det är riktigt varmt ute och Kepler tycker att värmen är jättejobbig. Izor har också börjat tycka att värmen är jobbig då det varit 2 riktigt varma dagar på raken. Jag förstår honom, med den där pälsen hade jag också tyckt att det var jobbigt. Lägenheten är tack och lov sval och skön. Det uppskattar både jag och hundarna.
 
Det har blivit dåligt med träning för Iz och mig. Inte speciellt roligt men jag har haft så fullt upp med annat och det har tröttat ut Izor då han har hängt med mig överallt. Men igår kväll började han visa att han var uttråkad och började gny. Tog fram aktiveringskuben och lät han jobba lite med den och sen körde vi lite med pilatesbollen. Det blir nog samma veva idag, på lördag åker vi till landet och blir där tills på onsdag. Så himla skönt!!
 
 

Då var vi två igen

Johannes kom och hämtade Kepler för några minuter sen och då blev vi två igen, Izor och jag.
Värmen är verkligen inget att leka med. Izor är helt slut efter våran 3 timmars promenad och flåsar nu efter en kort sväng ute.
 
Imorgon är det 7 dagar kvar tills min pärla kommer hit. En vecka! tiden går verkligen långsamt nu. Men snart är våran flock komplett. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan Izor och Aryah förstår att de ska bo ihop. Tror det kan gå ganska fort.
 
Till helgen åker vi nog till Söderhamn och spenderar några dagar där innan A's hemkomst. Skönt med lite miljöombyte.
 
 
 
 

3 timmars

Kom hem för drygt 20 minuter efter en 3 timmars promenad med Izor. Vi gick ner till naturreservatet där han fick bada, råkade kasta hans boll så långt att han tappade bort den. Så typiskt, 3 bollen. Efter en stunds bad fick jag ett sms från Linnéa som frågade om jag kunde passa Kepler. Så då gick vi hem tilll L och hämtade K och sen tillbaka hem till oss. Jisses, fick sätta mig ner på en parkeringsplats då jag blev så yr. Har ätit för dåligt och motionerat för mycket utan mat. Hundarna skötte sig i alla fall bra i kopplet. Trodde de skulle vara stökigare men båda gick lugnt på samma sida hela vägen. Det är jag impad över. Varken Izor eller Kepler drog.
 
Nu är vi hemma, K tycker inte alls det är roligt att ligga och ta det lugnt som Izor utan han vill leka istället och gör allt för att fånga Izors uppmärksamhet haha. Tur att Izor vet att man tar det lugnt inomhus. Annars hade det varit fullt liv här.
 
 

Dp 8/7-14


Långpromenad

Hemma efter en långpromenad med fluff. Idag har vi haft en riktig chilldag. Hade inte ork i kroppen att gå ner till naturreservatet så det får bli imorgon om det är lika fint väder. På hemvägen gick vi förbi dollarstore och medan mor min passade Izor gick jag in och handlade lite. Bla nya handdukar, ett rött koppel till Aryah, tuggben med torkad kyckling runt och mjukt hundgodis. Izor var väl inte riktigt med i svängarna idag. Han hade rätt dålig kontakt under promenaden och gick i sin egna värld. Men vi tar nya tag imorgon. Har ingen lust att bråka på honom. Han är säkert helt slut i kropp och knopp från gårdagen.
 
Ska diska och fixa iordning käk, sen blir det soffhäng för hela slanten. Är helt slut!
 

Från Animail

 
 

Fix och trix

Har dansat en sväng med dammsugaren och tagit och fixat i köket. Ska strax sätta mig ner och sortera bland mina pärmar och sånt på skrivbordet som inte behöver ligga framme huller om buller. Det är så himla jobbigt med alla saker överallt eftersom jag ännu inte fått tag i någon bokhylla som fallit mig i smaken till ett bra pris. Så det är en tillfällig lösning att ha sakerna på skrivbordet. Ska se till att ordna en bokhylla, på second hand butikerna finns det säkert en hylla till bra pris.
 
