Bus på åkern

 

Väldigt duktig malle

Den där mallevalpen överraskade mig igen, jäklar vilken valp. Idag på valpkursen var hon sådär gudomligt rolig att jobba med. Kontakten mellan oss är det inga problem med och hon söker sig till mig hela tiden. 
 
Vi har lekt idag, tränat olika kontaktövningar osv, sånt man gör på en valpkurs helt enkelt. Vi fick även en läxa att ta med valparna till 4 helt nya platser och se hur dom reagerar. Jag började direkt att fundera på vart jag skulle ta med A, kom inte på något ställe, hon har ju varit med mig överallt. Haha. Men efter mycket klurande hemma hos mor så kom vi på 1 plats iallafall, och det är Hemlingby. Så dit ska vi i veckan så hon får utforska stället så ska jag passa på och analysera henne på plats. 
 
Nåja, fick även tips på hur jag ska få henne att gå fint i koppel och tänka sig, tipset har funkat super än så länge. Nu har vi gått två svängar, första svängen blev det lite smådrag i början men sen så, hon lunkade på fint utan drag. Däremot var Izor lite dragig men andra svängen vi var ute gick dom som två ljus vid min vänstra sida. Jisses vad skönt det var att båda uppförde sig. 
 
Nu ska jag försöka klämma mig ner i sängen som hundarna har tagit över och slå på någon film. Trevlig kväll allihopa önskar jag och belgarna. 
 

Cykeldags

Har finklippt Izors tasshår då jag verkligen avskyr när tassarna ser ovårdade ut, och det betyder inte att dom måste vara ovårdade. Bara genom att låta pälsen växa lite får tassarna att se vilda och galna ut. Jag föredrar iallafall att hålla tasshåret kort och snyggt. Det ser mycket bättre ut och hunden drar inte in lika mycket skit!
 
Har i vilket fall ägnat lite tid åt tassarna, har även smörjt dom då vi ska ut och cykla. Och dessvärre har vi ingen bra grusväg att cykla på så det är tyvärr asfalt, men vi försöker hålla oss på de små gräsplätter som finns runt om i området så att det blir lite variation för lederna.
 
Lilla A ligger och äter på ett ben som är större än hon och Izor och jag har  tränat rallylydnad. Eftersom vi har våran officiella debut om en månad så är det hårdträning som väntas. Izor kan i stortsätt alla skyltar, men jag kan tänka mig att jag glömmer bort dom när vi väl är på plats, därför ska skyltarna finslipas. Och det gör inget om Izor får lite extra träning. Det är bara bra för honom, och sen att vi tränar bland andra hundar. För det har vi inte gjort på länge kan jag säga. Vet inte hur länge sen det var vi tränade bland andra nu, på tok för länge sen iallafall!
 
 

Ikväll vankas det valpkurs

Ikväll blir jag upphämtad av Stephanie och hennes familj för att åka till valpkursen med lilla Aryah. Det ska bli intressant att se hur mycket hon har utvecklats från förra veckan. Ska köra igenom henne lite nu på förmiddagen då vi haft en träniingsvila under gårddagen. Bra att färska upp minnet lite. 
 
Ska även ta en cykeltur med Mr Fluff, blir inte någon speciellt lång tur då han och jag är i otroligt dålig form i jämförelse med i vilken form vi brukar vara i. Så sakta men säkert får vi nog konditionen vi hade för inte så länge sen.
 
Nu kom mor min på besök så vi ska käka någonting. Sen ska vi gå en promenad med dom fyrbenta.
 

ändrade planer

Tanken var att gå ner till djuraffären på näringen idag då det är hundens dag, men pga mag och huvudsmärtor får jag ställa in dagens äventyr. Hundarna får nöja sig med lösspring och koppelpromenader. 
 
Just nu väntar jag på min mat och hundarna brottas på golvet. Ska ta en värktablett i hopp om jag jag blir lite mer människa 
 
 

Hösten smyger sig på

 

hon är bra söt

 
Älskade lilla hund. Trodde inte jag kunde bli så kär i en hund på nytt efter att ha lärt känns min fluffiga Izor. Den här lilla galna, bitsk,  tandlösa lilla tös har tagit mitt hjärta med storm. Hon gör mig tokig, och jag gör henne tokig. Och vi gör Izor heltokig. Tänka sig att jag haft sån tur med mina hundar. Visst har vi haft gråa dagar. Men jäklar vad vi har kul ihop!

Öppen igen

Efter en kortare break från bloggandet så är bloggen nu upplåst igen. Jag kommer inte vara särskilt aktiv och blogga som förr utan bloggen kommer till mestadels användas som en bildblogg.
 
 

blåst

Tittar på Simpsons och ska snart ta och träna vovvarna lite. Har städat lägenheten, borstat igenom Izor så han är fin och fluffig i pälsen igen och haft en liten gosstund med Aryah. Det är inte alltid man får gosa med henne så jag passar på de gånger hon gör det frivilligt.
 
Solen skiner ute men det är kallt som sjutton och blåser riktigt mycket. Så har ingen lust att vara ute i blåsten och träna nu, hoppas att det lugnar sig till kvällen då vi ska på kurs. 
 
Jag vet inte alls vad jag ska blogga om längre, så ni läsare får hemskt gärna komma med tips och förslag. Kanske lägger bloggen åt sidan ett tag. Ni hittar oss på instagram iallafall och där heter vi Qepta. 

