tröttisar

vovvarna är helt slut efter dagens aktiviteter. blev inget spår idag med tanke på hur trötta dom var. men imorgon då jäklar ska vi ut och spåra. till veckan sla Aryah få prova på viltspår för första gången, det blir spännande att se hur det går.

nu ska jag krypa till kojs och slå på en film. dagens bilder dyker nog upp imorgon istället. har ingen ork att fixa det nu. helt mosig i huvudet...


Harnäsbadet

Nu när badsäsongen är över kan vi hundägare passa på att låta våra fyrbenta bada ute i lugn och ro utan att störa andra besökare. 
 
Linnéa kom hit och hämtade upp oss och vi for iväg till Harnäsbadet för bad och lek för vovvarna. Aryah sprang mycket längst strandkanten och det trodde jag inte om henne. För första gången traskade hon i vattnet självmant. Jag som trodde att hon inte tyckte om att bli blöt. Fick se en annan sida av henne. Och tuffat på sig har hon verkligen. Hon sprang ikapp grabbarna och skällde på dom på avstånd när de lekte. 
 
Nu ligger hon trött och sandig i soffan och sover och Izor har tagit sängen och lagt sig. Ska snart ta ett varmt och skönt bad. Hundarna är nöjda nu i några timmar iallafall.

Izor backar 30/8-14


Förmiddagsträning

Tränade lite tillsammans med Aryah. Det var andra gången vi tränade ligg med hjälp av klicker och hon är riktigt duktig. Hon lägger sig rätt nästan 10/10 gånger. Det händer någon gång att hon lägger sig på sniskan men då börjar vi bara om helt enkelt tills det blir rätt. Hittils tycker jag att det ser riktigt fint ut, jag har börjat lägga på kommando nu också.
 
Sen ska hundarna få spåra. Det var några dagar sen nu och börjar känna suget efter lite spårträning. Har vi tur är fotbollsplanen ledig när jag går dit så får dom busa av sig efteråt. Eller iallafall Izor, Aryah fortsätter att spåra och hittar alltid någon kvarglömd godisbit i gräset.
 
 

Träning med Aryah. "Ligg" 30/8-14


Izor åker rulltrappa

Kan tillägga att han var väldigt nödig när han filmades. I vanliga fall står han mer stilla.


Han får titta på dom

Izor och jag åkte till Stockholm igår för att träffa Åsa som jobbar med hundar/hundbeteende för att få hjälp med Izors utfall mot andra hundar. Under resan dit skötte han sig väldigt bra, han var dock rätt nödig och som många vet bajsar Izor nästan aldrig i koppel. Så jag fick släppa honom ute på en gräsplätt i Södertälje och han gjorde ifrån sig direkt. Efter en stund kom vårat tåg mot Vagnahärd och vi hoppade på det. När vi kommit fram till slut destinationen för våran resa fick vi vänta en liten stund innan Åsas man och dotter hämmtade upp oss. Jag fick redan från bilresans start ett väldigt gott intryck av dom. 
 
Väl framme mötte Åsa upp oss på grusplanen och och fick bara positiva vibbar från henne. Vi gick in och startade direkt. I 1,5 timme pratade vi om oss, om mig och om Izor. Under hela tiden iaktog Åsa Izor och förklarade för mig vad hon såg som jag inte alls tänkt på i vanliga fall. I början var han ganska stressad. Två tågbyten, trång kabin, ny miljö, nya människor, nytt hus. Men efter 40 minuter så låg han och sov på soffan jag satt på. 
 
Jag fick berätta för Åsa hur jag tränat Izor och vilka metoder jag använt mig av innan hon berättade vilken metod vi skulle testa. Allting filmades så att jag fick chansen att se hur Izor ser ut från andras perspektiv när vi är ute. Felet jag har gjort med Izor är att jag har krävt att han tar ögonkontakt med mig vid hundmöten och det är helt fel. Izor är en reserverad hund, mot både människor och hundar. Han tycker att hundar är spännande, men på håll. När vi har stött på ett hundmöte så ser Izor hunden på håll och när jag sedan kräver att han ska titta på mig under hela mötet och sen gå vidare blir Izor orolig. Hunden som nyss var en bit framför honom är helt plötsligt borta. Det skapar stress och oro då han vill veta vart den andra hunden är. Det resulterar till utfall. Det vi har fått lära oss är att Izor faktiskt ska få titta på andra hundar vid möten. Han har aldrig fått göra det. Han ska få vara med under ett helt hundmöte och se hunden komma och sedan försvinna. Izor undviker att ta ögonkontakt med andra hundar om han får chansen att välja och det såg vi tydligt igår. Både på film och i verkligheten. 
 
Hur jobbade vi med Izor då? jo, vi började med ett långt avstånd. Å's man kom med en av deras hundar och Izor fick syn på den. Han tittade fort bort och tog sedan ögonkontakt med mig. Som han är lärd att göra. Istället för att belöna honom gick vi närmre och närmre den andra hunden. När Izor tittade på honom fick han till en början godis hela tiden. När han insåg att den andra hunden inte tänkte göra någonting väntande vi med godiset, han tog frivilligt kontakt med mig men fick ingen belöning förrän han tittade på den andra hunden igen. Han skulle alltså Titta på hunden, titta på mig och sedan titta på hunden igen för att få en godis. Till en början fattade han ingenting. Han tittade på mig och tänkte säkert "är du knäpp matte, jag gör som du säger". Men det tog inte många sekundrar innan han förstod att han faktiskt fick titta på hunden. Han varken morrade, reste svansen eller blåste upp sig. Det varr som att han bara fick pusta ut efter att ha hållit andan i flera år. Vi jobbade med ett relativt brett avstånd till en början men Åsa tyckte att vi skulle försvåra det och faktiskt göra ett hundmöte, rätt så tight. Jag kände att vi skulle fica det så det gjorde vi. Izor passerade den andra hunden utan att dra i kopplet eller spänna sig. Vi tog en paus efter det och gick in och fortsatte prata. Izor somnade som ett ljus på golvet av utmattning. Nästa utmaning blev svårare, vi åkte in till Trosa där det kryllade av hundar. Vi jobbade med samma metoder och då var det nya hundar, ny miljö, nya dofter men han fixade alla möten iallafall. Helt ärligt så tappade jag räkningen på hur många möten vi fick. En äldre dam med en liten krake i flexi såg att vi tränade med Izor och ändå släppte hon fram sin fluffiga hund som var någon decimeter från Izor och han struntade i den totalt. Min nervositet för att möta hundar släppte helt och vi mötte fler och fler hundar. Izor gjorde alltså 0 utfall, han gurglade så att det nästan blev ett morr 1 gång i 2 sekunder innan han förstod "Aha, justja, jag får ju titta på hunden". 
 
Efter en stunds träning var det dags för oss att tacka Åsa med familj för att åka hem igen. Vi har bestämt att vi ska åka ner en gång till och träna. Izor är inget hopplöst fall, inte i närheten av det. Han är reserverad och tycker faktiskt inte om att andra hundar blir för närgångna. Och det får man acceptera. I muskelminnet sitter det "hund - utfall" och det måste vi jobba mycket på att ändra. Så från och med nu är det nya regler kring Izor. Ingen annan förutom jag håller i hans koppel när vi är ute förutom de gånger pappa tar honom. Han ska gå med kort koppel och det är inte för att lära honom att gå fint, utan det är för att lära honom att Vi går tillsammans och att vi skapar oss en bubbla så att Vi kan möta främmande hundar tillsammans. Ingen får hälsa på honom när vi är ute, varken vänner, familj eller främlingar om inte jag ger honom ett frikommando som exempelvis "hälsa". 
 