Sen ska jag och Iz gå ut, vi har riktigt fint väder idag också så vi ska passa på att vara ute så mycket som möjligt istället för att sitta hemma i lägenheten. Vi går kanske ner till vattnet så att han få bada. Det tror jag blir poppis.
 
 

Vi gillar värmen

Izor och jag har spenderat större delen av dagen utomhus i värmen. Vi har kört uppletande, tränat apportering, fångat leksaker och kampat för fulla muggar. Vi tränade lite rally innan vi ledsnade och lallade runt istället. La mig på gräsmattan och halvt slumrade till och vart var Izor när jag vaknade till? Jo han låg bredvid mig med näsan i vädret. Trots att Izor kan tycka att värmen är lite jobbig så njuter han samtidigt av den.
 
Nu är vi hemma, fluff ligger och sover och jag ska ta mig någonting att äta. Sen blir det soffhäng. Min rygg värker nå fruktansvärt men inte ska vi klaga nu. Har haft en toppendag. Om vädret är lika fint imorgon spenderar vi den ute vid vattnet.
 
 
 
 

Goa glada Izor

 

Aryah 6 veckor

Min lilla prinsessa har blivit hela 6 veckor och jag har fått nya bilder på henne av P och E. Hennes öron är hur skojiga som helst, ser ut som horn. Hon ser ut att bli en stor tjej. Ska bli så spännande att få hem henne. Snart är det dags, 2 veckor kvar. Valpsjukan äter upp mig.
 
 
 
 
 

Att jaga vilt

Att en hund har jaktinstinkter vet alla. Vissa mer än andra. Men är det okej att släppa en hund som man vet sticker efter vilt på exempelvis en brukshundsklubb? Av egna erfarenheter har jag fått lära mig att man inte får släppa sina hundar kors och tvärs på brukshundsklubbar som man vet kan sticka efter andra hundar, som stär andra deltagare eller som jagar vilt bara kopplet åker av. För mig är det viktigt att min hund inte sticker när jag kopplat lös den för träning. Dels för att hundar inte ska störa vilt genom att jaga det och dels för att hunden ska hålla sig till mig. Andra kanske tänker annorlunda. Vad vet jag. På brukshundsklubben jag håller till på har alla bra koll på sina hundar pch de håller sig till sina ägare trots störning.
 
Det har hänt 1 gång att en hund kommit fram och bjudit till lek medan izor och jag kört agility. Kallade på Izor som kom till mig trots suget att få leka och därefter har det aldrig hänt något liknande. 
 
Detsamma gäller när vi är ute i skogen. Känner Izor vittring efter vilt ska han hålla sig och inte sticka iväg. Jag har turen att ha en hund med lite jaktinstinkter men hade han haft mer jakt i sig skulle jag ha honom i koppel ellet lina för allas säkerhet.
 
Vad tycker du? Tillåter du att din hund springer fram till andras under träning?
 
 

gissa vad som nu skall göras?




Blöt hund

Izor ligger klubbad på golvet och sover efter dagens aktiviteter. Vi promenerade ner till ån med sällskap av mor. Packade med märgben till Izor och melon till oss tvåbenta. Vädret var på våran sida och väl framme vid ån var "våran" strand upptagen. Så vi fick ta en annan, lite mindre men visst dög den.
 
Invigde en ny vattenleksak. Det måste vara världens bästa uppfinning, en kampleksak som flyter? det tycker nog Izor som älskar att apportera in föremål och som älskar att kampa. Han simmade flitigt och när vi kände oss nöjda begav vi oss hemåt. Under hela promenaden dit och tillbaka jäklades Izor i kopplet. Han skulle minsann gå före, och långt före. Det var bara att tvärnita och vänta in honom. Promenaden tog en evighet och med fel par skor på sig kändes det som om vi aldrig skulle komma hem. Men visst gjorde vi det.
 