Aryah

 

Valpkurs

Idag ska Aryah och jag på vårat första tillfälle på valpkursen. Det kommer att bli jätte spännande och lärorikt. Nathalie som håller i kursen är jättetrevlig och duktig med hundar så jag tror att den här kursen kommer att passa oss riktigt bra. 
 
Nu ska jag se till att få i mig frukost, har duschat och ska sen dammsuga lägenheten, samt borsta igenom Mr Fluff. Fy sjutton vad det är skönt med korthåriga hundar ibland. Men jag kommer aldrig att kunna släppa mina fluffisar!
 
Aryah i förregår, min snygging!
 

Bus i skogen

Hemma igen med två trötta hundar som har sprungit runrt i skogen med deras kompis Kepler. Vi gick en liten promenad och hundarna sprang som blådårar. Märks att mina inte har fått springa av sig ordentligt på länge. Vilket är väldigt synd. Men nu så fick de springa, och jäklar vad dom sprang. Gick in på djuraffären och spenderade mina sista kronor på en pytteliten påse med FF. Kände att det skulle bli för mastigt att gå över helt till vaistro bullarna så hon ska få 50/50 ungefär. Så hoppas jag att mitt foder kommer snart. Annars ringer jag dit och tjatar lite på dom.
 
Fick en fäll av Linnea som gjorde sig bra i BIA-bädden. Aryah som älskar att ligga mjukt blev såklart väldigt nöjd!
 
 

Nytt halsband till tösen

Gick till granngården för att köpa nytt halsband till lillen, hittade ett som passade bra och passade på att köpa hem lite Mush då hennes mat inte kommit ÄN! Är rätt less på allt krångel. Hoppas på att jag får maten imorgon. Inne på Granngården blev hon bortskämd med godis från en som jobbade där. Hon klättrade upp på hundbäddarna, rev ner leksaker och försökte stjäla ben. Aryah i ett nötskal. Hon hade det jättekul i vilket fall. Det är väl det viktigaste. 
 
Gick in på dollar sen en snabbis och köpte oxöron för att variera med grisöronen. Inte lika poppis men lite mera tuggmotstånd (speciellt för lillen som tappar tänder för fullt). Köpte med mig lite fryspåsar och två påsar chips också. 
 
Nu ligger dom båda i bädden och tuggar på ett varsitt öra. Ska se om L vill hitta på någonting. Mina två är skapligt understimulerade så någonting lär vi hitta på!
 
 

promenad och tvättstuga

Fick ett sms av Nathalie som undrade om jag vela ta en promenad med henne och hundarna och viast vela jag det. Vi träffades och gick en sväng innan vi gick åt varsitt håll. Det är alltid roligt med nya promenadkompisar och det märks verkligen att mina två inte är vana att promenera med andra. Båda drog konstant. Aryah var värst med sitt dragande. N kommer att hålla i valpkursen vi är anmälda till och förhoppningsvis får vi bukt på dragandet.  Det är varlen hälsosamt för henne eller för mig. 
 
Nåja, det regnar ute och jag har bokat tvättstugan. Ska tvätta sängkläderna som Aryah geggat ner med älgkött.
 
Nu ligger hon och sover i soffan vid mig och Izor har tagit plats i sängen. Det blir en lugn söndag för oss. Lite träning ska vi även hinna med!

Vovvarna

 

Ni har väl inte glömt rabattkoden?

Vissa kan ha missat min rabattkod som ni kan använda hos ZooZoo och får då hela 5% rabatt på era beställningar om ni handlar för minst 300 kr. Koden kan ni använda vid hur många beställningar som helst så passa på! Det gäller endast till den 30 september!
 
Rabattkoden är: MANDANAVE50930 
 

stökigt

När man har en valp i huset sr det en stor fördel att tycka om städning. Igår när jag klev upp såg jag att Aryah haft race under natten som jag inte alls märkt av. Jag hittade underkläder i biabädden, skor utplacerade lite varsomhelst, filtar och kuddar på golvet. Köttben i sängen och strumpor lite här och där. Snacka om äventyr på morgonen när jag inte hittade någonting. Man vet att man lever när man har valp.
 
Men jag måste säga att jag trodde det skulle vara en betydligt större utmaning med Aryah. Hon är väldigt behaglig och enkel att ha och göra med i vardagen. Visst, när hon kommer in i tonåren kan det svänga otroligt men just nu är hon väldigt behaglig. Hon tuggar inte sönder lägenheten, hon är inte på Izor hela tiden utan kopplar av rätt bra. De gånger hon blir lite för uppspeld så hänvisar jag henne till bädden där hon ska vara passiv. Det räcker att hon är där i kanske 5-10 minuter så är hon lugn sen igen.
 
Däremot tycker hon inte att det är nödvändigt att mysa när det inte är på hennes villkor. Då är det roligare att bita matte i näsan. Kloklippning är rena djurplågeriet tycker hon. Så vi tränar dagligen att jag pysslar med tassarna. Hon är absolut inte rädd om tassarna utan tycker inte om att bli fasthållen. Jag har testat att ha henne på ett bord men då hoppar hon bara ner.vi får kriga lite tills jag vinner och hon ligger avslappnad i min famn. Så kloklippning är någonting vi måste träna väldigt mycket på. 
 
Och på tisdag börjar valpkursen vi ska gå på. Spännande! Det blir den första valpkurs jag gått på. 
 

saker på gång!