Vi kommer att fixa det här, vi är ett fantastisk team Izor och jag. Våran framtid ser ljus ut och nu kan jag faktiskt tänka på att vi i framtiden kommer att kunna tävla. ♥

mot Stockholm

Aryah är lämnad hos Emma som ska passa henne under dagen och Izor och jag sitter på tåget mot stockholm för att sedan åka vidare till Vagnhärad. varmt som sjutton på tåget men vi överlever. izor ligger på golvet och tittar sig omkring och jag ska äta min frukost!


shopping till vovvarna

Varit med Emma hela dagen. vi tog en tripp till hemlingby köpcentrum där vi bland annat kollade in Grizzly zoo, biltema, öb och rusta. på Grizzly hittade vi ingenting som vi behövde och på Biltema köpte jag ett regntäcke som jag sen lämnade tillbaka efter att ha prövat på Aryah och en reflexväst så nu syns hon äntligen på kvällarna. på öb köpte jag 4 burkar med träningsgodis och torkad kyckling. på rusta hittade jag inget så efter det tog vi bussen hem igen och nu sitter vi här. hundarna är trötta och jag är trött jag också. kanske lägger mig en stund.








klicker

Hundarna ligger på golvet och brottas och jag sitter här framför datorn med magont. Känner mig lite hängig och undrar om jag är på väg att bli sjuk. Idag ska jag iallafall handla mat för att fylla upp kylen, frys och skåpen. De har stått tomma allt för länge. 
 
Izor och jag håller på att träna "Rulla runt" och det går sådär, måste visa tydligt med handen vad han ska göra så jag tänkte att jag kollar runt på nätet efter olika inlärningsmetoder och ser vilken som fungerar bäst på honom för att lära in tricket. 
 
Lilla Aryah ska jag träna mer position med samt ligg. Ska testa att använda mig av klicker nu när vi tränar och ser om hon hajar grejen med klicker. Spännande! 
 
 

foderbyte för lillen

Eftersom aryah inte varit riktigt bra i magen sen jag bytte foder på henne från Royal till Four Friends så ska vi göra ytterligare ett byte. Vi kommer att gå över till JW fish and rice (om det hette så?). Jag vill inte ha en hund som ständigt går med halvtaskig mage. RC går jag inte tillbaka till. Hon tyckte inte om det speciellt mycket trots att hon åt det men jag tycker att det är på tok för mycket skräp i det fodret. Avföringen var inte heller någon höjare. Nu är hennes avföring bara en stinkande sörja. Inga "fina" korvar. Vilket är vad jag vill ha. Hade jag haft en tillräckligt stor frys hade jag kört på färskfoder. Har egentligen inte ekonomin men skulle det krävas för en bra mage så skulle jag inte tveka. Men nu ska vi testa JW och jag håller tummarna att det är ett bra foder för lilla pirayan.
 
 
 

Boulognerskogen

Gått en långpromenad med hundarna i Boulognerskogen. Vi stannade til vid en liten strand där Izor fick bada. Aryah sprang mest uppe på land och roade sig men doppade tassarna hon också. På hemvägen när vi gick igenom stan passade vi på att gå in på Gävleborgs Zoo och jag köpte två kalkonhalsar och några revben till hundarna. 
Båda två ligger utslagna på golvet och sover efter en stunds brottningsmatch på golvet. Och lite tuggande på revben. 
 
Idag tar vi det lugnt resten av dagen. Jag känner inte för att göra något ansträngande. Har väldigt ont i kroppen idag, har spänt mig för mycket. Ska bädda ner mig i soffan med ett glas cola och en mallevalp. Terveluringen föredrar att ligga på golvet.
 
 

Morgonpromenad

 

spårat

Kom just in med hundarna. Aryah har skocknat på golvet medan Izor ligger lite halvvaket och flåsar. Hundarna gick sina spår fint.  Lite slarv från bådas håll nen det räknade jag med när båda ställde sig och sjöng för fulla halsar när de såg mig lägga spåren. Jäklar vad taggade de var.
 
Nu gör vi iallafall kväll. Ska gå en sista sväng med dom vid 11 och sen kryper jag ner i sängen. Blir inte mycket livat ikväll från Aryahs sida ser jag. Hon är stendäckad. Min fina lilla malletös.
 

Hundarna 26/8-14


Galningar

Aryah bara växer och växer, ska hon aldrig sluta växa? ska ta en vikt på henne så fort jag får tillgång till en våg. Izor och hon leker mest hela dagarna och deras lekar blir allt häftigare. Idag lekte dom ute för första gången, filmade det så lägger upp ett videoklipp senare. 
 
Igår fick dom ett varsitt spår, Izor gick sitt först och slarvade inte alls lika mycket som sist. Var mer noggrann och hade nosen i backen mest hela tiden. Sen fick Aryah gå sitt spår och Izor tyckte inte att han var klar med sitt. Han skrek, hoppade i luften och var riktigt sur för att han vela spåra mer. Det blev en hel del störning för Aryah med en gapande storebror fastbunden en bit bort men hon fokuserade fint på sitt spår och mumsade i sig godis.
 
Idag har jag tagit fram lite aktiveringsleksaker till hundarna som dom fått pyssla med. Aryah fick pyssla med Ninni Ottson spelet medan Izor fick pyssla med aktiveringskuben. Det tog en liten stund för Aryah att lista ut hur hon skulle få bort klossarna så att hon kom åt godiset men när hon väl kom på hur hon skulle göra så gick det bra. Nu är hon helt mosig i skallen efter hjärngympa. Körde även lite ligg övningar med henne samt sitt, ligg, stå med Izor. Superduktiga båda två. Nu är lillen så trött så att hon sover med huvudet lutat mot godisburken och det kan jag säga er är ett under. I vanliga fall gör hon allt för att komma åt gobitarna. Man måste gömma allt ätbart för den lilla, matintresse har hon så det räcker och blir över. 
 
 

Andra spåret för Aryah


Furuviksbilder

Här kommer bilderna från Furuvuk oredigerade. Datorn är seg och jag har ingen lust att sitta och redigera bilder just nu. Tänkte bara visa bilderna innan jag glömmer bort det.
 
 

lägenhetsfix

igår kväll röjde jag och min syster i lägenheten. slängde massvis med kläder och annat som bara tog plats. det känns så skönt att ha rent och snyggt här hemma.

har äntligen fått upp gardiner så nu behöver jag inte tänka på att folk kan se in.

idag ska hundarna få ett varsitt spår. vad mer vi hittar på idag vet jag inte. min syster åker hem till Uppsala och resan till landet blev inställt. på fredag åker fluff och jag till sthlm och Aryah blir kvar i Gävle med Linnéa och Kepler.






kvalitetstid med Aryah

Igår åkte jag, min syster och Aryah till Furuvik. Izor fick stanna henma med mor av flera anledningar och det ångrar jag inte då det hade blivit extremt jobbigt med 2 hundar i parken.
 