Vi stötte på ett flertal hundar, bland annat östergängets promenadgrupp som fikade. Izor ställde sig som en surrikat medan några småhundar kom fram och skällde på honom. Jag tror att det blev för mycket för honom för han stod bara och studsade efter hundarna som var (tack och lov) på andra sidan staketet. Jag stannade till medan en hund sprang längst staketet och skällde för att matte skulle få en chans att fånga in sin hund och passade då på att berömma Izor. Strax därefter mötte vi ett chihuahua gäng på drygt 7 hundar. Dom var stencoola och tittade knappt på Iz och han såg så himla chockad ut. Haha. Han tittade på dem med enorma ögon och sen tog han kontakt med mig istället för att få en godis. Snacka om att jag blev världens lyckligaste matte. FRAMSTEG!!
 

En prins som badar

 

Fynd i naturen

Inte det man vill hitta ute i naturen precis. Faktum är att Izor hittade det, han hade trasslat in ena bakbenet i en fiskelina och skar upp en del av benet. Tack och lov var det inget allvarligt. Det var inte djupt eller så. Men hade jag inte varit snabb nog att slänga mig över honom medan han drog och drog fast han satt fast kan jag lova att det hade blivit ett veterinärbesök. Medan jag håvade in all fiskelina så hade jag ett öga på Izor som inte alls brydde sig att han blödde från benet. Han fortsatte att leka med sin vattenleksak.
 
Det som gör mig så in i helsike förbannad är varför folk ska envisas med att lämna kvar sånt skit i naturen? Nu hade vi tur att jag hann se linan men tänk på alla djur i naturen som kan skada sig på det. Ingen verkar bry sig om att det ligger fiskekrokar och fiskelina på badstränderna. Tänk på alla barn som kan bli strypta av fiskelina eller sätta en krok i halsen. Hur kul är det att vandra runt på stranden en varm sommardag och få en fiskekrok i foten? nej skärpning nu. Jag har ingenting emot att folk fiskar, men ska man fiska ska man göra rätt för sig.
 

Träna för tävling

Nu jäklar ska vi träna rally så det ryker om det. Har bestämt mig för att vi ska tävla, och vi ska tävla så fort jag känner att vi är någorlunda "klara". Eftersom mina tävlingsnerver inte är dom bästa så är rally en jättebra start för oss. Jag känner att suget är där, så nu ska vi träna olika skyltar, finslipa det som behöver finslipas och ha så roligt vi bara kan. Jag ska kika på nätet när det hålls någon rallylydnadstävling i närheten som vi kan anmäla oss till. Det är dåligt med tävlingar här i Gävle så vi kommer nog att få åka en bit för att tävla. Saksamma, vi har inte gjort någonting speciellt än under den här sommaren så en liten resa skadar inte.
 
Idag ska jag ta och finputsa terven, pälsen ska borstas, tasshår ska klippas och öron ska rensas. Han börjar lukta lite illa så ett bad är inte långt borta det heller. Kanske badar honom ikväll, vi får se.
 
 

Frisbee skoj

 

Izor badar 5/7-14


Långpromenad med familjen

Mor, far och jag gick en långpromenad ihop. Vi började gå vid 4 snåret och kom hem för 20 minuter sen. En 4 timmars promenad satt fint. Izor visste inte hur han skulle bete sig, han drog inte i kopplet men var inte långt ifrån att göra det. Han stängde av mig och levde i sin egna värld. Hm... Rätt irriterande. Men strunt samma. Vi gick runt på Brynäs och sedan visade jag pappa naturreservatet som han inte har sett ännu. Självklart så fick Izor bada när vi var där. Det hör liksom till. Vattennivån hade ökat och han hoppade i och simmade som en blådåre medan mamma nästan fick en hjärtattack då hon trodde att han skulle drunkna. Jag lugnade henne med att berätta att Iz inte skulle hoppa i om han var så trött. Och visst stämmer det, sist vi var ute orkade han inte simma mer så han stannade kvar på land.
 
Efter någon timme där så gick vi till Coop. Pappa och jag lördagshandlade till mig. Han var så snäll och bjöd på det jag handlade. Köpte loka, frukt, sojamjölk och sånt som går åt hemma.
 