Fick en förfrågning om jag och Izor vela vara med i musikhjälpen iår. Självklart vill vi det. Vi får ett mål att sikta mot så våran trickträning kommer att kännas mer "nödvändig". Är jätte peppad på att komma igång och lägga upp en plan för träningen.  Är otroligt glad att jag fick förfrågan om att vara med då min dag varit rätt grå och dyster. Blev en liten vändning i måendet. 
 
Ligger i soffan nu med min nybadade malle och sniffar henne i pälsen. Åh hon luktar så gott! Taggar inför lydnadskursen vi ska på i Januari hos bästa Åsa. Det känns som att det kommer att bli ett hundrikt år!
 
Ska snart gå ut en sväng och ventilera lite. Bara promenera med mina fina hundar i mörkret. Tycker att det är rätt mysigt med höstmörkret.
 

Rabattkod till er!

Kunde inte hålla mig så nu får ni veta överraskningen som jag och ZooZoo har ihop. Ni får en rabattkod som ni kan använda när ni handlar hos dom. Rabattkoden är: MANDANAVE50930 
Rabattkoden ger 5% rabatt och gäller på beställningar för minst 300kr
 
Jag tycker att ni ska slå till, kanske dags att fylla på tuggben och godisförrådet? nu är det fredag så ni borde beställa hem lite gotta till era fyrfotade vänner och skämma bort dom extra mycket i veckan, bara för att dom är så underbara!
 
Jag ska beställa hem lite nytt till Tott och Knott (dvs, Aryah och Izor). Tuggbensförrådet ekar nästan tomt, ingen av dom är speciellt förtjusta i benen jag köpt till dom. Så typiskt!

Sitt/ligg med Aryah


Sitt/ligg med Aryah


Aryah, the amazing Malinois


lydnad med Izor


Lydnad med Aryah 19/9-14


Blöt valp och erbjudande till er

Jag tog och badade tillsammans med Aryah för att då hene att tycka att bad är okej. Hon har tidigare stretat emot och inte alls velat stå på det hala badkarsgolvet. Så jag tog på mig bikini och satte mig i badkaret med henne. Plaskade lite och sköljde sedan henne och passade på att schamponera henne när hon endå var i badkaret. Så nu har hon haft fnatt här hemma, sprungit runt som en tok, busat med Izor och sprungit ännu mer. just nu ligger hon i soffan med ett ben i munnen och pälsen står åt alla möjliga håll. Men nu är hon iallafall ren och luktar ljuvligt! Orkar inte bada Izor då jag får besök idag och vill slippa städa lägenheten igen då det flyger en massa päls när jag fönar honom. 
 
Ni kommer inom kort få ett kanonerbjudande av mig som ni kan nyttja hos ZooZoo.com så håll ögonen öppna! kampanjen kommer att dyka upp när som helst!
 
 

kyligt

Ligger i soffan och fryser. Fönstret är öpppet neb jag är på tok för lat för att gå och stänga det. Hundarna verkar inte bry sig speciellt mycket då dom bara sover.
 
Idag blir det en promenad ner till stan då jag måste lämna in några papper. Vi kanske tar en tur till djuraffären och säger hej. Och samtidigt tar en ny vikt på dom fyrbenta. 
 
Nu när hösten har kommit så är det dags att ta lite nya bilder, har jag tur blir dom bra också! Det är långt från lätt att fotografera en mallevalp som vill busa och upptäcka nya saker. Men det går nog, bara jag är envis.  Måste bara vänta på att gatorna blir lövfyllda. 
 
 

träningsdag

Idag har vi tränat en hel del hundarna och jag. Vi startade dagen med ett varsitt lydnadspass. Började köra igenom Aryah. Filmade även passen och jag tycker det såg helt okej ut med tanke på vårat långa uppehåll. Fick lite tips på vad jag skulle tänka på vid träningen och det uppskattar jag. Sen fick Aryah vila och jag dammade av Izor.  Vi har5har inte tränat lydnad på evigheter och det märktes. Läggande under gång måste vi lägga fokus på. Han lägger sig inte helt och när han lägger sig gör han det väldigt segt. Så vi har lite att jobba med. Men det känns bra. Sen gick vi hem, dom har sovit och lekt. Så var vi ute för en stund sen och tränade lite budföring.  Izor var lite ringrostig och det var första gången för Aryah men jisses vad hon sprang. Hon tyckte att det var riktigt kul!  
 
Nu sover dom båda två och jag ska se till att få i mig lite mat. Imorgon blir det träning igen. Woho, välkommen tillbaka motivationen!

Loss träning med A 18/9-14


Räddnings träning

Aryah har jag länge haft planer för att utbilda i någon form av räddning och nu ska vi på en dagskurs den 4 oktober för att prova på. Izor får stanna hemma med mamma så får Aryah och jag lite egentid. Har märkt att jag inte alls får lika mycket egentid med hundarna nu, Izor kräver sitt och Aryah kräver mer och mer för var dag som går.
 
Var ute med dom nyss och tränade Aryah lite, Izor underhöll sig med en tennisboll som vanligt. Tränade lite byten mellan leksaker och fick några fina handhål i handen så den är lite blå och blodig. Man får skylla sig själv när man inte har koll på händerna. Aryah skötte sig kanonfint och hon kom på inkallning varje gång. Och med full fart. Belönade henne massor med kamp och jisses vad hon kampade och hoppade omkring. 
 