Innan vi tog bussen åkte jag hem med Izor och fick ett sms från min syster som slrev att 5 stycken varit fram och hälsat på henne, varv 1 visste att hon var en Malinois. Hon var lugn och cool trots att det var livat på stan. Under bussresan till Furuvik sov hon hela resan och inne i parken charmade hon folk. Det var första gången som Aryah var med till Furuvik och hon tog allt med ro. Vi tittade på apor och de var lite konstiga tyckte A som småbuffade på dom. Sedan började det regna som sjutton. Tur som vi hade hann vi ta skydd vid en toalett medan det blixtrade, åskade och regnade något förfärligt. Aryah  som inte tycker om regn var glad att sitta inne på toan. Efter någon timme sprang min syster iväg och köpte regnponchos till oss så vi kom därifrån och när det lugnade sig lite gick vi fort till närmsta restaurang för att äta med en sur och blöt valp. 
 
Nägon timme senare slutade det att regna och vi gick runt i parken. Tittade på kängurus, getter, orangutanger och alla möjliga djur. Aryah var inte speciellt intresserad av djuren utan tyckte det var roligare att bli klappad på av besökare. Några timmar senare tog vi bussen hem med en blöt och trött Malinois valp som sov resten av kvällen  bilder kommer senare under dagen!

Kyla

 
Idag hade vi planerat en tripp till Furuvik men med tanke på vädret kommer vi nog att ställa in besöket. Istället får vi hitta på någonting på hemmaplan.
 
Det blev inget spår för hundarna igår så ska lägga ett varsitt åt dom idag. Istället blev det lite lydnadsträning samt passivitetsträning utanför Coop. Izor var med på noterna, allt flöt på riktigt fint. Lilla Aryah var duktig hon också, dock tyckte hon att det inte alls var någon bra ide att bli fastknuten i en lyktstolpe medan jag och Izor tränade för hon vela minsann vara med.
 
 

inte okej

somnade i soffan igår kväll och vaknade idag av att jag fick en tass i ansiktet av pirayan som sov nöjd bredvid mig. jag har börjat bli sjukt trött på kvällarna. vill sova tidigt och det är väl bra. förutom när man har en valp som måste ut. förr somnade jag tidigt på morgnarna så jag är glad över min min ändrade dygnsrytm.

klockan är inte mycket nu, vädret ser bättre ut än igår så jag tänkte lägga ett varsitt spår åt hundarna om en stund. igår riggade jag och min syster upp en liten fotostudio (vi försökte iallafall) och fotade. fick nya bilder på mig och hundarna som ni ser i det tidigare inlägget.

var inne och kollade instagram och såg att någon kopierat en av mina bilder och lagt upp på sitt konto. vad ska man sägam jag blev inte riktigt glad och skrev till personen så förhoppningsvis får jag ett svar tillbaka samt att bilden tas bort. jag blir inte arg eller sur om folk frågar om de får låna mina bilder (undantag finns) men att kopiera och ladda upp är inte okej. kommer börja använda min logga på mina bilder igen. vilket är synd då det tar extratid och energi att märka alla bilder. men jag blir inte särskilt glad över att se mina bilder hos vilt främmande personer.


Spår

 
 
Idag fick Aryah sitt första spår och hon snappade upp det fint, var lite väl ivrig i början men höll sig inom ramarna. Jag som inte kan speciellt mycket om spår tyckte att hon skötte sig riktigt bra för att vara första spåret, andra kanske tycker annorlunda. Izor fick också ett spår, ett längre med gristunga. Han missade flera bitar, fick vittring av någonting annat så att han blev distraherad, tog upp spåret fint igen och tog sig till slutet väldigt fint. När vi kom till de sista metrarna var han otroligt noggrann med nosen tryckt mot gräset. Väldigt nöjd med hans insats med tanke på att vi inte spårat på över 1 år.
 
Det har varit en lugn och mysig dag. Ute har det blixtrat, åskat och ösregnat men det har inte hindra oss från spårandet. Aryah protesterade rejält när vi skulle ut till fotbollsplanen för att spåra och efter det fick jag släpa ut henne på sina kissvändor då hon inte vela blöta ner tassarna. Lite fin i kanten den där Aryah. Närå, förstår henne. Blev blöt om fötterna jag också och det var inte speciellt mysigt.
 

Ikväll tar vi det lugnt

Var över till mamma en sväng och åt, hade vovvarna med mig som levde rövare. Efter att jag hade ätit tog jag mina fyrfotade och gick iväg till ett ställe där jag brukar släppa dom och kastade pinne. Dom sprang som två blådårar och mitt i allt tränade jag lite inkallning med lilla bus.
 
Ikväll ska vi bara ha det bra. gosa, äta någonting gott och bara ha det bra. Imorgon väntar nya äventyr men idag känner jag inte för mer äventyr. Det räcker att vi åkte till veterinären och gick en sväng på stan. Ska fixa iordning någonting smarrigt åt hundarna som de kan få tugga på ikväll. Frågan är vad?
 
 

hundisglass

eftersom Aryah har druckit väldigt lite idag och haft kraftig diarré så bestämde jag mig för att göra ett försök med hundglass. spädde ut burkmaten med vatten och in i frysen. väntar på att den ska bli kall nog att ätas. la även en varson bit burlmat i deras matskålar och hällde i vatten och jovisst, Aryah drack upp allt så nu har hon fått i sig bra med vätska och har piggnat på sig otroligt mycket. Izor och hon ligger och brottas på golvet och ute på kisspausen kampade hpn med kopplet. härligt att valpen inte är lika slö. men hon får risdiet resten av dagen så magen får ta det lugnt.







12 veckors sprjtan 20/8-14


just nu










9,7 kg

Kom hem från veterinären för en liten stund sen. Aryah är lite trött och hängig, troligtvis av vätskebrist så jag ska se till att hon får i sig tillräckligt med vätska. Hos vetten gick allting bra, hon skällde till en gång i kliniken när en stor grandis tik kom in men sen vela hon bara gå fram och hälsa på den. Izor var knäpptyst inne i kliniken. Undersökningen gick bra. Veterinären fick kolla både öron och mun utan någon större protest från Aryah. Hon märkte inte ens att hon fick vaccinet då hon var fullt upptagen med att äta godis som jag höll i.
 
Efter vaccineringen gick vi till en rastgård där dom fick springa av sig lite innan vi gick ner mot stan för att ta bussen hem. Nu är vi hemma och båda hundarna sover. Ska passa på att skura lite golv medan dom är trötta!
 
 
 

ris

kokade ris till lillan och hon var inte speciellt nöjd över vad som bjöds till lunch. men hon åt med aptit och ligger nu och sover på soffan bredvid mig.

vi ska snart bege oss till bussen för att åka till veterinären. jag tror att det kommer gå jättebra. hon är en sån trygg valp. är så glad över denna tjej. bättre valp hade jag inte kunnat få.




Skitmorgon

Ja idag var det en riktig skitmorgon. Aryah var dålig i magen och hade lämnat från sig 6 meddelande under nattens gång på golven. Så det var bara att skura golv och leta fram Canikyr. Hade två tabletter kvar så får ta mig till Apoteket idag och köpa hem en förpackning till.
 
Annars har allt varit bra, igår kväll körde vi lite DP på kvällspromenaden vilket var väldigt uppskattat av båda två. Idag ska jag och Aryah till veterinären för att hon ska få sin 12 veckors spruta. Det blir nog så att Izor följer med till kliniken han också om jag inte ordnar hundvakt. Det ska bli intressant att se hur hon sköter sig hos vetten. Hon gillar inte att man pillar i munnen på henne så jag ska be veterinären göra det så att hon vänjer sig. 
 
Sen kommer min syster hit och stannar i ett par dagar, vilket ska bli jätte roligt. Hon har ju inte träffat Aryah än så det kommer bli kul.
 