Efter det traskade vi hem igen, plockade in varorna som skulle till kylen och tog fram en kalkonhals från frysen som Izor ska få som kvällsmat. Vi tvåbenta åt färsk melon och ananas och nu har de gått hem till sig, jag ska fixa käk till mig och sen ska fluff och jag bara ta det lugnt.
 
 

Försäkring

Nu när Aryah flyttar hit tänker jag byta försäkringsbolag på Izor och ha Folksam på båda hundarna. Jag har än så länge inte behövt använda mig av Izors försäkring hos Agria, men däremot har de höjt årsavgiften med över 600 kr och det är på tok för mycket pengar för mig som inte ens nyttjat försäkringen.
 
Pratade lite med en kvinna från Folksam och räknade ut att det skulle bli otroligt mycket billigare för mig årsvis (och månadsvis) om båda hundarna är försäkrade där och hemförsäkringen. Så, så blir det.
 
Nu väntar jag bara spänt på att lilla Aryah ska komma hit. Nu i helgen ska nya bilder på valparna tas så då får ni se dagsfärska bilder på min lilla pärla. Tiden går fort, om 12 dagar har jag henne i min famn.

Izor testar - Lammfläta

Izor har testat lammfläta från Pommy’s och vi är jätte nöjda.
Izor är väldigt kräsen av sig men den berömda lammflätan från företaget Pommys lyckades övertala honom. Vi är väldigt nöjda med lammflätorna, prismässigt ligger det bra och är helt utan tillsatser.

Det enda negativa jag kan se är att det gick åt så fort. Jag hann bara vända huvudet så hade Izor smaskat i sig flätan. Jag hade väntat mig mer tuggmotstånd.

Om man istället vänder på det negativa är det en perfekt liten belöning. Eftersom det är så pass fettsnålt kan jag erbjuda en fläta dagligen till min kräsna fyrfotade vän.

 

Uppvärmning uppletande 4/7-14


Kepler

 

Sydde ihop hunden

"Vinthunden Moa blev svårt biten av en annan hund.
Men i stället för att ta tiken till veterinär sydde husse själv ihop henne på köksbordet.”Jag har idkat syslöjd och tråcklat ihop henne med cirka 25 stygn”, skrev mannen på Facebook.
Hundvänner rasade över tilltaget och polisanmälde mannen."
 
Jag tycker att det är helt sjukt. Hur kan man ens tänka tanken att göra någonting sånt hemma? Mannen borde ha fattat att man inte gör så och att man åker raka vägen in till veterinären. Och i detta fall var det till och med en som erbjöd sig att skjutsa mannen. Hunden behöver inte ha ytliga skador efter ett slagsmål. Det kan vara inre skador som hunden har fått och då är det viktigt att man kollar upp det i tid.
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19160943.ab
 
Vad tycker ni om det här?

Hundvakt

Om en timme kommer Kepler hit och är här i några timmar då L ska jobba. Tror det kommer gå jätte bra. Förhoppningvis lever grabbarna inte rövare inne utan det får dom göra när vi går ut.
 
Ska plocka fram lite aktiveringsspel och grejs så dom har någonting att pyssla med.
Solen skiner ute, Iz och jag har varit ute och kastat frisbee och nu sover han. Har tvätt i maskinen som jag snart ska gå ner och hämta.
 
Ska göra fint i garderoben där jag har hundgrejerna och i skåpet. Det är dags nu, allt är en enda röra. Men först ska jag ner till tvättstugan!
 
 

Inomhusaktiviter

                      Inomhus aktiviteter

 

Tänkte komma med några tips på vad man kan göra med hunden när man inte har någon större lust att vara utomhus.

Det finns massvis med aktiveringsspel som kan köpa hos bland annat zoozoo.com, bland annat spel från Ninni Ottson som jag tycker väldigt mycket om. Vi har ett spel hemma som Izor pysslar med på kvällarna några gånger i veckan. Det är jätte roligt att se honom tänka till ordentligt hur han ska lyckas få ut sina gobitar som är utplacerade i spelet.