När vi kände oss nöjda gick vi hem och nu sover båda vovvarna, Aryah under skrivbordet och Izor framför tvn. Ska snart sätta mig i soffan och ha lite belgarmys och slå på tvn!
 

rädsla

Något man läser dagligen om på facebook och som drabbar på tok för många hundar är att de blir förgiftade av råttgift. Varje gång jag läser om sånt på nätet får jag en klump i magen. Jag har sett videos där hundar kämpat för sina liv men inte överlevt. Det är vanligt i andra länder på semesterorter att man använder sig av den här metoden för att bli av med gatuhundar innam turisterna kommer. Jag förstår inte hur folk kan göra så. Mot både råttor och hundar. Låta de lida något fruktansvärt innan de ger upp och slutligen dör. Jag är glad att jag inte är någon av dessa besökare, jag är glad att jag aldrig varit utomlands och fått se detta. Då det faktiskt inte bara sker när ingen annan ser. Det sker hela tiden, nu, imorgon, i övermorgon.  Allt för att städa gatorna från hemlösa hundar. 
 
Det som är så skrämmande är att det finns en grupp sjuka människor även i sverige, som lägger ut råttgift på gatorna så att våra hundar blir förgiftade och dör. Jag läser dagligen om hur folk varnar andra om råttgift och det skrämmer mig. Tänk om mina hundar får tag i någonting förgiftat? Tänk om jag får se mina hundar kämpa för sina liv på grund av någon sjuk människa som inte gillar hundar? Det är tusen tankar som snurrar. När jag bara hade Izor tänkte jag inte så mycket på detta. Izor har lärt sig att intta någonting ute om han ine får ett varsågod. Men så har jag Aryah, valpen som äter allt. När hon går omkring och äter saker ute på gräsmattorna tänker jag bara "det kan vara råttgift". Det slutar med att jag är på henne som en hök, är efter henne hela tiden och ser till att hon inte stoppar i sig någonting främmande. Ska det behöva vara så, att man inte känner sig trygg när man är ute med sina hundar? Att man hela tiden måste se sig om så att hunden inte äter någonting frestade som någon lagt ut? Det skrämmer mig verkligen. 
 

saker på gång

Pratar med bästa Åsa som hjälp Izor och mig med våra hundmötesproblem som idag är som bortblåsta. Jag ska gå en lydnadskurs för henne i januari samt en bettövningskurs med Aryah i november. Jag som aldrig gjort något sånt med hundarna och känner att det faktiskt dags för oss att komma ut och göra lite saker.  Saker som vi tycker är roligt! 
 
Så nu ska det säljas hundsaker som inte används för att ha råd med kurserna för ingentingr gratis. Nu ska jag krama om min fina malletös som sover i soffan vid mog. Tänka sig att jag fick en sån go vovve!
 

fortsätt simma

Efter att ha haft en latis förmiddag beslutade jag mig för att gå till T-udden för att låta Izor simma. Aryah trampade lite på strandkanten men inte mer än så. 
 
Efter en liten stund fick vi besök av några män som kom för att grilla. Izor brydde sig inte om dom men Aryah tyckte att dom var riktigt roliga. 
 
På hemvägen gick de lösa genom naturreservatet och nu har vi varit hemma en stund. Blev helt plötsligt jätte trött igen. så ska lägga mig i soffan en stund och kanske sova. Hundarna är busiga och underhåller varandra. Skönt det så jag slipper!

Irriterad Izor

Det är inte alltid roligt med en kaxig och envis valp tidigt på morgonen. Idag skulle Aryah promt ligga mellan mig och Izor och äta ben. Hon väckte såklart honom genom att slänga sig på honom. Sen har det varit lite cirkus varning här hemma. Frågan är om Aryah ätit raketbränsle till frukost? Hon är överallt och ingenstans. Hon har stulit ett ben från Izor som hon ligger och tuggar på några decimeter från hans ansikte. Frågan är om hon vill jävlas med honom? tur är det att Izor är så pass tolerant när den kommer till valpen och gör ingenting annat än varnar genom morr och tandvisning. Men bryr sig mallevalpen om det? nä, inte det minsta. Ibland har jag tänkt att det vore himla skönt om han faktiskt sa till henne att det inte är okej att stjäla ben, skälla på honom när han vilar, klättra på honom och försöka stjäla hans mat. 
 
Angående matstölder här hemma kan jag iallafall ge er goda nyheter. Aryah sätter sig ner och väntar tills Izor ätit upp och gått ifrån matskålen innan hon springer dit och inspekterar om det finns några matrester kvar. När hon var lite yngre var det i princip omöjligt att låta Izor äta ifred. Hon puttade undan honom och tog hans mat. Inte nog med att hon är himla snabb med maten också. Tar en kvarts sekund så har hon svalt ner hela hans måltid. 
 
Men hon är inte alls lika matfixerad som hon var förr. Då var det onmöjligt att ha henne i närheten av mat. Hon skulle ha allt. Ben, godis, mat. Ja allt! 
 
 

Aryah tränar sitt-ligg 15/9-14


Izor tränar med apportbocken


Ordning och reda

Då var de sista papprerna klara och Aryah är härmed svenskregistrerad. Hämtade ut hennes stamtavla idag, ringde Folksam och rättade till en felstavelse i hennes namn och har gjort iordning hennes papper så jag har dom samlade. Ska köpa mig en pärm på Stora Sthlm som jag kan samla alla hennes papper osv i. 
 
Har gjort en äppelpaj tidigare idag samt kokat äppelkräm. Ska gå och göra rent spisen både utvändigt och invändigt, äta paj och sen pyssla lite med hundarna. Det känns som en bra start på veckan. Vovvarna ska även få gå ett varsitt spår senare idag. Det var länge sen sist nu!
 
