Frågor och svar

Svar till Anna:
 
Varför du valde terv: 
Sen -05 har jag varit omringad av tervar, fick jättefina band med en tervkull och dess föräldrar och där var jag fast. Jag trivdes med rasen men visste inte då att de var krävande hundar. Men eftersom jag gillar utmaningar och vill jobba med hundar så passar rasen mig perfekt. De är smarta, lättlärda, arbetsvilliga och framför allt roliga hundar.

Vilka kriterier du hade när du sökte:
Kraven var att inte så stora faktist. Eftersom han var en 11 månaders valp så var det viktigt för mig att han var socialicerad, att han inte visade tecken på aggresivitet, inte ha seperationsångest, ha ett bra psyke, vara besiktad och självklart att han var SKK reggad. 
 
Vilken kennel du valde och varför just denna - alltså varför var den bättre än andra? 
Jag köpte inte Izor av uppfödaren, däremot omplacerades han tillsammans med uppfödaren då de är mycket bra vänner. Eftersom Izor betydde väldigt mycket för båda så var de noga med att omplacera honom tillsammans. Izor kommer från Red Goblin's och jag har kollat lite på uppfödarens tidigare valpar och de blev mycket lovande hundar.
Jag har inte så många kennlar att jämföra med, har tagit hand om en hane från Hexen house och han var en fantastisk hund. Tanken var från början att valpen skulle komma från HH men eftersom de inte hade någon valpkull på G då så blev det Red Goblin's. Jag är väldigt glad att jag inte väntade, det är så skönt att ha en valp/unghund som man kan lämna hemma några timmar, som orkar vara ute mycket, som jag kan göra saker med. Det är inte lika tufft som med en liten valp. 
 
Så otroligt vackra de är!! Men för krävande för mig, I guess. Vilket får mig att tänka på ännu en fråga: 
Hur krävande är han för tillfället i jämförelse med andra raser?
Han är en väldigt krävande hund, dock klättrar han inte på väggarna om han får vila några dagar i veckan. När han har sina vilodagar så tänar vi lite med klicker och så lägger jag lite godisspår.
 
Har hänt att jag varit väldigt sjuk så att jag inte kunnat ta mig upp ur sängen eller att det spöregnat konstant i 4-5 dagar då har han fått klickertränat lite inomhus.Det märks att han blir uttråkad då han blir väldigt jobbig utomhus, stressar upp sig för ingenting och drar väldigt mycket i kopplet. 
 
I skolan har vi flera olika hundar, bla en liten blandras. på knappt 2 år, han kräver absolut ingenting. Blir så chockad när jag vet att det bara skiljer drygt ett halvår mellan Izor och den hunden.   
 
Denna fråga är lite svår då jag i stortsätt bara umgås med vallhundsfolk. Men om jag jämför med det folk berättar om vad de gör med sina hundar och vad de kräver så blir jag väldigt chockad. Då inser jag att min hund kräver betydligt mer än deras. 
 
Ex, Izor skulle inte nöja sig med 1 långpromenad om dagen på kanske 40min, sen 3-4 kortisar på 10 min. Sen ett klickerträningspass i veckan, kanske en cyckeltur, ett kort spår eller en lekstund med sina kompisar. Då skulle jag få en hund som klättra på väggarna!
 
Tränar du mycket passivitet? 
Ja det gör jag, vissa dagar mer än andra. Vi miljötränar väldigt mycket också.
 
Jag hoppas svaren duger, har ansträngt mig för att svara så gott jag kan, är fruktansvärt förkyld och ska krypa ner under täcket och slå på en film nu. 
 
Hoppas ni får en trevlig lördagkväll!

Kommentarer
Postat av: Anna

Tack!

Jag var dogwalker åt en bordercollie som var sällskapshund (eh...) och han bet alltid sönder post och annat och drog som en galning i kopplet. Ägaren verkade inte koppla detta till att stackarn var understimulerad. Och den hunden kändes för krävande för min del. Jag kan tänka mig att en terv är ungefär på samma nivå.

Men ja, folk i allmänhet gör ju nästan ingenting med sina hundar :S. Så kanske bör man inte jämföra med dem egentligen. Jag förstår inte alls hur så många kan ha hundar (som inte är från rasgrupp 9) som inte aktiveras mer än promenader och lite tricks typ.

Svar: Inte konstigt att han var så understimulerad. :/ Jag blir väldigt less på folk som skaffar border collie utan att låta dem valla. Det är vad rasen är till för. En terv är inte lika krävande på sättet som en BC är på men båda är mycket krävade raser.

Nej det är sant och helt sjukt. Jag har en papillon som jag är "delägare" till, hon får använda både kropp och huvud. Bara för att hunden är från rasgrupp 9 så betyder det inte att de är soffpotatisar som väldigt många tror. Min pappis är iofs 9 år nu men hon hänger med på det mesta, vi kör lite trix, lydnad, hon får problemlösningar och någon gång ibland ett spår. Jag vet att hon inte dör om hon inte får jobba men hon blir trött och nöjd då. Och inte en understimulerad stressad liten skällig hund som nästan alla småhundar är idag.
Mandana Veysi

2012-07-08 @ 01:35:10
URL: http://softkittenwarmkitten.wordpress.com/
Postat av: Anna

Oj, så att det inte misstolkades, jag håller helt med om att även sällskapshundarna ska aktiveras! Men om folk köper en sällskapshund och inte gör så mycket med den så förstår jag ändå "logiken", men om de köper andra raser ("amääh jack russlar som är så små och söta..") och sen tror att det räcker att gå runt kvarteret fyra gånger om dagen..

Tyvärr är det ju många valpköpare som inte kollas upp av, eftersom de köper valpar av privatpersoner på blocket eller liknande. Renrasigt eller inte, kraven är typ obefintliga. Så de får heller inte höra av säljaren att det är en krävande ras de köper. Sorgligt. Liksom: SÄLLSKAPSBORDERCOLLIE - hur f**n tänkte dem :(?!

Svar: Vad skönt att du tänker lika som jag. Sällskapshundar är väldigt lätta att forma, men som du säger, Jack russel är INGEN sällskapshund. Herregud de har så mycket energi så det är sjukt. Och jaktlust för den delen.
Jag stödjer inte blandrasavel även om det är renrasiga hundar utan stamtavla. Varför det? jo för om de säljs utan stam och de är renrasiga föräldrar så det är någonting som inte stämmer! Det är alldels för många som köper hundar på blocket bara för att se är söta av privatpersoner, och det är inte många seriösa "uppfödare" desäljer bara för pengar.

Men det värsta av allt är "sällskapsbordercollie" fyfan säger jag. DET är fullständigt galet. Bara för att BC är så förbannat fina så vill folk ha dem.
Titta bara på Aussie, sen folk har fått upp ögonen för rasen så börjar aveln gå tjäpprätt åt helvete. :/
Mandana Veysi

2012-07-16 @ 13:49:39
URL: http://softkittenwarmkitten.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0