Izor har även en aktiveringskub som jag stoppar godis i och sen låter jag honom pyssla med den. Det enda negativa jag har att säga om den kuben är att den inte kan användas på kvällarna då den låter en hel del när Izor kämpar med att få ut gobitarna. Mina grannar blir inte speciellt roade på kvällskvisten när Izor leker odjur inne i vår lägenhet.

Om man har en hund som inte är speciellt road av aktiveringsspel eller som kanske tycker att det är lite för svårt med spelen finns det massvis med andra aktiviteter som man kan göra.

Vi tränar även med pilatesboll och gör enkla övningar. Det viktiga när man tränar med pilatesboll är att man måste värma upp hunden ordentligt innan (räcker med en 15 min promenad) och avsluta med nervarvning (en kortare promenad räcker då också). Vi gör övningar som exempelvis, balansera på bollen med framtassarna, sätta sig med tassarna på bollen och sedan resa sig upp och sedan sätta sig ner igen.

Izor och jag brukar köra uppletande inomhus. Och vad menas med det? Jo, att jag gömmer ut föremål i lägenheten. Exempelvis hans favoritråtta. Och sen får han leta reda på den. Kom ihåg att inte göra det för svårt för hunden i början. Dra gärna leksaken längst golvet till en början och göm den ganska synligt. När din hund slutligen hittat sin favoritleksak så beröm den otroligt mycket och erbjud den godis.

Du kan även göra något så enkelt som att gömma godis i lägenheten, eller varför inte hundens frukost eller kvällsmat? Hunden blir både aktiverad och mätt. För egentligen, hur roligt kan det vara att få maten i en skål varje morgon och kväll? Jag tycker i alla fall att Izor blev mycket mer nöjd när han fick jobba för sin mat när han åt torrfoder. Jag har gått över till färskfoder då jag trivs bättre med det och det passar Izor. Det hindrar inte oss från att göra matstunden roligare. Jag har en Kong hemma som jag fyller med den mängd mat han ska ha (oftast blir det kvällsmaten) och sen lägger jag in kongen i frysen och tar sedan fram den när det är matdags. Jag visar Izor att jag har kongen och ber honom sedan att sätta sig ner medan jag går in i ett annat rum och gömmer kongen. Då har han någonting att pyssla med en stund på kvällen. Och det går alldeles utmärkt att ta ett tomt gammalt märgben att fylla med hundmat.

Och nu till sommaren är det alldeles utmärkt att göra hundisglass. Det är jätte enkelt. Om hunden äter färskfoder kan man servera maten fryst men om din hund äter torrfoder kan du hälla lite vatten i en bunke och röra ner fodermängden din hund ska ha för en måltid och sedan stoppa det i frysen, några timmar senare är glassen redo att serveras. Din hund får inte bara en mätt mage utan den får även i sig en hel del vätska som den kanske annars inte skulle ha fått i sig.


Izor testar

Bionic bone
 

Izor har fått testa denna leksak under flera aktiviteter. Det är en oerhört hållbar leksak som man kan gör massor av saker med. Eftersom den är så pass hård har Izor inte kunnat tugga loss bitar från den och därför ser den fortfarande ut som ny trots att den varit med om massor. Izor som tar sönder leksaker väldigt lätt har inte lyckats ge denna leksak en skråma och det tycker jag är riktigt bra.

Jag har tagit med mig leksaken när vi varit ute och badat, eftersom Bionic bone är flytbar är den en perfekt apporteringsleksak att ha med ut på stranden. Den flyter bra på vattenytan och syns otroligt bra tack vare den orangea färgen.

Jag har även fyllt benet med färskfoder och fryst in, en perfekt kvällsaktivitet för Izor. Han pysslade med leksaken i över 40 minuter. Trots att leksaken blivit utsatt för mycket vatten och kyla så har den inte blivit sämre. Vilken grej!