 

bortskämd

Hundarna och jag ligger i sängen och tar en rejäl sovmorgon.  Jag känner mig otroligt bortskämd att få ligga och dra mig utan att Aryah säger till att hon vill gå ut. Hon har legat och sovit med mig och Fluff hela morgonen. 
 
Vad vi ska hitta på idag är ännu inte bestämt.men någon aktivitet ska hundarna få. Ska kliva upp nu och ta ut Aryah så hon får göra ifrån sig. Sen blir det frukost!
 

Aryah och Izor


Bloppis

Brett läderhalsband strl 50.
Använd 1 gång, nypris 599 kr
Säljes för 250 kr (frakt tillkommer)

Finns i Gävle

 

Finväder

Kom hem vid 12 tiden idag, vovvarna har varit ute och sover nu. Jag fick med mig en hel del äpplen från L&K så ska göra en äppelpaj tänkte jag samt lite äppelkräm och annat gott. 
 
Aryah ska få träna lite markering samt lite lydnad. Och Izor ska få träna lydnad och lite trix hade jag tänkt. Dom ska få vila upp sig lite först bara. Vädret är otroligt fint här i Gävle så vi ska se till att vara ute mycket idag! 
 
 

bus

Vaknade av att fröken Aryah tokskällde i vardasrummet. Hon försökte få igång Milla att leka med henne. Stackars M var inte på lekhumör. Klev upp då iallafall och gav hundarna frukost. Nu leker dom rövare inne i huset och jag har packat ihop mina saker inför hemresan. Kommer att sakna landet men det ska bli skönt att få tillbaka rutinerna och börja träna hundarna igen. Vi har blivit lite bekväma här på landet men nu blir det skärpning igen. 
 
 

Arii!

rui

Sega

Idag har vi haft en riktig latisdag. Har märkt att hundarna har blivit lugnare och lugnare för var dag som går. Imorgon blir det hemfärd, får skjuts av Klas ner till Gävle så. Ska då ta och fixa och dona hemma. Aryahs stamtavla har kommit också så ska hämta ut den. Helt sjukt vad det kostar att fixa stamtavla. Men nu så, nu är det gjort.
 
Imorgon ska hundarna även få ett varsitt träningspass samt ett varsitt spår. Fortsätter med raka spår till båda tills jag känner mig mer nöjd. Izor har blivit otroligt mycket noggrannare i spåret nu än tidigare. Jisses vilken skillnad det är på honom. Mycket säkrare i spåret.
 
Just nu sitter jag på övervåningen för att kunna blogga lite och pratar med Carla om lite planer framöver. Nästa månad kommer att bli en jätterolig månad så det ser vi fram emot. 
 
Ska snart gå ner och göra dom andra i huset sällskap men kände att jag vela blogga från en dator för en gångs skull. Är så less på att sitta med mobilen,
 
Lånade L & K's kamera så ska ladda upp lite bilder som jag tagit idag. Hemskt ledsen för kvaliten på bilderna, jag är helt enkelt inte van vid att använda Nikon!

brödtjuv

Valpen har gjort det igen. Stulit mat. Den här gången blev vi av med allt nybakat bröd i huset. Och en visd tös har varit dålig i magen hela dagen. Inte konstigt. ..
 
Har lagt spår åt dom båda idag. Aryah fick två vinklar och insåg att det var för svårt för henne. Dessutom hade en traktor kört över hennes spår. izor fixade sitt galant. Supernöjd med honom idag.
 
Nu sover hundarna och jag kollar på lyxfällan. Ätit pizza och snart ska vi äta äppelpaj.

åker till landet

Idag åker jag och vovvarna till landet och stannar där i ett par dagar. Ser verkligen fram emot resan då det var bra länge sen vi var där. Och det blir första gången för Aryah. Linnéa kör oss dit senare idag så jag hinner städa och dona här hemma så det ser respektabelt ut innan vi åker. Just nu ser det ut som en svinstia tycker jag. 
 
Ligger i sängen med mallevalpen som sover så sött. Fluff ligger på golvet och drömmer. Vaknade för drygt en timme sen och har inte kunnat somna om. Så jag ska kliva upp och göra lite vettiga saker istället för att ligga i sängen och dra mig.
 
 

Blöt dag

Vi blev upphämtade av Emma vid 11 tiden och rullat mot Bönan för strandlek och bad. Efter någon timme där så skjutsade hon in oss till stan igen och jag gick på mitt möte. Efter mötet blev det en sväng till Max då jag inte hade ätit någon riktig frukost och efter det gick jag till tågstationen. Satt och tittade på Koi carp fiskarna en stund innan Linnéa hämtade upp mig och hundarna för att åka till testeboån för bad. Nu är vi hemma igen och trötta hela bunten. Hundarna sover och jag skulle behöva byta om då mina kläder är dygnsura trots att jag tillbringade min tid på land. Nåja. Ska koka lite varm choklad och titta på en film för nu ska vovvarna bara få ta det lugnt resten av dagen!
 
 

Valpkurs

Nu har jag anmält mig och maligatorn till en valpkurs som börjar den 18 september. Det ska bli spännande att se vad vi får lära oss. Jag har aldrig gått på någon valpkurs tidigare så jag ser jättemycket fram emot detta. Izor kommer att få vara hemma med mamma under kurstillfällerna. Det kommer han att tycka om. 
 