Kom precis in med lillan och magen har inte blivit bättre, däremot har hon varit tydlig och sagt till när hon behövt gå ut. Vilket är väldigt skönt.
 
Nu ska jag städa lite här hemma tills vi ska till vetten!

Bilder

 
 
 
 

Lek med Kepler

Vi träffade Linnéa och Kepler i hundrastgården vid lunchtid. Hundarna sprang och Aryah vågade ta mer plats och smått jaga Kepler men när han vände sig om för att jaga henne sprang hon hela vägen till mig och la sig under mina ben när jag satt på huk och fotograferade. Så fort han tittade bort var hon framme igen. Haha.
 
Efter lekstunden gick vi hem och Izor fick sig en hundisglass som låg i frysen då jag behövde göra mer plats för färskfodret som kom i samma veva.  Har plockat och fixat i lägenheten, tänt ljus och gjort det mysigt. Hundarna har även idag fått en välförtjänt vilodag. I skrivande stund öser regnet ner och jag letar för fullt efter ett regntäcke till Izor. Jag är inte ute efter vilket täcke som helst utan ett grönt Hurtta regntäcke i storlek 60. Så vet någon att de har ett sånt liggandes hemma så lämna en kommentar! 
 
Nu ska jag fortsätta fixa bilder från dagen. Det har blivit en hel del fotograferande idag. 
 

Förmiddagen i bilder

 

Kepler

 

Liten ska få färskfoder

Eftersom frysen är full med färskfoder så har jag bestämt mig för att lilla Aryah ska få ett mål färskfoder om dagen då maten jag har räcker och blir över. Känns skönt att jag iallafall kan erbjuda henne 1 mål färskfoder om dagen då jag egentligen inte är speciellt förtjust i torrfoder. Men att låta henne gå enbart på färskfoder håller inte min ekonomi för tyvärr. 
 
Hon har fått smaka lite och hon smakar inte ens utan stoppar hela huvudet i skålen och bara sväljer. Så gott tycker hon att det är med färskfoder! Hoppas bara att lilla magen inte får en chock nu när hon ska börja med färskfoder. Håller tummarna!
 
 

Morgonpigga

Troligtvis åker vi till Sandbackarna ute i Valbo idag med Linnéa och Kepler så att grabbarna får träna lite. Aryah får springa i sin egen takt, ställer inga som helst krav på henne då hon bara är en liten vap. 
 
Det är inte precis något badväder ute idag trots att Fluff gärna hade tagit sig ett dopp. Ska strax göra iordning lite frukost och sen ska jag städa lägenheten lite innan vi far iväg på äventyr. Kameran är laddad och har jag turen på min sida så får jag några bra bilder som jag kan visa er. 
 
 

kvällsprommis

Strax efter 8 begav jag och hundarna oss ut på en långpromenad. Vart vi skulle visste vi inte. Utan vi bara gick och gick. Izor travandes en bit framför oss lös och Aryah vid min sida. Det var en sån där fantastisk promenad. Izor gick lös hela promenaden. Jag litar mer på honom lös än i koppel.  Och hur gick hundmöterna? Inga problem.  Han såg hundar, jag kallade på honom och bad honom bjuda på ett trix. Hab släppte hundarna DIREKT och bjöd på flera trix. Gick åt en hel del godis under den hör promenade. Vi körde även lite dog parkour. Det var första gången för Aryah och hon var så suktig trots sina kalvben.
 

Frön, förbannade frön!

Kom in för en liten stund sen med vovvarna efter ett äventyr bland buskar och snår efter Izors försvunna blåa boll. Vi hittade tyvärr inte den (vilket jag inte trodde heller) men vi hade det rätt trevligt där ute endå. 
 
När jag hoppade ut från "djungeln" kollade jag på mina byxor och sen på Izor. både mina byxor och hela Izors päls var täckt av frön. Så det var bara att gå hem, hämta borstarna och ta itur med det utomhus. Det tog sin lilla tid men när det var klart blev han riktigt snygg igen.
 
Det är otroligt skönt att ha en korthårig hund där sånt skräp inte fastnar på och inte två långhåriga. Skulle nog bli tokig och raka av dom pälsen och det skulle jag ångra stort. Nä, skaffar man sig en långhårig hund som kräver pälsvård så ska man hålla efter. Tycker jag. Och det står jag fast vid. 
 
 

Snygg Izor

 

vilodag

Idag blir det med största sannorlikhet en vilodag för mig och hundarna efter en aktiv vecka. Jag kommer att träna lite inomhus med hundarna men inte göra något speciellt avancerat. Aryah och jag jobbar på att hon ska sitta och ligga kvar i samma position utan att röra sig vilket går otroligt bra. Hon vet verkligen vad det är som gäller. 
 
Izor ska jag också träna det på då han gärna lägger sig på sidan om jag petar till honom i sidorna. Ska även träna lite "plocka upp" med honom. Känner inte för att lära in någonting nytt just nu. Är lite mosig i hjärnan. 
 
Annars rullar livet på bra, nästa vecka ska Aryah ta sin 12 veckors spruta, jisses vad den valpen växer. Nästa vecka åker jag och familjen till Furuvik för att spendera en dag där. Aryah kommer nog det är jätteroligt att titta på getterna och minigrisarna. Izor tycker dom är helskoj att kika på. Tror att det kommer bli en bra dag. Hoppas att vi har vädret på våran sida bara. 
 
 

Nomnomnom

Vi åkte till stan vid halv 1 tiden, mötte upp Cornelia och Walle och gick in på Gävleborgs zoo där C skulle köpa träningsgodis till W. Sen promenerade vi till bollan och hoppade in i träningen. Hundarna skötte sig otroligt bra. Aryah knöt jag fast i ett träd och hon låg där så lugn så, Hon var fokuserad på mig och inte speciellt intresserad av de andra hundarna. Det var någon bjäbbig liten som gjorde konstanta utfall och skällde på alla hundar som Aryah tyckte skulle skällas lite på men hon släppte det lika fort. 
 
När dagens aktivitet var slut gick vi ner på stan där det var poliser och avspärrningar mitt på torget, då var det valgrejs på gång och SD höll tal. vi passade på att stanna till i folkmassan och lilla A la sig och sov, grabbarna var bra trötta dom också men höll sig vakna. Vi gick en sväng till Gävleborgs igen innan vi rörde oss hemåt för att laga skåpstädarmat. Det blev stekta nudlar med grönsaker. Hur gott som helst, och morotskaka till efterrätt. 
 
Efter några timmar åkte Cornelia hem och jag och Aryah har tränat lite. Nu sover båda hundarna, Aryah på soffan som vanligt och Izor ligger på golvet intill henne. Jag ska tränga mig ner i soffan med lilla A och titta på Simpsons. 
Imorgon blir det nog en vilodag för oss. Vi får se!
 
 

nu ska det klickas

Grizzly blev inställt idag eftersom Cornelia inte hade någon bil så istället åker vi till boulognerskogen för att gå på klickerdagen och efter det tar vi hundarna och åker till testeboån så att dom får bada lite.
 
Mina fyrbenta ligger och sover så sött och jag ligger fortfarande i sängen. Ska nog kliva upp snart och göra lite nytta här hemma så jag slipper göra det sen.  
 
Izors tassar ska finklippas med min nya nagelsax, golven sla dammsugas och jag sla borsta igenom Mr Fluff en snabbis. Jäkkar vad skitigt det blir med en långhårig hund hemma. Tur att jag älskar honom.
 