Denna otroligt hållbara leksak hittar ni hos ZooZoo.com

 

Tankar

Sol fick vi idag också, det innebär att vi kommer spendera större delen av dagen utomhus. Gårddagens passivitetsträning stal verkligen energi från Izor men det är bra. I början var han så uppe i varv, stressade upp sig och mig men sen efter en 10 minuter låg han passiv och såg sig omkring. Han var inte lika intensiv i blicken utan väldigt neutral. Det kommer bli flera café besök nu i sommar, just för att träna passiviteten och att man faktiskt kan ta det lugnt i stan. Det gäller både för Izor och för mig. Jag vet att det största problemet är jag. Jag blir otroligt stressad när jag kommer till stan. Trivs inte i den miljön för 5 öre och vill bara fly. Så det är inte bara träning för Izor utan även för mig.
 
Men idag blir det inga stads besök tror jag. Vi går nog till naturreservatet så han får strosa omkring där och även lite simning i vattnet. Det är så himla skönt att ha vattnet så pass nära, förr fick vi cykla eller gå ner till Testeboån och det är en liten bit men nu har vi vattnet alldeles i närheten. Och det skönaste av allt är att vi inte har stött på några människor där än, det som är lite jobbigt med ån är att fler folk vill vara på stranden och det förstår jag. Och stranden för först och främst lämpad till människor och även om de säger att det är okej att jag släpper min hund där så tror jag inte att dom uppskattar att bli genomblöta av honom när han skakar sig och hoppar i vattnet.
Men sen finns det dom som inte bryr sig alls utan bara tycker att det är roligt att se hunden leva rövare och det är alltid roligt.
 
 

Terven

 
 
 

Blandade bilder

Izor och Kepler
Izor badar
 

Beställning

Gjorde precis en beställning hos Animail. Klickade hem ett varsitt halsband åt hundarna samt ett valphalsband till Aryah. Mer än så blev det inte denna gång. Lite surt när man så gärna vill beställa men säger plånboken nej, så är det nej. Bild på halsbanden kommer när de har kommit fram.
 
 

Fika på stan

Vid 12 tiden gick mor och jag ner till stan, Izor gick bättre än förväntat i koppel och ignorerade hundmöterna. Han blev fotograferad av en kvinna som föll pladaskt för hans utseende, en man envisades med att han skulle klappa honom trots att jag tydligt sa nej. Och sen kom en gubbe med sin Lagotto och sa åt mig att avliva Izor bara för att han gjorde ett utfall, jag fick snabbt kontroll på honom och fick han att lugna sig. Gubben fortsatte att skrika flera meter bort och tillslut försvann tålamodet så jag skrek tillbaka. Innan och efter det skötte sig Iz hur bra som helst vid hundmöten. På väg till Söder's Zoo drog han en del i kopplet vilket inte uppskattades. Hittade ingenting där inne så Iz och jag rundande av vid Polhem och mor skulle få egna ärenden. Helt plötsligt försvann den upphetsade hunden och han blev stencool. Gick hur fint som helst vid min sida hela vägen hem till L.
 
Hämtade Kepler och gick en promenad med dem, fick ett tunt läderkoppel av L till lilla Aryah. Precis ett sånt jag letat efter. När jag hade varit ute med hundarna ett tag vände vi om, lämnade K och vi gick hem igen.
 
Nu ligger Izor och tuggar på ett köttben och jag har ätit en glass. Jag ska ta och föra över lite bilder från gårddagen till datorn nu när jag äntligen har fått tillbaka den!
 
 

bada är kul

Finns det någonting bättre än att bada en varm sommardag? Det tycker iallafall inte Izor som plaskar runt.
 
 

morgon

Fick ett meddelande på facebook från J som har pysslat med min dator. Han har rensat den, installerat Word och photoshop m.m är väldigt tacksam för jobbet han gjort.
 
Idag ska mor och jag på långpromenad.  Jag hoppas att Izor går bättre i koppel idag i jämförelse med sist vi var på stan. Vi har tänkt äta på en uteservering så det blir extra mycket passivitetsträning för Fluff.
 