Kom just in efter en liten promenad med dom, ska iväg på ett möte efter lunch och därefter träffa Emma en sväng. Aryah har blivit himla stark och att hon drar i kopplet är inget jag tycker om. Funderar på om jag ska testa (stanan kvar, vänta in och sen gå) metoden med henne. Det är lite klurigt med två hundar som jag ska hålla reda på men det får gå. Ingenting är omöjligt. 
 
 

Morgon

Satte mig en stund vid datorn för att kollaa igenom lite bilder jag tagit dom närmsta dagarna. Det har blivit lite fotograferande och en del bilder ska skrivas ut och hängas upp på mina tomma vita väggar. 
 
Aryah ligger i sin BIA-bädd vid mig och ser en aning sur ut då jag visat henne att hon inte får lämna bädden. Hon har vid några enstaka tillfällen försökt smita därifrån men har visat henne tillbaka till bädden igen. Så nu ligger hon och tuggar på ett ben lite halvhjärtat och håller på att somna. Izor har tagit plats i soffan och njuter till fullo att äntligen få ha soffan ifred.  Det är inte lätt med en malinois i huset som vill vara med överallt. 
 
Ska snart göra frukost, tänkte koka havregrynsgröt så att jag får i mig en rejäl frukost för att orka med dagen. Sen blir det lite markeringsträning med hundarna. Motivationen till hundträning har äntligen kommit tillbaka och det känns så skönt! Äntligen!!
 

skogsbilder

 

Ute i skogen

Blev att spendera några timmar ute i skogen med dom fyrbenta. tog med en boll som de fick apportera. Blev en jäkla massa springande för båda två och nu ligger de helt slut på golvet och sover. 
 
Ska snart om jag orkar, redigera lite bilder. Men dagens bilder är inget att hänga i granen. De blev suddiga och mörka. Nåja, alla dagar är inte bra fotodagar. Får kika och se om någon av bilderna över huvudtaget är dugliga. 
 
Något spår har hundarna inte fått än, vi kanske skippar spåret idag och tränar tricks inomhus istället. Tror vi gör så, det är så tråkigt väder ute och jag känner mig inte så jättepigg heller.
 
 

Aryah 15 veckor

 

Nötrullar

Ny beställning innebär nytt tugg till hundarna. Den här gången fick dom nötrullar från Pommy's. Som finns att köpa hos ZooZoo. En förpackning med 5 rullar kostar 34 kr och det är ett helt okej pris tycker jag. 
 
Dom fick en varsin rulle och den där stanken som kom ur påsen fick mig att hålla för näsan. Jag tyckte att tjurmuskel luktade illa. Men det här, åh fy. Hundarna stod vid mig och sniffade i luften. Dom fick en varsin rulle och så sprang de iväg och la sig i sina bäddar och tuggade. När jag hade lagt tillbaka påsen i skåpet där jag förvarar tuggben och godis så var Izor redan tillbaka. Det tog inte lång tid för honom att äta upp och strax därefter kom Aryah. De slank ner väldigt fort och blev genast väldigt populärt, men de fick nöja sig med 1 var. Veckan har bara börjat!
 
 

Takrenovering

Nu har byggarbetarna anlänt och börjat sätta upp ställningar runt huset för takrenovering. Hundarna har än så länge inte brytt sig om dom och förhoppningsvis gör dom inte det senare heller. 
 
Vovvarna är fortfarande lite trötta från igår så vi tar det lugnt idag. Jag ska passa på att städa här hemma, måste göra det varje dag. Jag förstår inte hur det kan bli så skitigt efter bara 1 dygn. Nåja, bara att bita ihop och städa. 
 
Tänkte åka till hundutställningen i Högbo som var nu i helgen men eftersom Aryah's stamtavla är hos SKK samt att hon var 1 vecka för ung för att komma in i området så strök vi det för den här gången. Det blir fler tillfällen!
 
 

Liggmarkering pass 2 7/9-14


Liggmarkering första passet 7/9-14


fysträning och skogspromenad

Pappa kom över och var lika rastlös som jag. Så vi tog hundarna och gick en långpromenad i naturreservatet. Izor fick bära klövjeväska med lite tyngd i och han skötte sig väldigt bra. Efter en stunds promenad stannade vi till så att dom fick bada. Izor simmade några vändor innan vi gick vidare och Aryah plaskade på strandkanten.vi gick skogsrundan jag brukar ta och hundarna fick apportera en boll i ojämn terräng. Bland stock och sten och blåbärsris. Vi mötte en hund och izor bara tittade på den 1 gång och fortsatte leta efter sin boll.
 
Det var en trevlig stund ute och nu ligger hundarna och sover efter att ha ätit lite älgben. 
 
 

Tävlingssugen

Är jättesugen på att tävla i Rallylydnad med Izor. Jag vet att vi inte har tränat på länge men det vore roligt att ge sig själv en spark i baken och köra! Jag ska kolla runt lite på när det hålls tävlingar i Gävle så att jag kan anmäla oss. Så nu ska det tränas rallyskyltar. Är jättemotiverad till att träna så det här kommer gå bra!
 
Har eventuellt tänkt gå en sväng i skogen med hundarna så att dom får springa av sig lite. Vi får se senare, just nu ligger båda två och sover. Aryah i BIA-bädden och Izor på sängen. Som vanligt alltså. 
 
Ska ta och träna hundarna lite inomhus också, träna in något nytt för båda två!
 