Duktig valp

Ni som följer mig på instagram har säkert sett vårat senaste träningsklipp. Som ni har märkt här på bloggen har jag slutat skriva om hundträningen men det betyder inte att vi blivit soffpotatisar hela bunten. Jag har efter mycket velande fram och tillbaka, bollat ideer med folk kommit fram till att min hundträning inte behöver skrivas ut på bloggen. Varför? - jo för att den endast rör mig och mina hundar. Sen händer det såklart som idag att jag lägger upp ett träningsklipp någon gång men då är det i stortsätt bara via min instagram. (Qepta @ instagram). Så följ oss där vetja. 
 
För övrigt har Aryah presterat väldigt bra idag, ska ut med dom en sväng nu och kasta boll, sen blir det lite träning för Izor. Känner mig sjukt trött idag, vill bara lägga mig och sova men det ska jag inte göra! Ska klättra i skåpen och se om jag hittar någonting jag kan laga. (ja, mina skåp är så höga att jag måste klättra på köksbänk för att nå upp).

Bloppis

Håller på att rensa grejer här hemma, bland annat hundsaker och sen ska jag ta itur med mina personliga saker, sortera och se vad som kan säljas eller slängas. Tänkte lägga upp lite saker på bloggen på det jag tänkt sälja så är du intresserad av någonting så är det bara att lämna en kommentar i kommentarsfältet!
 
Halvstryp med skinnfoder, aldrig använd. Färgen passar inte Aryah. 30 cm i stängt läge, 40 cm i öppet läge.
100 kr - Finns i Gävle, skickas mot fraktkostnad
Halvstryp från Limex, använd fåtal gånger. Storlek 45 i stängt läge. 50 kr - Finns i Gävle, skickas mot fraktkostnad
Halvstryp från Hurtta, använd 2-3 gånger. Storlek 50. 130 kr - Finns i Gävle, skickas mot fraktkostnad
 
 
 
 

Izor, ny Gävle kändis?

Igår kommenterade en person ett inlägg på min instagram och frågade om h*n fick använda en av mina bilder till deras Facebook sida "Gävle stad". Självklart fick dom det och idag när jag tittade in på deras sida av ren nyfikenhet så såg jag min fina Mr Fluff med lilla maligatorn i bakgrunden. Folk har börjat fått upp ögonen för mina fotografier vilket glädjer mig enormt. Att folk nu faktiskt frågar om jag kan fotografera dom eller deras djur gör mig helt varm i kroppen. Det jag brinner för så otroligt mycket - fotografering, uppskattas så av andra. 
 
En dag, när jag har ekonomin så ska jag köpa mig en bättre kamera och kamerautrustning. Jag vill utvecklas mer inom fotografering. Men än så länge får jag nöja mig med min trogna gamla 400D.
 
 

Pinn jakt

 

Vilodag

Idag blir det en välförtjänt vilodag för mig och hundarna. Vi ska bara ta det lugnt, mysa och bara ha det bra. det behövs efter att man varit så aktiv som vi varit. Speciellt i Aryahs fall. Hon ligger på sin plats i soffan och sover så sött. 
 
Imorgon ska Cornelia och jag till Grizzly Zoo med hundarna då de har någon aktivitetsdag, blir jättebra miljöträning för hundarna. När vi är klara där ska vi åka till boulognerskogen för att träna med klicker som Aktiv Hundgrupp Gävle har anordnat vilket vi ser fram emot. Ska tina korv och göra i småbitar jag jag har imorgon. 

Sandtag

 

Shopping, sandtag och valpgos

Tog bussen ut till Valbo runt 1 tiden och blev upphämtad av Cornelia när jag hoppat av bussen. Vi åkte hem till henne innan vi tog bilen till köpis där vi bland annat gick in på Jennys hund & katt, hittade dessvärre ingenting och ingen större Julius-k9 sele då den Aryah har nu börjar bli lite trång. Vi åkte vidare till Arkens Zoo där jag köpte en strypkedja i mässing och därefter åkte vi till ett sandtag ute i Valbo där hundarna fick jobba ordentligt. Även lilla Aryah var med i farten då och då och försökte springa ikapp grabbarna som jagade sina leksaker. 
 
När vi var nöjda vid sandtagen så tog vi bilen till Grizzly Zoo där jag köpte en rosa Rukka sele till Aryah som hon får växa i då den är väldigt justerbar. Inte för att jag är ett jättefan av färgen rosa men strunt samma. Hon ska få en röd k9 sele när hon vuxit klart. 
 
Tog en vikt på hundarna och Izor väger 24,3 kg och Aryah 8.5 kg.
Vi rullade vidare till Gävle och jag sprang in på Coop för att handla lite smågrejer och sen gjorde vi morotskaka som smakade riktigt gott. Cornelia åkte nyss hem och hundarna sover som två ljus. Ska sätta mig och kolla igenom dagens bilder. De dyker upp ikväll eller imorgon.

Lite kassa mobilbilder

Som ni vet var vi till Strömsbro igår och hade picknick, tog dumt nog inte med mig systemkameran så det blev endast lite bilder med mobilen. Hundarna var så trötta igår kväll, Fluff och jag sov ihop och jag kunde inte sluta sniffa på hans väldoftande päls. Pirayan låg på soffan och sov som hon alltid gör. Idag ska vi troligtvis träffa Cornelia och hennes Schäfer Walle, det ser vi fram emot! Ska se till att ha med kameran då. Just nu ser vädret inge vidare ut men har vi tur lättas det upp  om några timmar!
 
 

ZooZoo tävling

 
Fick ett PM på Facebook av en bekant att jag kommit på 5:e plats i ZooZoo's fototävling. Hur roligt som helst tycker jag. Vann ett presentkort på 300 kr så troligtvis blir det att köpa hem en till säck hundmat åt Aryah så hon har det liggandes. Leksaker och sådant kul får jag beställa när det behövs. Än så länge har hundarna leksaker som är hela.
 
 

Picknick

Bestämde träff med Emma runt 1 tiden i Strömsbro. Hundarna var taggade som bara den när de såg att jag packade väskan för fullt. Väl i Strömsbro gick vi till ett jättemysigt område och fikade, det fanns en brygga och en liten strand där vi satt och Izor badade mest hela tiden medan Bella och Aryah höll sig på land (förutom de gånger då Aryah ramlade i). Vi var där i några timmar innan vi beslutade oss för att åka hem.
 
Väl hemma åkte Aryah in i badet med detsamma och schamponerades, när hon var klar var det Izors tur. Åh vad jag har saknat hans fina fluffiga, underbara päls som doftar så gott när han är nybadad. Efter det här inlägget ska jag krypa upp i sängen intill honom och vila en stund. Aryah har intagit soffläge för länge sen.
 
 

Skogsmullar

 
 
 

Skogen

Vi trotsade vädret och begav oss ut på promenad, trots kraftig blåst och regn så beslutade vi oss för att gå till våran älskade skog där hundarna fick springa runt bäst dom vela. Izor hoppade upp på höga stenar och hoppade över stockar. Aryah var smidigare än jag trodde, hade väntat mig att hon skulle snubbla eller något liknande men icke.
 
Nu är vi hemma, drygt en timme senare och jag ska göra potatissallad att äta. Mums! Bilder kommer, har bara inte haft lusten eller orken till att fixa dom!

Inställt

Avbokade tiden hos fysioterapeuten imorgon efter råd av min uppfödare. Jag ska börja massera honom och stretcha så ofta som möjligt. Jag ska beställa hem en bok om hundmassage så jag vet vad jag sysslar med då jag aldrig riktigt har masserat en hund.
 