Någon dag framöver tänkte jag gå och lägga ett viltspår men har inget förbaskat blod. Men sist vi körde gjorde vi det utan blod och det gick hur bra som helst. 
 
 
 

kvällsträning

Nu när vi äntligen har fått finväder tänker jag inte slösa bort dagarna genpm att sitta inne och slöa. 
 
Efter att Fluff vilat upp sig från simningen så gick vi ut och tränade lydnad och sen blev det bollkastning. Vädret är så skönt. Vill vara ute hela tiden.
 
Inorgon ska vi till stan och miljöträna. Vilket behövs. Även passivitetsträning står på schemat. Det kommer bli intressant att se hur han beter sig. Men det kommer säkert att gå bra! 
 
Ska beställa hem lite grejer till vovvarna men jag behöver en dator för det och min är hos L. Så jag får göra beställningen när jag fått hem datorn igen.
 

motion

Satte mig på cykeln med Izor och åkte för att träffa Linnea och Kepler tidigarr idag. Vi var i rastgården en stund och hundarna sprang omkring. Tog med mig min dator som L's sambo ska kika på. Supersnällt!
 
Efter träffen i hundgården rullade jag och Izor vidare till naturreservatetet och han fick bada i värmen. Surt nog missade han sin boll vid det sista kastet så den försvann. När han var nöjd cyklade vi hem igen. Eller tja, jag bestämde mig för att det räckte. Väl hemma la han sig och sov så visst tog det på krafterna. Men jäklar vilket bra jobb han har gjort idag. Senare går vi nog ut pch kör lite lydnad. Äntligen finväder i Gävle!
 

paket från ZooZoo

 
För ett tag sen gjorde jag en storbeställning hos ZooZoo. Tittade igenom telefonen idag och upptäckte att jag inte bloggat om det än.
 
Jag beställde grejer till båda hundarna.
Till Aryah beställde jag:
* 1 säck hundmat
* 1 kampleksak
* 1 tuggring
* 1 reterivertugg med smak
* 1 "amerikansk fotbolls tugg"
* 1 puppy Kong
 
Till Izor beställde jag:
* 1 reterivertugg med smak
* 1 tuggring
* 1 "amerikansk fotbolls tugg"
 
 
Nu har hundarna tuggben så det räcker och blir över. Iallafall A. Izor är inte alls speciellt förtjust i tuggbenen jag har hemma (vanliga råhudsben). Tänkte testa råhudsben i andra former då han tyckt om tuggringarna förr. Däremot tycker han väldigt mycket om reterivertugg och det har jag en stor påse med.
 
 

Lydnad

Äntligen har vi fått sol, passade på att gå ut och köra ett lydnadspass med Izor. Allt gick jättebra och han var på hugget. Det blev nästan inget slarv från varken mitt eller Izors håll. Vi avslutade allt med en platsliggning på 2 minuter som han fixade klockrent trots månader av uppehåll från tävlingslydnaden.
 
Efteråt fick han springa omkring med sin kampleksak och roa sig själv. Senare går vi nog ner till vattnet så att han får bada lite. Det förtjänar han i den här hettan.
 
 
 

Träning med pilatesboll


men snälla nån

Är det inte dags att vi i Gävle också får lite sol? Tycker vädret varot på tok för snålt med det. Att packa upp vinterjackan var inte speciellt lockande igår. Men det får väl gå.
 
Idag blir det nog en promenad i naturreservatet, men denna gång tar vi en annan väg och ser vart vi hamnar. Det är alltid lika roligt att gå nya vägar. 
 
Dilemmat med min skrovare löste sig, jag ficl en sprillans ny från butiken. De ordnade det direkt då det var deras fel att jag fått en annan skrivare än den som var på bilden. Jag hade fått en äldre modell som jag inte var så glad för. Men nu så! Nu har jag min skrivare.  Äntligen! Ska framkalla lite bilder på Izor och sen på Aryah som ska upp på väggarna. Måste köpa hem nya fotoramar också. 
 
 

RSS 2.0