Dammsuger


Izor kampar med klöven han nyss spårat upp


Belgarna dricker hundöl från Vitakraft


hundöl

idag är det ju lördag och självklart ska vovvarna fira helgen. de har fått dricka hundöl som är från ZooZoo.com. självklart är den alkoholfri men det har inte Aryah insett än som springer omkring i lägenheten. ölen luktar verkligen öl och hundarna gav den 5/5 stjärnor. så nästa gång ni vill skämma bort era fyrfotade lite extra. klicka hem en hundöl eller två!




Första passet vi tränar "tass" 6/9-14


Långpromenad

Vi gick en långpromenad idag på lite mer än två timmar. På hemvägen passerade vi stan så det blev lite miljöträning för dom fyrbenta. Väl hemma somnade dom båda två ganska direkt och sen fick dom äta älgben som dom glatt tackade och tog emot. 
 
Var ute i en timme med dom nyss och bara satt i solen i hundrastgården tills ett annat par vela komma in. Dom har sovit sen vi kommit in och nu ska de få vila ett tag innan vi går ut nästa sväng. Blir dock bara en kortis runt området.
 
Förresten så hittade Aryah bollen som jag och Izor slarvade bort för flera veckor sen i det höga gräset. Fattar inte hur hon lyckades men hon gjorde det. Så nu har Izor sin älskade boll!
 
 

Vilo dag

Eftersom hundarna varit väldigt aktiva de senaste dagarna ska dom få en såkallad "vilodag".  Vilodag kan tolkas på många sätt, vissa tolkar det som att hundarna får strikt vila och endast koppelpromenader. Andra tolkar det på annat sätt. 
 
En vilodag för oss är koppelpromenader, lite DP, lite trickövningar och lösspring. Vi gör lite som vi vill utan att ha några större krav på oss. Såna dagar behövs också, då man inte gör någonting särskilt. Men hundarna blir nöjda röver det också. För ingen promenad är den andra lik. 
 
 

Strandparty

 

Välkommen tillbaka värmen

Nu har vi haft varmt och skönt i 2 dagar. Det firar vi med att träffa C och W för en tripp till någon badplats där hundarna får bada och leka. Aryah kommer att bli så glad över att träffa Walle, hon tycker verkligen om honom. Och han är otroligt snäll, världens snällaste farbror Schäfer.
 
Varit ute och kastat lite boll med Fluff, tränat lite med Piraya och nu sover dom. Jag har storstädat lägenheten så det är rent och fint. Precis som det ska vara! Nu ska jag se om jag kan slänga ihop lite mat till mig. Är inte ett dugg hungrig men äta bör man. Ska kolla igenom kameran också för den ska självklart med till stranden!
 
 

Lite bus

 

kvällspromenad

gick en timmes promenad med vovvarna i mörkret. det var helt perfekt promenad väder och vi passade på att leta upp lite hundar att möta.

tidigare idag tränade vi passivitet ute på gården. i början tränade bara Aryah och jag men efter 20 min fick Izot också vara med. en timme satt vi ute och vi mötte grannens lilla blandras som tokskällde. Aryah som fått en mindre bra vana av Izor, dvs att skälla på andra hundar. däremot var Izor knäpptyst. han har skött sig otroligt bra. tror mycket har och göra med att han fick jobba ordentligt idag. ingen understimulerad Izor idag. det är inte särskilt lätt att trötta ut en terv men idag tror jag att jag lyckats väldigt bra.

Aryah och Izor har även varit ensamma hemma idag i 15 minuter. När jag kom upp i lägenheten igen så hittade jag inte Aryah efter en snabbtitt. då såg jag två stora öron sticka fram från soffan. hon sov så sött och var inte alls brydd över att jag kom in. underbara, bästa valp!!






Aktiveringsplatta från NorthMate

Fick en beställning leveredan till dörren för några dagar sen från ZooZoo med lite smått och gott. Hundarna fick en aktiveringsplatta som jag är mer än nöjd med!
 
Den kommer från företaget NorthMate och de har verkligen tänkt till med den här plattan då även mina långnosade hundar fick vända och vrida på plattan för att få sina gobitar. Plattan ska föreställa gräs och stråna är i olika längder. Vilket är väldigt bra då hundarna inte bara kan stoppa ner tassar och dra ut gobitarna. 
 
En måltid som tar ca 30 minuter för Aryah tar ca 20-30 minuter med aktiveringsplattan. Och än så länge är det ingen repa på det trots tuggande och krafsade från både Aryahs och Izors del. 
 
Jag skulle kunna lämna mina hundar tillsammans med plattan utan att oroa mig då dom inte kan skada sig på den. Perfekt när jag behöver gå ner till tvättstugan exempelvis. Plattan hittar ni som sagt hos ZooZoo.com och jag är super nöjd med den! Faktist den bästa aktiveringsgrej jag haft. 
 
 
 

Bra dag

Kl 07.30 ringde larmet på telefonen och jag klev upp. Gav hundarna frukost, rastade dom och åt sedan frukost jag också innan jag gick mot bussen för att möta upp Matilda och Max. När dom klivit av bussen gick vi till mig där Cornelia och Walle väntade på oss, gick upp till mig och hämtade ryggsäcken innan vi for iväg. 
 
Vi åkte till platagen först för att köpa blodpulver och for sedan till skogen. När vi kom fram band vi fast hundarna och la det första spåret som lilla Aryah fick gå. Hon tyckte att det var lite konstigt i början men spårade på fint och hittade klöven utan problem. Sen fick Walle gå sitt, han var superduktig han också som aldrig kört viltspår förut. Sen var det Izors tur och jisses vad förvånad jag blev när jag såg honom jobba så fint och noggrant. Han har aldrig varit så fokuserad vid ett spår förut. Jobbade på bra och hittade sin älskade klöv utan några som helst problem. 
 