Stängde ut Aryah i hallen för att träna Izor lite och fy sjutton vilket liv det var. Hon skrek, gnällde och hoppade omkring. Hon vela också träna men icke. Beter man sig så får man absolut inte vara med. Efter några minuter lugnade hon ner sig och låg buttert på golvet och tittade på oss. Vi la fokus på snabba lägganden och till en början gick det väldigt långsamt men nu går det bättre och bättre, vilket glädjer mig enormt då vi har lagt hundträningen på hyllan på tok för länge. Men nu är det ändring på det.
 
Vi har även varit ute så de fått springa av sig på fotbollssplanen då jag inte hade någon lust att gå till hundrastgården. Tog med mig min bollslunga så fick dom springa. Kom hem med två trötta och nöjda hundar.
Om jag inte är för trött ikväll så ska Izor få sig ett bad. Jag har skrivit om det förr men det har inte blivit av helt enkelt. Varit på tok för trött på kvällarna för att ens tänka tanken på att bada, borsta och föna honom.
 
 
 
 

Friskvård

Imorgon har Izor en tid bokad för en ordentlig genomgång av kroppen så vi förhoppningsvis hittar orsaken till varför han passar när han går. Han kommer även få massage vilket jag tror han kommer njuta av fullt ut.
 
Jag ska kolla igenom hundgarderoben och se om jag har saker och ting att sälja, för att få plats med nytt lär jag bli av med lite gammalt. Ska även gå ner till fotbollsplanen med vovvarna så de får springa.
 
Aryahs mage är nästan helt återställd, ingen olycka inatt och avföringen börjar bli mer fast. Så himla skönt!
 

Izor och Aryah

Igår kväll var vi ute rätt länge och jag passade på att ta med mig kameran ut och fotografera lite. Hundarna hade det jätteroligt ute på fotbollsplanen med sina leksaker och jag njöt av lugnet. Vi var ute i 1,5 timme innan vi gick hem igen då Aryah blev trött. Det är inte lätt att vara liten när man vill leka och busa hela tiden. När vi kom in upptäckte jag A's första fästing som satt på insidan av låret. Kan säga er att det inte var lätt att plocka bort den när lilla valpen inte vela ligga still för 5 öre. Jag passade även på att klippa hennes små klor och sen hade vi det bara mysigt här hemma.
 
 
 
 

Risig mage

Vaknade av att det stank hundskit i lägenheten. Hittade 5 eller 6 diarré högar efter lilla fröken Malinois. Stackarn fick nog för mycket rått kött i sig på så kort varsel så magen inte hann med. Har sprungit ut med henne stup i kvarten och hon har gnällt och klättrat på mig när det varit bajsdags. Hon har inte riktigt kommit till ro under dagen pga den oroliga magen så jag ringde pappa så han fick passa hundarna medan jag cyklade till Apoteket och köpte Canikur efter råd av uppfödaren. Hon åt tabletterna med god aptit (vadå mat galen)  och sen kokade jag ris och fisk som jag köpte inne på Coop. Hon åt med god aptit och kommer få gå på risdieten tills magen återställer sig. Troligtvis går det väldigt fort tack vare Canikuren.
 
 

Nytt halsband

 

Latmaskar

 
Pappa och jag tog hundarna på en långpromenad till T-udden där dom fick simma. Aryah fegade ur och stod och skällde på land medan Izor och jag plaskade omkring. Till slut tog hon några steg, simmade lite och for upp på land fort som sjutton och tittade på oss. Izor simmade på ordentligt och länge. Efter det gick vi hemåt. Båda var lösa en bra bit. Izor fixade 4 hundmöten och Aryah charmade flera personer längst vägen.
 
Köpte med mig kinamat hem och sen har hundarna sovit konstant. Fram tills nu. Aryah sjöng en melodi att hon var kissnödig så det var bara att plocka upp henne och skynda sig ut. Nu ligger Fluff och hon på golvet och leker ihop.
 
Ska gå ut med dom om en stund och köra lite lydnad med Izor. Lillen kanske får sig ett pass hon också. Då blir dom nog nöjda och glada.
 
 

Sorligt

Läser några hundbloggar på nätet när lusten finns och blir så förvånad över folks syn på saker och ting. Exempelvis läste jag en blogg tidigare idag som fick mig att rynka på ögonbrynet. Personen i fråga tycker inte att det är okej att äga hund och samtidigt få hjälp av sina närmaste, dvs sina föräldrar i hundägandet. Det tycker jag är lite konstigt, hade jag haft barn som fått sin egna hund hade jag självklart stöttat barnet i hundägandet och varit snäll att någon gång kanske betala ex för ett halsband som barnet länge sparat till. Betyder det att de är fel att låta "mitt" barn som kanske bor hemma eller ensam med sämre ekonomi äga en hund? Måste man alltid ge tillbaka om någon skänkt något åt personen?
 
Jag kan ta mig själv som ett exempel, jag bor i en stor fin lägenhet med mina två hundar, jag står för alla mina kostnader för mig, hemmet och hundarna. Då och då handlar mina föräldrar någonting extra gott till de fyrbenta. Står jag i skuld hos dom för det när jag inte bett dom köpa det? Ibland blir mina föräldrar rent av irriterade om jag tackar nej då de Vill bjuda. Är det fel då att jag som inte har något jobb, är sjukskriven, har föräldrar som lever på minimum lönen ska få äga en hund och ta emot saker av mina föräldrar?
 
Sen förstår jag mig inte på denna bloggare. H*n skriver om Mig, så jag förstår inte riktigt varför h*n inte bara tar detta snack via ett PM. Jag har mina två hundar försäkrade till maxbeloppet, Izor är försäkrad till 50 000 kr och Aryah till 75 000 kr. Aryah köpte jag för 13 000 kr och Izor för 6000 kr. Enbart kostnaderna för hundarna har jag stått för själv. Det första året stod min pappa på Izors försäkring men den står jag på sen två år tillbaka. Izors försäkringsbelopp kommer även höjas till 75 000 kr när det är dags att förnya den.  Jag vet att jag aldrig kommer behöva stå utan pengar, skulle det krisa så hjälper min familj mig. Än så länge har de inte behövt göra det på 19 år. Sen nämner personen att man inte vill bli vuxen om man inte tar tag i att jobba. Men som både personen vet och ni bloggläsare vet är jag sjukskriven sen 3 år tillbaka och sjukskriven blir man inte för att man har ont i ett knä eller en tå. Att vara sjukskriven är ingen dans på rosor. Jag känner mig dagligen rastlös och ensam. Mina vänner pluggar eller arbetar på dagarna så jag försöker att göra det bästa av situationen.
 
En till sak jag reagerade på är att h*n påstår att jag klagar på att Izor skulle vara jobbig men ändå köper mig en till hund. För det första förstår jag inte varför denna person lägger ner så oerhört mycket tid och energi på att skriva om mig och mitt hundägarskap. Att jag tycker Izor är jobbig stämmer, men varför ska jag inte kunna äga en till hund för det? det är väl upp till mig att besluta hur många hundar jag vill ha, ingen annans. Det tog mig 2,5 år innan jag skaffade mig Aryah. Jag köper inte djur på impulsivitet. Jag planerar mina köp noggrant. Det spelar ingen roll om det gäller ett klädesplagg eller en hund. Jag väger för och nackdelar, gör tankekartor m.m och jag kände att det var dags. Att jag äntligen skulle få köpa min valp, och så blev det.
 