Sedan fick hundarna vila och Izor, Walle fick ett till spår och Max fick sitt. Jisses, har aldrig sett en sån fokuserad fralla förut. Han var helt grym och jobbade på stenhårt. När hundarna hade gått sina spår gick vi mot bilen för att åka hem. Blev avsläppt utanför mig, tackade för dagen och gick hem med två väldigt trötta hundar. 
 
Nu rullar tvättmaskinerna nere i tvättstugan för fullt och jag ska gå ner snart för att hänga in tvätten på tork. Mer träning blir det inte idag. Nu får dom "vila" resten av dagen.
 
 

skogen


























Izors 3:je viltspår med ett bloduppehåll 3/9-14


Viltspår

Hundarna är trötta och tycker inte alls att det är dags att kliva upp vid 6 tiden på morgonen som matte tycker. Har iallafall fått lite gjort. Ska snart packa ner grejer som ska med till skogen, kameran ligger på laddning och snart inväntas frukost. 
 
Ska borsta igenom Fluff innan vi åker och nu tänker säkert ni "han kommer iallafall bli full i barr och sånt", jovisst kommer han det. Men det blir lättare att reda ut det senare när vi kommer hem. Det är fördelen med Aryah, inget fastnar i hennes päls. 
 
 

shopping

Tog bussen till Grizzly Zoo med mor och handlade lite till hundarna. dom fick ett varsitt rött hurtta regntäcke och sen köpte jag älgben och tuggpinnar. älgbenen var inte uppskattade av Izor, däremotter älskar maligatorn det. får se hur hennes mage klarar det. hon fick två tabletter canikur utifall att magen skulle börja krångla igen.






Pyssel

Har pysslat om hundarna lite extra idag. Klippt klorna på begge två, Aryah låg faktiskt stilla när jag hade sista tassen kvar, Annars var det lite som en brottningsmatch. Hon gillar inte att bli fasthållen så det ska vi träna på. Hon måste kunna ligga stilla när klorna ska klippas och snart är hon stor så det är bara en fördel att hon kan ligga stilla. 
 
Har resat hennes öron som var riktigt grisiga, massa sand och smuts i dom så nu är öronen rena och fina igen. Hon höll på att somna när jag pysslade med öronen och det var bra. Izor tycker det är sååååå skönt att få öronen rensade att han lägger sig och nästan rullar runt.
 
Har även tränat dom var för sig. Har lagt på kommando på "ligg" och jodå, hon lägger sig när jag ber henne om det. Izor tränar jag "rulla runt" och det går inge vidare kan jag säga. Är bara en massa fjanterier när vi tränar det. Så funderar på att lära honom någonting annat istället.
 
Vi har även varit ute en sväng nu och kastat boll i det fantastiska vädret. Aryah gick lite i sin egen värld och nosade efter någonting medan Izor sprang som en blådåre efter sin älskade boll. Nu ligger Izor på golvet och sover och Aryah i soffan. 
 
Imorgon ska vi träffa Cornelia och Matilda för lite viltspår, vilket vi ser fram emot! 
 

Aryah och Izor testar en aktiveringsleksak från NorthMate


Träningen går framåt

Izor och jag tränar hundmöten varje dag. Vi går på ställen där det brukar gå hundar för att kunna träna. Än så länge har träningen gått väldigt bra, han är lugnare under promenaderna och går inte upp i varv när vi ser andra hundar. Igår kväll hade godiset tagit slut men med hjälp av rösten fixade vi ett hundmöte trots att lillan småskällde. 
 
Det är inte lätt att vara 2 hunds ägare när man behöver lägga ner 100% av sin tid på en individ på promenaderna. Dom trissar upp varandra och jag får lite svårare att kontrollera dom. Därför går jag oftast enskilda promenader med dom. Aryah sköter sig väldigt bra när vi går själva, visst händer det att hon skäller till när hon ser en hund men sen går hon bara därifrån. Och Izor sköter sig otroligt bra. Han vet att det inte lönar sig att dra i kopplet för kung och fosterland. Han går inte som en klocka men han sliter inte längre i kopplet utan kan gå med ett relativt slakt koppel.
 
Jag spårar allt oftare med hundarna och har börjat fått upp intresse för spår vilket är väldigt roligt. Det är så lätt att gå ut på gräsmattan och lägga ett varsitt spår till hundarna. Dom är så nöjda efteråt. Jag ska kika och se om jag hittar någon bra bok om spår att köpa. 
 
 

Två korta spår

La ett varsitt kort spår och hundarna fixade det fint. Någon miss blev det av Izor men annars var dom väldigt nogranna idag och fullt fokuserade. Efter spåret blev det lite bollkastning för Izor och lite kamp för Aryah innan vi gick hem igen. 
 
Båda två ligger och sover och snart ska Aryah få mat i deras nya "äta långsamt" platta. Är supernöjd med den. Maten som i vanliga fall tar några sekunder för Aryah att äta upp tog idag över 30 minuter att äta. Den finns att köpa hos ZooZoo.com 
 
Äntligen har Aryahs mage börjat bli bättre och hon har ätit ris och fisk diet nu i två dagar men ska få torrisar nu till middag så får vi se hur magen är senare. 
 
 

Lite nytt från ZooZoo

 

Bilder från Harnäs

 

RSS 2.0