Mina föräldrar har aldrig varit emot mitt hundköp, däremot var de inte speciellt glada över mitt beslut då de trodde att två hundar skulle bli väldigt mycket. Men bara efter ett dygn när Aryah kommit hem så har de varit fast. Hon får lika mycket kärlek och gos av mina föräldrar som Izor får och idag kan de inte tänka sig ett liv utan Aryah med i bilden.
 
H*n nämner även att h*n känner några vars föräldrar står för deras hund/hundars kostnad. Och jag kan säga till dig *****. Mina föräldrar står varken för mat, försäkring, leksaker, koppel, pälsprodukter, veterinärbesök eller resor. Jag står för allt de behöver, sen om mina föräldrar vill köpa någonting personligt till hundarna säger jag inte nej till dom. Vill dom köpa någonting så är det upp till dom.
 
Om du ***** har någonting mer att skriva om mig, hur elak jag är mot mina hundar. Att jag misshandlar Izor, att jag vanvårdar valpen, inte ger dom mat eller vatten. Ta gärna och kontakta mig istället för att skriva runt till mina uppfödare samt folk i deras kretsar då det faktiskt inte rör dom.
 
 

ny dag, nya tag

Startade dagen med en lite länge promenad med hundarna nu innan det blir för varmt. De fick strosa fritt då det var folktomt längst vägen vi gick på. Båda var superduktiga och kom på inkallning varje gång. Däremot har Aryah kommit in i någon drygålder gissar jag på. Hon springer iväg när jag ska sätta på henne selen eller något halsband. Det kan bero på 1000 saker men drygt är det när man har bråttom ut. När selen väl är på bryr hon sig inte ett dugg.
 
Igår fick hon för fördta gången rått kött och magen klarade det finemang. Minns första gången Izor fick köttfärs.  Han hade sprut diarré i över en vecka. Inte speciellt mysigt.
 
Nu sover hundarna lugnt, Izor ska få sog ett bad idag (om jag inte skjuter upp det igen) tycker att han luktar lite illa efter att ha badat ute så mycket som han har gjort.
 
Till veckan åker vi ut till Bönan och umgås med Emma och Aryahs lilla kompis Bella. Izor kommer.att njuta av vistelsen då hans kompis Agnes kommer vara på plats, dvs Emmas lillasyster som avgudar Izor. 
 
Och snartr det dags för 12 veckors sprutan, idag blir Aryah 11 veckor gammal så det är god tid att boka en tod hos veterinären.
 
 
 

-

 

Innälvor och annat gott

Pappa och jag tog en långpromenad med hundarna ner itll T-udden där vi fick sällskap av hårdrockare som drack och lyssnade på musik. Frågade trevligt om det var okej att jag släppte hundarna och det var inga problem. Först stack dom fram och hälsade på några innan jag tog fram bollen och plask sa det och Izor var i vattnet. Han simmade på fint och var väldigt fokuserad på sitt. Aryah doppade tassarna och plaskade lite vid "strandkanten" men tyckte inte att det var speciellt roligt när det kom vågor som var i storlek med henne. Får ta och åka ner till Testeboån snart igen, där är det lugnt och stillsamt så lilla A kan få bada.
 
Fick ett samtal av mamma som befann sig i Andersberg som frågade om det fattades något i frysen till hundarna. Ja sa jag och hon kom hem med grisfötter, grislever, grishjärta och gristunga. Skar upp allt, gjorde portionspåsar och fyllde deras matskålar med det dom ska få idag. Hoppas verkligen att Aryahs mage inte tar stryk av inälvorna. Hon har än så länge klarat allt hon fått i matväg.
 
Köpte även tuggrullar med kyckling på Dollarstore till dom som uppskattades väl! Nu sover båda två och jag ska lägga mig i soffan och titta på tv.
 
 

låt honom vara!

Som många vet har Izor svårt att hälsa på främlingar. han tycker att det är obehagligt och visar det genom att skälla. han bryr sig inte en jota om människpr vi passerar eller om vi stannar till för att prata. men när folk börjar sträcka fram händerna mot honom och locka pä honom blir han osäker. jag har gång på gång sagt åt folk att acceptera att han inte vill bli hälsad på så varför ignorerar folk det. sen Aryah flyttade hit är det dagligen folk som stannar till och frågar om de får hälsa. jo javisst får de hälsa, på Aryah är jag tydlig med. Izor är såklart nyfiken och vill fran och nosa på personen men inte mer än det. och då är folk snabba nog att krama om honom. jag blir så trött, varför inte bara låta hunden vara ifred?

miljöträning på Getaway campingen

idag tog jag hundarna på en timmes promenad. tanken var att vi skulle ner till vattnet så de skulle få bada men på vägen dit möttes vi av festivalfolk och insåg rätt fort att vägen till vårat badställe var inhägnat och att Getaway campingen låg där. jahapp tänkte jag, inte tänkte jag vända hemåt bara för att vägen var avspärrad. bestämde mig för att miljöträna hundarna då och gick omkring vid campingendr vi mötte glada besökare, vakter och funktionärer. flera av besökarna och de som arbetade på plats stannade till och frågade om de fick hälsa på Aryah. visst fick dom det, däremot lät jag Izor få space. såg ingen mening att fulla främlingar skulle hälsa på honom när jag vet att han tycker att det är jobbigt att hälsa på folk. till skillnad från maligatorn som hoppar upp i famnen på vilken främling som helst.

är iallafall väldigt nöjd med hundarna idag. de klarade av den stökiga miljön utan problem och det är det viktigaste för mig.

nu ska vi göra kväll, imorgon väntar en ny dag.

Skogsäventyr

Igår kom Emma hit för att övernatta hos oss. När hon kom så packade jag en ryggsäck, selade på hundarna så begav vi oss ut på äventyr.
 
Det första jag märkte när vi kom utanför dörren var hur det sved till i ögonen på mig och att det blev lite tungt att andas. Efter en kort stund såg jag att det var en aning immit ute. Kom då på branden som är i full gång. Emma lugnade mig med att den var långt borta och att vinden bara hade blåst åt vårat håll men fy så obehagligt det var.
 
När vi kom till skogen så släppte vi hundarna så de fick springa i sin takt. Det är första gången som Aryah varit i skogen sen hon kom till mig och hon hade superroligt. Hoppa över stock och sten, plaska i vatten och springa som en blådåre bland blåbärsriset. Både Izor och Aryah hade det jätteskoj och de lyssnade så fint på inkallning trots att de var ute på egna upptäckter.
 
Efter en stunds strosande i skogen så bestämde vi oss för att gå hem då myggen blev fler och fler, väl hemma hade vi en riktigt trött malletös och en bra trött tervgrabb. Emma och jag var hungriga och lagade mat, vi knöt paracordhalsband till hundarna och sen somnade vi.
 
Aryah har fått två halsband och det får räcka tills hon blir större. Ett rosa/vitt halvstryp och ett rött extra brett halvstryp. Har tänkt knyta ett halvstryp till Izor också, får se om jag gör det nu.

Träning med Aryah 6/8-14


Gårdagens bilder

 

livet leker

Igår hade jag och hundarna en toppendag. Vi startade dagen med att åka ut till Bönan för att träffa min fina vän Emma och hennes pojkvän Olle. Bussresorna gick väldigt bra, båda två slog sig till ro och sov under nästan hela resan. 
 
Väl framme så mötte E och O upp oss och Izor böev som tokig. Han hoppade omkring, pussade Emma och tilö min förvåning hoppade han glatt upp i Olles famn och vela bli ompysslad. Lilla Aryah som var nyvaken från resan hälsade lite snabbt på dom innan hon gick iväg för att kissa.
 
När vi kom ner till gården så släppte vi hundarna lösa och gick ner till havet (som ligger några meter från huset) och Izor simmade lite medan Aryah nöjde sig med att doppa tassarna och magen. Efter en stund kom Emmas mamma pch lillasyster för att hälsa på de fyrbenta och båda skötte sig exemplariskt. Det var så roligt att se. Extra roligt var det att Emms mamma sa till mig vilken enorm skillnad det blivit på Izor. Och hon har bara träffat honom snabbt några gånger. Jo visst har han utveckats, han har blivit en jättetrygg hund!
 
Vi satt i solen och pratade medan Olle och Emmas lillasyster Agnes turades om att kasta boll till Izor. Aryah hittade en hink som hon tyckte var superrolig att leka med. 
 
När A blev trött la hon sig och sov under min solstol och E & O gick in för att laga mat. 
 
Nästan hela dagen har någon lekt med Izor, han har inte vilat speciellt mycket under dagen. Märktes att han njöt för fullt. 
 
Vi testade sen att släppa ut Emmas Prazky kryzarik Bella som Izor är bra kompis med och Bella pch Aryah fann varandra direkt.  Ojoj så dom lekte. Jätteroligt att se att dom funkar så bra ihop. Jag har känt Bella i 3 år och aldrig sett henne leka med en annan hund så det var hur kul som helst att se dom två leka. Och det bästa av allt är att Aryah fått en lekkompis. Hoppas att de leker lika fint när A blir äldre.
 
Lite senare på dagen tog vi hundarna pch packade in dom i bilen för att åka till Olle då han skulle hämta grejer. O's mamma är uppvuxen med Groenendael (belgisl vallhund) så vi tänkte att vi skulle överraska dom med mina 2. Jag trodde ärligtalat inte att det skulle gå så bra som det gick. Aryah sprang dit och hälsade på alla och Izor. Han gjorde detsamma! Han blev stormförtjust i dom och var med dom hela tiden. Olles mamma blev kär, hon kunde inte slita blicken från vovvarna och gosade så med dom.  Efter besöket där fick Olle ett samtal av sin mor. Efter år av tjat efter hund så gick O's pappa med på att skaffa hund. Han blev störtförtjust i både Aryah och Izor. Men någon belgare blir det inte så vitt jag vet. De ska kolla på olika raser och besöka kennlar till en början.  Kul!
 
När vi åkte tillbaka till Emma gick Izor iväg med Agnes (Emmas lillasyster) och badade. Jag litade så på Izor och könde att jag inte hade något behov av att hålla koll på honom. Han pch Agnes blev jättefina vänner. Aryah låg och sov på bryggan med oss medan vi pratade om allt mellan himmel och jord. 
 
Av bussiga Emma fick Aryah en röd julius-k9 sele som passade henne superbra. Men eftersom hon växer som en tok så får Emma tillbaka selen när A vuxit ur den så kan hon ha selen till Bella (som var tanken från första början).
 
På bussresan hem däckade hundarna direkt och sov hela resan in till stan, och under nästa bussbyte sov dom också. Efter några timmars sömn gick vi en nattpromenad och båda var lösa. De lekte hejvilt med varandra innan vi gick upp för att göra kväll. Gårddagen var med andra ord UNDERBAR!
 

Aryah and Bella 4/8-14


lydnadsträning och foderbyte

Igår bytte jag foder på Aryah. Hon äter numera Four Friends valpfoder och än så länge har foderbytet gått bra. Hennes avföring är inte lika lös som den var av RC. Hon är helt tokig i maten, studsar upp i luften när det är matdags och är på tok för ivrig för att sätta sig ner. 
 
Vi har tränat mer lydnad och jisses vilken hund. Hon är bara 10 veckor gammal och presterar otroligt bra. Hon har full fokus på mig och sköter sig utmärkt. 
 
Körde ett längre pass med Izor och då fick lillan träna passivitet så jag knöt fast henne i äppelträdet på gården. Efter några minuters protestskall så blev hon tyst och var tyst under nästan hela träningspasset.
 
Izor då, vi har som sagt inte tränat seriös lydnad på månader så nur det skärpning. Han har kanonfin fokus på mig, vet precis vad han ska göra. Men det går fär långsamt. Exempelvis läggande under gång. Han tar några steg innan han lägger sig försiktigt på gräset så nu ska vi fokusera på läggandet ett tag. Samt på ingångarna. Rumpan är inte riktigt med. Men jag får skylla mig själv som inte hållit igång träningen. 
 
 
 

Aryahs första dopp

Igår mötte vi upp D och gick till Testeboån för att låta hundarna svalka sig i värmen. Väl på plats hoppade Izor i som vanligt efter sin boll och Aryah stod på strandkanten och krafsade i vattnet. Bestämde mig för att gå ut en bit i vattnet för att få bättre bilder och vad händer då? lillpluttan följde med och poff sa det och hon simmade. Blev så förvånad, trodde inte alls att hon skulle simma idag men tänk så fel man han ha. 
 
Efter några kortare simturer så valde A att stanna på land och gosa in sig hos en kvinna som solade. Izor simmade på fint och några timmar senare valde vi att bege oss hemåt då lillan var väldigt trött. Gick med hundarna till Öster och tog bussen därifrån. När vi kom in i Öster var det några barn som vela hälsa på hundarna och jag sa att det var okej så länge de enbart klappade Aryah. Hon hoppade upp i knät på dom, pussade dom i ansiktet och la sig på rygg. Izor vela bara gå vidare då det var så tråkigt att stå stilla. 
 
På bussen somnade liten väldigt fort och när vi kom hem fick hon sova ut ordentligt innan batterierna var laddade på nytt. Izor och Aryah går jättebra ihop. Izor har lärt sig att han måste leka lugnt med Aryah som bara är en liten bebis. Vilket går jättebra, trots att man ser på Izor att han vill busa ordentligt.
 
 

stadsfesten

Igår gick jag, hundarna och mamma ner på stan för att miljöträna hundarna. Varje år hålls en fest på stan där det finns bland annat säljstånd och karuseller. Tyckte det var ett ypperligt tillfälle att träna hundarna på. 
 
På vägen dit ramlade Aryah ner i en fontän när hon skulle utforska den men hon var uppe på land lika fort och totalt obrydd. Väl framme i stan kom det självklart fram folk som vela hälsa på henne och det tyckte Aryah var så roligt. Hon älskar folk så hon sprang fram till alla som pratade om henne. Vi stannade till på olika ställen, vid karusellerna och tittade på när folk åkte, vi stannade till vid olika stånd och vi avslutade stadsrundan mdd fika på Waynes uteservering.  Aryah somnade efter en stund i mitt knä och Izor satt lugnt mellan mig och mamma. Under dagen hade Izor gjort 3 utfall, jag hade väntat mig minst 6-8 stycken.  Men supersmarrigt godis och en glad matte fick honom på andra tankar. 
 
Efter att vi fikat gick jag och hundarna till bussen och på vägen dit träffade vi en supersnygg mallehane. Inte varje dag man stöter på en malle här i Gävle.
 
Bussresan hem gick jättebra. Aryah klev på bussen själv och var så lugn så. Visst var hon riktigt trött men jag tror att Izors lugna energi på bussen fick henne att koppla av. 
 

RSS 2.0